Τιμ Τεμπόου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιμ Τεμπόου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Αυγούστου 1987[1][2]
Μακάτι
ΠαρατσούκλιTim και Timmy
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΒαπτιστές
Ύψος191 cm Edit this on Wikidata
Βάρος111 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Φλόριντα
Allen D. Nease High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαίκτης αμερικανικού ποδοσφαίρου
επαγγελματίας παίκτης μπέιζμπολ
τηλεοπτικός παρουσιαστής
Περίοδος ακμής2016
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝτέμι-Λι Νελ-Πίτερς (από 2020)
ΣύντροφοςΚαμίλα Μπελ (2012)
Ολίβια Κούλπο (Νοέμβριος 2015)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςHeisman Trophy (2007)
Ιστότοπος
www.timtebow.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τίμοθι Ρίτσαρντ Τεμπόου, πιο γνωστός ως Τιμ Τεμπόου, γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1987 και ήταν επαγγελματίας παίκτης αμερικανικού ποδοσφαίρου στη θέση του πασαδόρου. Σήμερα παίζει επαγγελματικά μπέιζμπολ σε θέση επιθετικού στην ομάδα Νιου Γιορκ Μετς[3] Στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα έπαιζε επίσης ποδόσφαιρο και νίκησε το βραβείο Χέισμαν το 2007, ενώ εμφανίστηκε και στο BCS Εθνικό Πρωτάθλημα στις νικητήριες ομάδες κατά τις αθλητικές περιόδους 2006 και 2008. Ο ίδιος επιλέχθηκε από την Ντένβερ Μπόνκος στον πρώτο γύρο του NFL Draft το 2010 και παρέμεινε σε αυτήν την ομάδα για τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους, ενώ το 2012 έπαιξε στην ομάδα Νέα Υόρκη Τζετς. Τέλος, έκανε διαπραγματεύσεις με τις ομάδες Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς και Φιλαδέλφια Ίγκλες το 2013 και το 2015 αντίστοιχα.

Ο Τεμπόου έγινε ο βασικός πασαδόρος της Φλόριντα Γκέιτορς κατά την αγωνιστική περίοδο του 2007 και ταυτόχρονα έγινε ο πρώτος δευτεροετής πανεπιστημίου που κέρδισε το βραβείο Xέισμαν. Το 2008 οδήγησε την ομάδα του σε ρεκόρ 13-1 και στη δεύτερη νίκη της στο εθνικό πρωτάθλημα μέσα σε τρία χρόνια. Επίσης κέρδισε τον τίτλο του επιθετικού MVP του εθνικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του έκανε ξανά το ρεκόρ 13-1 το 2009, την τελευταία του χρονιά στο πανεπιστήμιο.

Στην πρώτη του αγωνιστική περίοδο ως μέλος της Ντένβερ Μπρόνκος ξεκίνησε τα τελευταία τρία παιχνίδια και έγινε ο βασικός πασαδόρος της ομάδας από την αρχή του έκτου παιχνιδιού το 2011. Οι Μπρόνκος έχαναν 1-4 πριν γίνει βασικός παίχτης, αλλά το σκορ άρχισε να ανατρέπεται όταν μπήκε στο γήπεδο, μέχρι που κατάφεραν να κερδίσουν τον πρώτο τους τίτλο AFC West και τον πρώτο τους τελικό από το 2005, νικώντας την ομάδα Πίτσμπουργκ Στίλλερς στην παράταση. Παρόλη την επιτυχία της ομάδας, οι δυνατότητες του Τεμπόου ως επαγγελματία πασαδόρου αμφισβητήθηκαν επειδή έγιναν αντιληπτές τόσο η έλλειψη της δυνατότητας του να περνάει την μπάλα στους άλλους παίκτες όσο και η χαμηλότερη βαθμολογία συνόλου πασών στο πρωτάθλημα, ενώ έκανε και πολλά επαναλαμβανόμενα λάθη.

Τα Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 1960 οι γονείς του Τεμπόου, η Πάμελα Ελάιν (γενιά Πέμπερτον) και ο Ρόμπερτ Ράμσευ Τεμπόου ο δεύτερος, γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα[4]. Εκείνη την εποχή, η μητέρα του ήταν πρωτοετής φοιτήτρια και ο πατέρας του δευτεροετής. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 12 Ιουνίου του 1971, πριν την αποφοίτηση της Πάμελα από το πανεπιστήμιο, ενώ το 1985 μετακόμισε στις Φιλιππίνες όπου και οι δύο υπηρέτησαν ως βαπτιστές ιεραπόστολοι και έκτισαν ένα μοναστήρι. Κατά τη διαμονή τους, η μητέρα του Τιμ κόλλησε αμοιβική δυσεντερία και έπεσε σε κώμα. Κατά την ανάρρωση της, ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος με τον Τιμ. Λόγω των φαρμάκων που πήρε κατά την αγωγή της το έμβρυο παρουσίασε σοβαρή αποκόλληση του πλακούντα. Οι γιατροί περίμεναν το παιδί να γεννηθεί νεκρό και συνέστησαν άμβλωση, που ήταν παράνομη στις Φιλιππίνες ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις. Οι Τεμπόου δε δέχτηκαν. Στις 14 Αυγούστου του 1987 γεννήθηκε ο Τιμ στη Μανίλα. Όταν ήταν τριών χρονών, η οικογένεια του μετακόμισε από τις Φιλιππίνες στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

Ο Τιμ είναι ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά. Αυτός και τα αδέρφια του έκαναν μαθήματα στο σπίτι από τους γονείς τους, οι οποίοι τους μετέφεραν τις χριστιανικές τους πεποιθήσεις. Ο Τιμ είναι δυσλεκτικός και πιστεύει πως η μοναδικότητα του είναι δώρο από τον Θεό. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στο λύκειο ως αμυντικός στην ομάδα του Τρίνιτι Κρίστιαν Ακάντεμυ στο Τζάκσονβιλ. Πριν την αγωνιστική περίοδο του 2003, μετακόμισε στην πόλη Σαντ Τζονς Κάντυ, κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στο αγωνιστικό ποδοσφαιρικό πρόγραμμα του λυκείου Άλεν Ντ. Νιζ, σε θέση πασαδόρου. Δεν γράφτηκε ποτέ σε κανένα από τα δύο σχολεία, αλλά ο νόμος της Φλόριντα επιτρέπει σε παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στο σπίτι να συμμετέχουν στην ομάδα του τοπικού λυκείου της γειτονιάς τους, ενώ ιδιωτικά σχολεία όπως το Τρίνιτι Κρίστιαν Ακάντεμυ επίσης έχουν το δικαίωμα να συμπεριλαμβάνουν στην ομάδα τους άτομα που παρακολουθούν μαθήματα στο σπίτι. Το 2003, η απόδοσή του οδήγησε σε μια μικρή αντιπαράθεση σχετικά με το γεγονός ότι είχε δικαίωμα επιλογής σχολικής ομάδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001. 342934.
  2. 2,0 2,1 GeneaStar. tebowtimoth.
  3. «Official New York Mets Site». www.trinitychristian.org. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2019. 
  4. «The official site of the University of Florida». MLB.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2019.