Τιμ Μάρσαλ (δημοσιογράφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τιμ Μάρσαλ
Ο Τιμ Μάρσαλ το 2015
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1 Μαΐου 1959
Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1][2]
ΕκπαίδευσηΓραμματικό Σχολείο Πρινς Χένρι, Ότλι
ΣπουδέςPrince Henry's Grammar School, Otley
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος, συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοΑιχμάλωτοι της Γεωγραφίας
Ιστότοπος
thewhatandthewhy.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τίμοθι Τζον Μάρσαλ (γεννημένος στις 1 Μαΐου 1959) είναι Βρετανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός, ειδικευόμενος στις εξωτερικές υποθέσεις και τη διεθνή διπλωματία. Ο Μάρσαλ είναι σχολιαστής για τις διεθνείς εξελίξεις στο BBC,[3]το Sky News και παρουσιαστής στο LBC. Στο παρελθόν έχει επίσης διατελέσει συντάκτης διπλωματικών και εξωτερικών υποθέσεων για το Sky News.

Έχει γράψει επτά βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των Αιχμάλωτων της Γεωγραφίας [4] - ένα bestseller του New York Times [5] και της Sunday Times. Ενώ το 2019, κυκλοφόρησε μια παιδική εικονογραφημένη έκδοση αυτού του βιβλίου, Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας: Εξηγώντας τον Κόσμο Μας σε 12 Απλούς Χάρτες. [6] Άλλοι τίτλοι περιλαμβάνουν το Η Δύναμη της Γεωγραφίας, το νούμερο 2 best-seller της Sunday Times, Το Παιχνίδι των Σκιών: Η ιστορία του τελευταίου πολέμου της Ευρώπης, και το best-seller του 2018 της Sunday Times Υψώνοντας Τείχη. [7][8]

Ο Marshall είναι ιδρυτής και συντάκτης της ιστοσελίδας ειδήσεων whatandthewhy.com, ενός ιστοτόπου για δημοσιογράφους, πολιτικούς και αναλυτές εξωτερικών υποθέσεων για να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις διεθνής εξελίξεις.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάρσαλ φοίτησε στο Σχολείο του Πρίγκιπος Χένρι (Prince Henry's Grammar School), ένα κρατικό σχολείο στην αγορά της πόλης του Ότλι, κοντά στο Λιντς, στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάρσαλ ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα ως δημοσιογράφος για το LBC και διατέλεσε ανταποκριτής τους στο Παρίσι για τρία χρόνια. Έχει επίσης διατελέσει ανταποκριτής για το BBC και έχει γράψει για μια σειρά εθνικών εφημερίδων. Ήταν επίσης ο μακροχρόνιος συντάκτης εξωτερικών υποθέσεων και στη συνέχεια διπλωματικός συντάκτης για το Sky News.

Στην διάρκεια των είκοσι τεσσάρων ετών στο Sky News, ο Μάρσαλ έκανε ρεπορτάζ σε πάνω από τριάντα χώρες και κάλυψε τις εξελίξεις δώδεκα πολέμων. Έχει υπάρξει ανταποκριτής στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες (καλύπτοντας τρεις προεδρικές εκλογές), την Ασία, καθώς και στα πεδία των μαχών στην Βοσνία, την Κροατία και την Σερβία κατά τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας την δεκαετία του 1990. Μάλιστα, βρισκόταν στο Κοσσυφοπέδιο την ημέρα της προώθησης των Νατοϊκών στρατιωτών στην Πρίστινα.

Ο Μάρσαλ αποτέλεσε ανταποκριτή από την πρώτη γραμμή κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν και πέρασε χρόνο στο Ιράκ, κάνοντας ρεπορτάζ για την μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία. Έχει διατελέσει ανταποκριτής από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Τυνησία κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων σε όλο τον Αραβικό κόσμο. Ως ανταποκριτής της Sky News για τη Μέση Ανατολή, με έδρα την Ιερουσαλήμ, κάλυψε την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα τον Αύγουστο του 2005. Ήταν επίσης ανταποκριτής της Sky News Europe, επικεφαλής του γραφείου ειδήσεων των Βρυξελλών και επίσης συνέβαλε τακτικά στο πρώην διεθνές ενημερωτικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού World News Tonight.

Το 2010, το blog του Μάρσαλ, 'Foreign Matters' (Διεθνή Ζητήματα), προτάθηκε για το βραβείο Orwell. [9] Το 2004 ήταν φιναλίστ στην κατηγορία News Event της Royal Television Society για την κάλυψή του για τον Πόλεμο στο Ιράκ. Κέρδισε πιστοποιητικά φιναλίστ το 2007, για μια έκθεση για τους Μουζταχεντίν, και το 2004 για το ντοκιμαντέρ του "Το Βασίλειο της Ερημίας" το οποίο περιείχε αποκλειστικούς διαλόγους με τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ.

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές του στο Sky News περιελάμβανε μια έξιωρη αδιάλειπτη μετάδοση κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου. Ήταν ο τελευταίος δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από την Πακιστανή Μπεναζίρ Μπουτό πριν την επιστροφή της από την εξορία και την επακόλουθη δολοφονία της.

Το βιβλίο του Μάρσαλ, "Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας", [10] κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2015 και στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2015. [11] Ο Μάρσαλ συνεχίζει να μεταδίδει και να σχολιάζει τις εξωτερικές υποθέσεις και είναι τακτικός καλεσμένος στο BBC, στο Sky News και στο "Midori House" του Monocle 24 Radio.[12][13]

Ο Μάρσαλ με τον Ρόμπερτ Έλμς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC Λονδίνο 94.9, τον Αύγουστο 2014.

Είναι ο ιδρυτής και συντάκτης του του ιστοτόπου whatandthewhy.com,[14] το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015. Ο ιστότοπος αναλύει τις διεθνείς εξελίξεις και έχει συνεισφορές από συγγραφείς από τον κόσμο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάρσαλ έχει γράψει τα εξής δημοφιλή βιβλία:

  • Dirty Northern B*st*rds - για την ιστορία των ποδοσφαιρικών τραγουδιών της Βρετανίας (Αύγουστο 2014, Elliott & Thompson). Το βιβλίο είχε ευνοϊκές κριτικές στο Times, στο Telegraph, στο Sun και ήταν "Βιβλίο της Εβδομάδας" στην αθλητική ενότητα The Independent.[15] Ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του φωτογράφου του Sky News, Μίκι Ντιν, μακροχρόνιο συνάδελφο και φίλο του Μάρσαλ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Κάιρο τον Αύγουστο του 2013. [16]
  • Το Παιχνίδι των Σκιών: Η ιστορία του τελευταίου πολέμου της Ευρώπης (Shadowplay - Behind the Lines & Under Fire) . Ένα βιβλίο που καταγράφει την πτώση του Σλόμποδαν Μιλόσεβιτς και περιέχει την αφήγηση του Μάρσαλ για τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια των Γιουγκοσλαβικών Πολέμων. (Ιούνιος 2019)

Πολιτική και Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας, το οποίο αποτελεί ένα διεθνές best-seller που εξηγεί πως η γεωγραφία μιας χώρας επηρεάζει την εσωτερική της τύχη και την διεθνή στρατηγική της. Αυτό το βιβλίο έγινε το νούμερο 1 bestseller της Sunday Times, της New York Times και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του 2016 ήταν το "Non-fiction Book of the Month" [17] και το νούμερο 1 σκληρόδετο best-seller. Το βιβλίο αποτέλεσε κομμάτι της λίστας ανάγνωσης των Βρετανών βουλευτών το καλοκαίρι του 2015[18] και έλαβε ευνοϊκές κριτικές τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Για μία Σημαία - Η δύναμη, η πολιτική και η ιδεολογία των συμβόλων (Worth Dying For), ένα βιβλίο που καλύπτει τον συμβολισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία πίσω από τις σημαίες του κόσμου.[19][20]
  • Υψώνοντας Τείχη (Divided) (2018)
  • Η Δύναμη της Γεωγραφίας (2021)
  • Το Μέλλον της Γεωγραφίας (2023)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. mub2018979462. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  2. CONOR.SI. 284385891.
  3. Daily Politics: "Howarth and Marshall on UK-Egypt relations", at bbc.co.uk Accessed 15 April 2017
  4. «Prisoners of Geography: Ten Maps That Tell You Everything You Need To Know About Global Politics». Elliott & Thompson. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2015. 
  5. "10: PRISONERS OF GEOGRAPHY by Tim Marshall; Scribner". Books/best-sellers travel at nytimes.com. Accessed 15 April 2017.
  6. "Waterstones Book of the Year 2019'. Waterstones.
  7. "Shadowplay". The Booktrail. 7 June 2019.
  8. «Tim Marshall's new book: Divided». London Speaker Bureau. 1 Φεβρουαρίου 2018. 
  9. «Tim Marshall». The Orwell Prize. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2024. 
  10. «Prisoners of Geography: Ten Maps That Tell You Everything You Need To Know About Global Politics - Elliott & Thompson». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2015. 
  11. «Prisoners of Geography». simonandschuster. 
  12. «Midori House». Monocle.  Accessed 15 April 2017
  13. "The Monocle Weekly: Stuart Semple, Tim Marshall and Anna Smith" ('...Tim Marshall discusses the history of flags...') Accessed 15 April 2017
  14. «Tim Marshall - The What and The Why - Extremes are easy. The centre is hard». 
  15. Simon Redfern (13 Σεπτεμβρίου 2014). «Book of the week: 'Dirty Northern B*st*rds!': Britain's Football». The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2022. 
  16. BBC news piece about Mickey Deane: 'Sky's foreign affairs editor Tim Marshall described Deane as "a friend, brave as a lion but what a heart... what a human being"' Accessed 15 April 2017
  17. books-of-the-month at waterstones.com (August 2016 version needed) Accessed 15 April 2017
  18. «Keith Simpson MP's Summer Reading List - 'Tim Marshall... timely reminder of the importance of geopolitics in Prisoners of Geography...'».  Accessed 15 April 2017
  19. "Worth Dying For: The Power and Politics of Flags" listed at Elliott & Thompson Accessed 15 April 2017
  20. "Former Sky News editor pens book on flags" 13 May 2016 by Katherine Cowdrey at thebookseller.com Accessed 15 April 2017

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]