Τζένι Καράι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζένι Καράι
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταακτιβίστρια ΛΟΑΤ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τζένι Καράι (αλβανικά: Xheni Karaj) είναι Αλβανίδα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και συνιδρύτρια και τρέχον διοικιτικό στέλεχος του οργανισμού Aleanca LGBT.

Βιογραφικό και Ακτιβισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Τίρανα και είναι μια σημαντική προσωπικότητα στην Αλβανία όσο αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ εκεί και μια από του πρώτους ακτιβιστές του θέματος μαζί με τον Κρίστι Πίντερι.[1] Οι Αμερικανίδες ΛΟΑΤ ακτιβίστριες Μίντι Μίτσελς και Μελίσα Σράιμπμαν - υπάλληλος της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα[2] - που τότε ήταν και σύντροφοι, την αναγνώρισαν ως την πρώτη λεσβία στα Τίρανα, με τις οποίες συνίδρυσαν τον προαναφερθέν οργανισμό. Τον Μάιο του 2012, σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι TV Klan, πραγμοτοποίησε το "coming out" της, κατά τη διάρκεια ενός έντονου ντιμπέιτ που είχε με τον Μουράτ Μπάσα, πρώην προέδρου του Κόμματος της Νομιμότητας, όταν ο τελευταίος είπε στον Πίντερι, ότι «αν ο γιος μου γινόταν σαν κι εσένα, θα προτιμούσα να τον πυροβολήσω και να πάω φυλακή». Η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της, σχετικά με το περιστατικό ότι «Η αντίδρασή μου ήταν απρόβλεπτη, βγήκε αφθόρμητα. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Μουράτ Μπάσα, ήταν εντελώς απαράδεκτη. Είναι τραγικό για τις οικογένειες των γκέι παιδιών να ακούγονται δηλώσεις για δολοφονίες».[3]

Το 2012, υπήρξε μια από τις βασικές διοργανώτριες της Παρέλασης Υπερηφάνειας, στα Τίρανα.[4] Είναι επίσης μία εκ των προέδρων του πρότζεκτ Think Politically, με το οποίο άσκησε πιέσεις στα πολιτικά κόμματα, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στην Αλβανία. Με τον Πίντερι, έχουν γράψει ένα ντοκιμαντέρ ονόματι SkaNdal, συσχετιζόμενο με το ΛΟΑΤ κίνημα στην Αλβανία. Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει το STREHA, ένα καταφύγιο για άστεγους νέους ΛΟΑΤ.[5]

Ήταν επίσης το δεύτερο άτομο από την Αλβανία, που συμμετείχε στο Natalia Project. Ένα πρότζεκτ, που αφορούσε ένα σύστημα φύλαξης, στο οποίο όσοι συμμετείχαν φέραν ένα μπρασελέ, το οποίο διέθεται ένα κουμπί και μόλις το άτομο βρισκόταν σε κατάσταση ανάγκης, πατώντας το κουμπί, ειδοποιούνταν τα υπόλοιπα μέλη/ακτιβιστές του πρότζεκτ, για να μπορέσουν να το συνδράμουν.[6]

Το 2022, η Καράι, έλαβε το βραβείο του Υπερασπιστή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, για τη δουλειά της σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, έχοντας συνεισφέρει τα μέγιστα στα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κινότητας στην Αλβανία.[7] Η Καράι έχει σπουδάσει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Τιράνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Albania's LGBTQ activists are transforming their community». NBC News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. «Madame Mapo - [PDF Document]». vdocuments.site (στα Αλβανικά). Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. «Xheni Karaj rrëfen historinë e saj për herë të parë: Si e zbulova që jam lezbike». www.panorama.com.al (στα Αλβανικά). Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. 
  4. «Albania gay activists cycle to call for rights» (στα αγγλικά). Reuters. 2012-05-14. https://www.reuters.com/article/us-bc-albania-gay-idUSBRE84D15720120514. Ανακτήθηκε στις 2019-02-20. 
  5. Nation[m, DAN LITTAUER [e]Special to LGBTQ (11 Δεκεμβρίου 2014). «Albania gay rights groups open first LGBTI shelter in Balkan region». LGBTQ Nation. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. 
  6. «Second Albanian LGBT Activist Included in the Natalia Project». Civil Rights Defenders (στα Αγγλικά). 22 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. 
  7. https://crd.org/2022/04/21/civil-rights-defender-of-the-year-2022-xheni-karaj-and-frank-mugisha/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]