Τζο Ντασέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τζο Ντασέν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Joseph Dassin (Γαλλικά)
Προφορά
Γέννηση5  Νοεμβρίου 1938[1][2][3]
Μπρούκλιν
Θάνατος20  Αυγούστου 1980[4][1][5]
Παπεέτε
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςHollywood Forever Cemetery
ΠαρατσούκλιJoe Dassin
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γαλλία
Ύψος1,84 m Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑμερικανικά αγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[6][7]
Αμερικανικά αγγλικά
Αγγλικά[7]
ΣπουδέςUniversity of Michigan College of Literature, Science, and the Arts
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
τραγουδιστής-τραγουδοποιός
κιθαρίστας
μουσικός
Περίοδος ακμής1964 - 1980
Οικογένεια
ΓονείςΖυλ Ντασέν και Μπεατρίς Λόουνερ
ΑδέλφιαΖυλί Ντασέν
Richelle Dassin
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζόζεφ Άιρα Ντασέν, γνωστός ως Τζο Ντασέν (αγγλικά: Joseph Ira Dassin (5 Νοεμβρίου 1938 - 20 Αυγούστου 1980), ήταν ένας Γαλλο-Αμερικανός τραγουδοποιός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζο Ντασέν γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από τον αμερικανό σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν (1911-2008) και την Μπεατρίς Λωνέρ (1913-1994), μια βιολίστρια της Νέας Υόρκης.

Με τον πατέρα του, διάσημο σκηνοθέτη, Ζυλ Ντασέν, το 1970

Ο Ντασέν πέρασε την παιδική του ηλικία πρώτα στην Νέα Υόρκη και έπειτα στο Λος Άντζελες. Ωστόσο, αφού ο πατέρας του υπήρξε θύμα της μαύρης λίστας του Χόλυγουντ το 1950, στο πλαίσιο του Μακαρθισμού, αυτός και η οικογένειά του μετακινήθηκαν από τόπο σε τόπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταβαίνοντας στη Γαλλία, ο Ντασέν εργάστηκε ως τεχνικός κοντά στον πατέρα του και εμφανίστηκε ως ηθοποιός σε μικρούς ρόλους, μεταξύ άλλων σε μια σειρά ταινιών που σκηνοθέτησε ο πατέρας του, συμπεριλαμβανομένης του Τοπ Καπί (1964), όπου έπαιξε το ρόλο του Τζόζεφ.

Συναντήθηκε με τον Βαλαντέν Τεμπούλ στο Παρίσι, όπου έγραψε το διάσημο τραγούδι του Champs-Elysées το 1964. Στις 26 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο Ντασέν υπέγραψε συμβόλαιο με την CBS Records, καθιστώντας τον, ως τον πρώτο Γάλλο τραγουδιστή που το έκανε με μια Αμερικανική δισκογραφική εταιρία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα τραγούδια του Τζο Ντασέν βρίσκονταν στην κορυφή των τσαρτς στη Γαλλία και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής εκεί. Έγραψε τραγούδια στα γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και ελληνικά, καθώς επίσης και στα γαλλικά και αγγλικά. Μεταξύ των πιο δημοφιλών τραγουδιών του είναι το "Les Champs-Élysées" (1969), "Salut les amoureux" (1973), "L'Été indien" (1975), και το "Et si tu n'existais pas" (1975).

Προσωπική ζωή και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζο Ντασέν παντρεύτηκε την Μαρίζ Μασιερά στις 18 Ιανουαρίου του 1966. Ο γιος τους, Ζοσουά, γεννήθηκε δυόμισι μήνες νωρίς στις 12 Σεπτεμβρίου 1973 και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα. Μετά το πένθος για τον γιο του, ο Τζο έγινε βαθιά καταθλιπτικός. Παρά τις προσπάθειές τους, ο γάμος τους δεν επιβίωσε. Το 1977, ένα χρόνο μετά τη εγκατάσταση τους στο νεόκτιστο σπίτι τους στο Feucherolles, λίγο έξω από το Παρίσι πήραν διαζύγιο.

Στις 14 Ιανουαρίου του 1978, ο Τζο Ντασέν παντρεύτηκε την Κριστίν Ντελβώ στο Κοτινιάκ. Ο πρώτος γιος τους, Ζονατάν, γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, και ο δεύτερος γιος τους, Ζουλιάν, γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1980.

Ο Τζο Ντασέν πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Ταϊτή στις 20 Αυγούστου 1980, σε ηλικία μόλις 41 ετών. Το σώμα του μεταφέρθηκε και ετάφη στο κοιμητήριο Μπεθ Όλαμ του Χόλυγουντ της Καλιφόρνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]