Τεχνολογία τροφίμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Η Τεχνολογία τροφίμων αποτελεί μια σύγχρονη σχετικά Επιστήμη

Κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης της επιστήμης αυτής είναι η Επεξεργασία και ο Ποιοτικός Έλεγχος των τροφίμων, δηλαδή η μελέτη της συντήρησης, συσκευασίας, μεταφοράς και διακίνησης με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους, καθώς και με τη διερεύνηση τρόπων και μεθόδων παραγωγής νέων ειδών τροφίμων.
Επίσης ένας άλλος τομέας διερεύνησης της Τεχνολογίας τροφίμων είναι και η μελέτη των μεταβολών των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων που προκαλούνται τόσο στις πρώτες ύλες παραγωγής τους όσο και στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα κατά την εφαρμογή μεθόδων κατεργασίας, επεξεργασίας, συντήρησης, διακίνησης, συσκευασίας, ακόμη και μεταφοράς.

Τα τρόφιμα ανάλογα της προέλευσής τους (ζωικά ή φυτικά) παρουσιάζουν διάφορες ιδιομορφίες στις πρωτογενείς τεχνολογικές εφαρμογές , με συνέπεια τη διαφορετική συμπεριφορά, στις τεχνικές αυτές. Για το λόγο αυτό η Τεχνολογία Τροφίμων διακρίνεται σε δύο τομείς, στην:

  1. Τεχνολογία τροφίμων φυτικής προέλευσης, και στην
  2. Τεχνολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Η διάκριση αυτή είναι όμως σχετική, διότι οι ίδιες αρχές διέπουν την επεξεργασία όλων των ειδών των τροφίμων. Δηλαδή και της φυτικής και της ζωϊκής προέλευσης. Οι επιμέρους αυτοί τομείς διακρίνονται στη συνέχεια σε ιδιαίτερους κλάδους όπως π.χ. τεχνολογία κρέατος, τεχνολογία γάλακτος, τεχνολογία αλιευμάτων, τεχνολογία οινοποιίας κ.λπ. Βασικοί τομείς της επιστήμης αυτής είναι η Χημεία τροφίμων, η Μικροβιολογία Τροφίμων και η Μηχανική Τροφίμων.

Χάρη των επιτευγμάτων της επιστήμης αυτής η αξιοποίηση της πρωτογενούς γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κρίνεται σήμερα πλήρης, περισσότερο από ποτέ, επιτυγχάνοντας έτσι τον αρχικό στόχο μελέτης του αντικειμένου.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανθρωπότητα έχει ξεκινήσει να ασχολείται με την τεχνολογία τροφίμων εδώ και αιώνες. Από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων (τυριού, κρασιού, μπίρας κ.α.) παστών τροφίμων, ακόμα και το μαγείρεμα της τροφής αποτελούσε εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων έδινε ένα ασφαλέστερο τρόφιμο, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που οργανοληπτικά ήταν πιο επιθυμητό.

Ορίζοντας την τεχνολογία τροφίμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιστήμη των τροφίμων είναι μία πολυεπίπεδη νέα επιστήμη. Αποτελείται από προχωρημένες γνώσεις Χημικής Μηχανικής, Χημείας Τροφίμων,και Μικροβιολογίας Τροφίμων. Τεχνολογία τροφίμων είναι η εφαρμογή της επιστήμης τροφίμων στη βιομηχανία.

Ακαδημαϊκή εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τίτλος του Τεχνολόγου τροφίμων απονέμεται απο τα εξής Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι):

  • Τεχνολογία Τροφίμων – ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
  • Τεχνολογία Τροφίμων – ΑΤΕΙ Αθηνών
  • Τεχνολογία Τροφίμων – ΑΤΕΙ Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας
  • Τεχνολογία Τροφίμων – ΑΤΕΙ Καλαμάτας
  • Τεχνολογία Τροφίμων- ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων
  • Τεχνολογία Τροφίμων -ΑΤΕΙ Αγρινίου

Ορισμένες γνώσεις πάνω στην Τεχνολογία τροφίμων παρέχονται και απο ορισμένα τμήματα πανεπιστημίων (χημικών, γεωπονικών,χημικών μηχανικών) με ορισμένα μαθήματα επιλογής, χωρίς όμως να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Τεχνολόγου Τροφίμων. Μόνο από τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.) απονέμεται πτυχίο Τεχνολόγου τροφίμων και αυτό κατοχυρώνεται από το προεδρικό διάταγμα υπ' αριθμόν 342, ΦΕΚ 230 / 11-10-2001).

Επαγγελματική αποκατάσταση του Τεχνολόγου Τροφίμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προοπτικές απασχόλησης για τους Τεχνολόγους Τροφίμων διαγράφονται θετικές, καθώς οι υπηρεσίες αυτού του είδους είναι απαραίτητες στη σημερινή εποχή. Οι αποδοχές των Τεχνολόγων Τροφίμων σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλές. Σε αυτές περιλαμβάνονται επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, διαχειριστικών λαθών, μεταπτυχιακών σπουδών και υπευθυνότητας (στην περίπτωση που είναι υπεύθυνοι ή προϊστάμενοι τμήματος). Ο Τεχνολόγος Τροφίμων μπορεί να εργαστεί σε υπηρεσίες των υπουργείων Γεωργίας, Εμπορίου, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, σε υπηρεσίες αγορανομίας και ελέγχου τροφίμων, σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων ως υπεύθυνος τμημάτων παραγωγής, ή τμημάτων ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων. Επίσης, μπορεί να εργαστεί και σε μονάδες αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων. Ακόμα, μπορεί να εργαστεί στο χώρο του εμπορίου, στη διακίνηση πρώτων υλών απαραίτητων για την παραγωγή και τυποποίηση των τροφίμων. Τέλος, μπορεί να εργαστεί ως υπεύθυνος σε μονάδες μαζικής σίτισης, φοιτητικές ή μαθητικές εστίες, κατασκηνώσεις, οικοτροφεία, ξενοδοχεία ή οργανισμούς μεταφορών. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αναλάβει μελέτες εγκατάστασης, οργάνωσης και λειτουργίας βιομηχανιών τροφίμων.

Επαγγελματικοί Φορείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Επαγγελματικός φορέας των Ελλήνων Τεχνολόγων Τροφίμων είναι η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων ([1]).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]