Τζαμπάλ αν-Ναμπί Σουαΐμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζαμπάλ αν-Ναμπί Σουαΐμπ,2006

Το Τζαμπάλ αν-Ναμπί Σουαΐμπ (αραβικά: جبل النبي شعيب‎‎, όρος του προφήτη Σουαΐμπ) είναι ένα βουνό που βρίσκεται στο κυβερνείο Σανά στην Υεμένη. Είναι το ψηλότερο βουνό της χώρας και το ψηλότερο βουνό στην Αραβική Χερσόνησο. Είναι μια από τις πιο εξέχουσες κορυφές στον κόσμο και η τρίτη πιο εξέχουσα κορυφή στη Μέση Ανατολή (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας και το Ιράν).

Το υψόμετρο συχνά αναφέρεται στα 3.760 μέτρα, αλλά δεν υποστηρίζεται από δεδομένα SRTM ή πιο πρόσφατες χαρτογραφικές πηγές.[1] Το ύψος του βουνού είναι 3.666 μέτρα και βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Υεμένης, την Σαναά. Η δεύτερη μεγαλύτερη κορυφή της Υεμένης, η Τζαμπάλ Τιγιάλ, έχει σχεδόν σε ίση απόσταση από την πρωτεύουσα, όπως το Τζαμπάλ αν-Ναμπί Σουαΐμπ.

Το Τζαμπάλ αν-Ναμπί Σουαΐμπ μπορεί να φαίνεται σαν ένα βραχώδες ύψωμα από το κέντρο παρατήρησης, αλλά από την δυτική πλευρά είναι ένα τεράστιο βουνό που ανεβαίνει από τα 1500-1600 μέτρα. Αυτή η πλευρά σταματά την κίνηση των σύννεφων με κατακρημνίσεις, με αποτέλεσμα αυτή η πλευρά να είναι σχετικά εύφορη. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει ένα στρατιωτικό φυλάκιο και το ιερό του προφήτη Σουαΐμπ. Είναι σχετικά δύσκολο να επιτραπεί η ανάβαση στην κορυφή, αλλά τελευταία οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει.

Αν και η κορυφή δεν είναι χιονισμένη σαν τις οροσειρές στον βόρειο Λίβανο και τη Συρία, έχουν υπάρξει αναφορές για χιόνι στην κορυφή και ο παγετός στην κορυφή είναι καθημερινός το χειμώνα. Η ταχύτητα του αέρα είναι πολύ υψηλή στην κορυφή.


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος των ακραίων υψομέτρων ανά χώρα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Map at pbase.com Retrieved 2011-11-20

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]