Τεχνολογία τροφίμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Η Τεχνολογία τροφίμων αποτελεί μια σύγχρονη σχετικά επιστήμη που αποτελούσε άλλοτε ένα σύνολο εμπειρικών μόνο γνώσεων.

Κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης της επιστήμης αυτής είναι η επεξεργασία των τροφίμων, δηλαδή η μελέτη της συντήρησης, συσκευασίας, μεταφοράς και διακίνησης με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους, καθώς και με τη διερεύνηση τρόπων και μεθόδων παραγωγής νέων ειδών τροφίμων.
Επίσης ένας άλλος τομέας διερεύνησης της Τεχνολογίας τροφίμων είναι και η μελέτη των μεταβολών των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων που προκαλούνται τόσο στις πρώτες ύλες παραγωγής τους όσο και στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα κατά την εφαρμογή μεθόδων κατεργασίας, επεξεργασίας, συντήρησης, διακίνησης, συσκευασίας, ακόμη και μεταφοράς.

Τα τρόφιμα ανάλογα της προέλευσής τους (ζωικά ή φυτικά) παρουσιάζουν διάφορες ιδιομορφίες στις τεχνολογικές εφαρμογές όπως στην ψύξη, θέρμανση, κάπνιση, αλάτιση κ.λπ., με συνέπεια τη διαφορετική συμπεριφορά, (μεταβολές), στις τεχνικές αυτές. Για το λόγο αυτό η Τεχνολογία τροφίμων διακρίνεται σε δύο βασικούς τομείς, στην:

  1. Τεχνολογία τροφίμων φυτικής προέλευσης, και στην
  2. Τεχνολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Οι επιμέρους αυτοί τομείς διακρίνονται στη συνέχεια σε ιδιαίτερους κλάδους όπως π.χ. τεχνολογία κρέατος, τεχνολογία γάλακτος, τεχνολογία αλιευμάτων, τεχνολογία οινοποιίας κ.λπ. Βασικοί τομείς της επιστήμης αυτής είναι η Χημεία τροφίμων, η Μικροβιολογία Τροφίμων και η Μηχανική Τροφίμων.

Χάρη των επιτευγμάτων της επιστήμης αυτής η αξιοποίηση της πρωτογενούς γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κρίνεται σήμερα πλήρης, περισσότερο από ποτέ, επιτυγχάνοντας έτσι τον αρχικό στόχο μελέτης του αντικειμένου.

Ιστορική αναδρομή

Η ανθρωπότητα έχει ξεκινήσει να ασχολείται με την τεχνολογία τροφίμων εδώ και αιώνες. Από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων (τυριού, κρασιού, μπίρας κ.α.) παστών τροφίμων, ακόμα και το μαγείρεμα της τροφής αποτελούσε εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων έδινε ένα ασφαλέστερο τρόφιμο, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που οργανοληπτικά ήταν πιο επιθυμητό.

Ορίζοντας την τεχνολογία τροφίμων

Η επιστήμη των τροφίμων είναι μία πολυεπίπεδη νέα επιστήμη. Αποτελείται από προχωρημένες γνώσεις χημείας τροφίμων, μηχανικής τροφίμων και βιολογίας. Τεχνολογία τροφίμων είναι η εφαρμογή της επιστήμης τροφίμων στη βιομηχανία.

Ακαδημαϊκή εκπαίδευση

Στην Ελλάδα το αντικείμενο της τεχνολογίας τροφίμων διδάσκεται από τα εξής ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

  • Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων - Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Τεχνολογία Τροφίμων – ΤΕΙ Αθηνών
  • Τεχνολογία Τροφίμων – ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
  • Τεχνολογία Τροφίμων – ΤΕΙ Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας
  • Τεχνολογία Τροφίμων – ΤΕΙ Καλαμάτας
  • Τεχνολογία Τροφίμων- ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Επίσης τμήματα Πανεπιστημίων (Χημικών, Γεωπονικών) και Πολυτεχνείων (Χημικών Μηχανικών) έχουν κατευθύνσεις και ειδικότητες Τεχνολογίας Τροφίμων. Μόνο από τα ΤΕΙ απονέμεται πτυχίο τεχνολόγου τροφίμων και αυτό κατοχυρώνεται από το προεδρικό διάταγμα υπ' αριθμόν 342, ΦΕΚ 230 / 11-10-2001).

Επαγγελματικοί Φορείς

Ο Επαγγελματικός φορέας των Ελλήνων Τεχνολόγων Τροφίμων είναι η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων ([1]).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]