Τζέι Ράιτ Φόρεστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέι Ράιτ Φόρεστερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Ιουλίου 1918[1][2][3]
Anselmo[1]
Θάνατος16  Νοεμβρίου 2016[4][5]
Κόνκορντ[5]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[6]
ΣπουδέςΤεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης
Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμηχανικός
διδάσκων πανεπιστημίου
επιστήμονας υπολογιστών
ΕργοδότηςΤεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης
MIT Sloan School of Management
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΕθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας (1989)[7]
Μετάλλιο Τιμής του IEEE (1972)[8]
Μετάλλιο Χάουαρντ Ν. Ποτς (1974)[9]
Αίθουσα Φήμης των Εθνικών Εφευρετών (1979)[10]
Computer History Museum fellow
Harry H. Goode Memorial Award (1977)[11]

Ο Τζέι Ράιτ Φόρεστερ (Jay Wright Forrester, 14 Ιουλίου 191816 Νοεμβρίου 2016) ήταν πρωτοπόρος Αμερικανός μηχανικός υπολογιστών, εφευρέτης και επιστήμονας συστημάτων. Είναι γνωστός ως εφευρέτης της μνήμης RAM των υπολογιστών. Για την ακρίβεια, υπήρξε ένας από τους εφευρέτες της μαγνητικής μνήμης πυρήνα, που ήταν η κυρίαρχη μορφή της μνήμης RAM κατά την πρώτη και διαμορφωτική περίοδο της αναπτύξεως των ψηφιακών υπολογιστών (από το 1955 έως το 1975). Η επινόηση αυτή απετέλεσε μέρος μιας οικογένειας συσχετιζόμενων τεχνολογιών, που γεφύρωσε τότε το χάσμα ανάμεσα στις λυχνίες κενού και στους ημιαγωγούς, εκμεταλλευόμενη τις μαγνητικές ιδιότητες διάφορων υλικών για τη δημιουργία διακοπτών και ενισχυτών ηλεκτρικών σημάτων.

Ο Φόρεστερ γεννήθηκε σε ένα αγρόκτημα (ράντσο) κοντά στο χωριό Ανσέλμο της κεντρικής Νεμπράσκα. Εκεί «το πρώιμο ενδιαφέρον του για τον ηλεκτρισμό προέκυψε ίσως από το γεγονός ότι το ράντσο δεν είχε ηλεκτροδότηση. Ως μαθητής γυμνασίου, κατασκεύασε ένα αιολικό ηλεκτρικό σύστημα των 12 βολτ με παλιά ανταλλακτικά αυτοκινήτων, που έδωσε στο ράντσο την πρώτη του ηλεκτρική ενέργεια.»[12] Ο νεαρός πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού το 1939 από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (παίρνοντας «μάστερ» το 1945, ενώ δεν πήρε ποτέ διδακτορικό), όπου πέρασε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του. Πέθανε στο Κόνκορντ (Μασαχουσέτη) σε ηλικία 98 ετών.

Στο μάρκετινγκ ο Φόρεστερ περιέγραψε το ομώνυμο φαινόμενο Forrester σχετικώς με τις διακυμάνσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού. Επίσης, θεωρείται ο θεμελιωτής της δυναμικής συστημάτων.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]