Τζον Άλεν Κάμπελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζον Κάμπελ)
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κάμπελ (αποσαφήνιση).
Τζον Άλεν Κάμπελ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Ιανουαρίου 1952[1]
Σρίβεπορτ, Λουιζιάνα
Θάνατος13  Ιουνίου 1993[1][2]
Νέα Υόρκη
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός
κιθαρίστας
τραγουδοποιός
Ιστότοπος
www.devilinmycloset.net/john_campbell_home.

Ο Τζον Άλεν Κάμπελ, (20 Ιανουαρίου 1952 Λουιζιάνα - 13 Ιουνίου 1993 Νέα Υόρκη) υπήρξε ιδιότυπη φυσιογνωμία της μουσικής Μπλουζ. Φέρεται ότι έμαθε να παίζει κιθάρα σε μικρή ηλικία, ωστόσο άρχισε να απασχολείται σοβαρά με τη μουσική μετά από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο έχασε το δεξί του μάτι και τον δεξιό του πνεύμονα[3].

Πριν καθιερωθεί στην Electra και εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη ο Κάμπελ για δύο σχεδόν δεκαετίες έζησε τη ζωή του περιπλανώμενου μουσικού γνωρίζοντας το μπλουζ από πρώτο χέρι, ακούγοντας και βλέποντας του μεγάλους της εποχής του, όπως ήταν οι Λάιτνινγκ Χόπκινς (Lightnin Hopkins), Μάντι Γουότερς (Muddy Waters), Τζον Λι Χούκερ (John Lee Hooker) και Χάουλινγκ Γουλφ (Howlin' Wolf)[4].

Η μετάβαση στη Νέα Υόρκη έγινε το 1985. Στο μεταξύ ο καλλιτέχνης διένυσε μια μεγάλη διαδρομή από το ανατολικό Τέξας έως τη Νέα Ορλεάνη παίζοντας σε διαφορετικά κλαμπ. Στη Νέα Υόρκη τράβηξε την προσοχή καταρχήν του Ρόνι Ερλ που εντυπωσιάστηκε από τη σκηνική του παρουσία και προσφέρθηκε να γίνει παραγωγός στο δεύτερο και σημαντικότερο άλμπουμ που καθόρισε την αναγνώριση του Κάμπελ, το A Man and His Blues, συλλογή που κυκλοφόρησε μόνο στη Γερμανία τότε και συν τω χρόνω στις ΗΠΑ[5]. Η δυνατότητά του να συγκεντρώνει πλήθη εκεί που έπαιξε έγινε η αιτία να τον προσέξει η Elektra, μια και ο ίδιος αναφέρεται πως δεν έστειλε ποτέ κάποια μαγνητοφώνηση σε εταιρία.

Πέθανε από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη στις 13 Ιουνίου 1993.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1975, Street Suite-Sync Records/STR 7501
  • 1988, A Man and His Blues, Cross Cut Records/CCD 11019
  • 1991, One Believer, Elektra/9 61086-2
  • 1993, Howlin Mercy, Elektra/9 61440-2
  • 1994, A Man and His Blues, Blue Rock-It Records/BRCD 120 (μετά θάνατον επανέκδοση του αρχικού υλικού συμπληρωμένου με 2 επιπλέον κομμάτια)
  • 2000, Tyler, Texas Session, Sphere Sound Records/CD102 (μετά θάνατον)

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]