Ζακί Ντυγκεπερού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζακί Ντυγκεπερού)
Τζακί Ντυγκεπερού
Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομαΤζακί Ντυγκεπερού
Ημερ. γέννησης2 Ιανουαρίου 1948 (1948-01-02) (76 ετών)
Τόπος γέννησηςΣαιν-Μαλό, Γαλλία
Ύψος1,74 μ.
Πληροφορίες συλλόγου
ΟμάδαΡΚ Στρασμπούρ (προπονητής)
Ομάδες νέων
-1965ΟΣ Σαντιγί
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1965–1973ΟΣ Βαλανσιέν-Ανζάν152(1)
1973–1979ΡΚ Στρασμπούρ198(5)
1979–1988Βωμπάν Στρασμπούρ?(?)
Προπονητική καριέρα
ΠερίοδοςΟμάδα
1988–1991Βωμπάν Στρασμπούρ
1995–1998ΡΚ Στρασμπούρ
2004–2006ΡΚ Στρασμπούρ
2006–2007Εσπεράνς Σπορτίβ ντε Τυνίς
2014–ΡΚ Στρασμπούρ
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα. † Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Τζακί Ντυγκεπερού είναι πρώην Γάλλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος εργάζεται, πλέον, ως προπονητής, γεννημένος στις 2 Ιανουαρίου 1948 στο Σαιν-Μαλό (Ιλ-ε-Βιλαίν).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγωνίστηκε ως αμυντικός ή αμυντικός μέσος για λογαριασμό των Βαλανσιέν και Στρασμπούρ.

Προερχόμενος και αναδεικνυόμενος από τα τμήματα υποδομής της ΟΣ Βαλανσιέν-Ανζέν, όπου και αγωνίστηκε για διάστημα αρκετών ετών, αποτέλεσε, με απαρχή τις αρχές της δεκαετίας του 1970, μία σημαντική προσωπικότητα της ΡΚ Στρασμπούρ, όπου αγωνίστηκε τόσο ως παίκτης, όσο και εργάστηκε ως προπονητής.

Εργάστηκε ως προπονητής της ΡΚ Στρασμπούρ για πρώτη φορά διαδεχόμενος τον Ντανιέλ Ζαντυπέ στα μέσα του 1995. Στην Αλσατία, αναδείχτηκε φιναλίστ του Κυπέλλου Γαλλίας του 1995, ενώ κατέκτησε το Λιγκ Καπ του 1997 απέναντι στην Ζιροντέν Μπορντό. Παρά την κατάκτηση αυτού του τίτλου, ωστόσο, απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου το 1998.

Έπειτα από αριθμό σεζόν κατά την διάρκεια των οποίων εργάστηκε ως σκάουτερ, επέστρεψε στην θέση του προπονητή αντικαθιστώντας τον Αντουάν Κομπουαρέ τον Οκτώβριο του 2004. Παρέλαβε, εκείνη την περίοδο, μία ομάδα της Στρασμπούρ η οποία βρισκόταν στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος της Λιγκ 1. Έπειτα από μία ιδιαίτερα δύσκολη σεζόν, ο Ντυγκεπερού πέτυχε να φτάσει την ομάδα έως το μέσον του βαθμολογικού πίνακα, ενώ, παράλληλα, κατέκτησε το Λιγκ Καπ του 2005 επικρατώντας στον τελικό της διοργάνωσης της ΣΜ Καέν, χάρη, μεταξύ άλλων, στην επιθετική τριπλέτα των Μαμαντού Νιάνγκ - Μικαέλ Παζίς - Αλεξάντερ Φάρνερουντ.

Η επόμενη σεζόν ήταν αρκετά ιδιαίτερη: η Ρασίνγκ ήταν επιπέδου κάτω του μετρίου στο πρωτάθλημα, ωστόσο σημείωσε καλή πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ολοκλήρωσε την σεζόν, τελικά, στην 19η θέση του πρωταθλήματος και υποβιβάστηκε στην Λιγκ 2. Ο Τζακί Ντυγκεπερού αποφάσισε, τότε, να αφήσει την θέση του στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου στο Γάλλο πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή, Ζαν-Πιέρ Παπέν.

Εργάστηκε ως τεχνικός της Εσπεράνς ντε Τυνίς για την σεζόν 2006-2007, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής των τμημάτων υποδομής της Ετουάλ ντυ Σαχέλ την σεζόν 2007-2008.

Στις 29 Μαρτίου 2014, αντικατέστησε τον προσφάτως αποχωρήσαντα Φρανσουά Κελέρ στην θέση του πρώτου προπονητή της Ρασίνγκ Κλαμπ ντε Στρασμπούρ, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την επιστροφή του εντός του συλλόγου. Μετά από βαθμολογική συγκομιδή μονάχα ενός βαθμού σε σύνολο τριών αναμετρήσεων από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου από τον Ντυγκεπερού, μία σειρά τριών συνεχόμενων νικών αναπτέρωσαν τις ελπίδες της ομάδας για παραμονή στην κατηγορία. Η σεζόν, τελικώς, ολοκληρώθηκε με μία ήττα και μία ισοπαλία και, σε συνδυασμό με τα θετικά αποτελέσματα των άμεσων ανταγωνιστών τους, η Ρασίνγκ ολοκλήρωσε την σεζόν με την κατάληψη της 16ης θέσης, συνώνυμης του υποβιβασμού στο CFA. Στις 24 Μαΐου 2014, ανανέωσε το συμβόλαιο συνεργασίας του με την Στρασμπούρ για ακόμη έναν χρόνο[1].

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παίκτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως παίκτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ποδοσφαιριστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. « Duguépéroux : 1 an de plus ! », www.rcstrasbourgalsace.fr (site oficiel du RCSA), 24 Μαΐου 2014.

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]