Τεχνικός Ασφαλείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως Τεχνικός Ασφαλείας στο Ελληνικό Δίκαιο χαρακτηρίζεται ο υπάλληλος ή ο εξωτερικός συνεργάτης ο οποίος συμβουλεύει και υποδεικνύει στον εργοδότη ότι αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Ο ρόλος του Τεχνικού Ασφαλείας είναι καθαρά συμβουλευτικός και την υποχρέωση για τη σωστή τήρηση των κείμενων διατάξεων έχει αποκλειστικά ο εργοδότης.[1]

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε επιχείρηση εφόσον απασχολεί έναν τουλάχιστον εργαζόμενο πρέπει να απασχολεί και Τεχνικό Ασφαλείας.[2] Τα στοιχεία του πρέπει να καταχωρηθούν από την επιχείρηση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Η τρέχουσα νομοθεσία χωρίζει τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες ως προς την επικινδυνότητα. Η κατηγορία στην οποία ανήκει μια επιχείρηση εξαρτάται από τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας (ΚΑΔ) ο οποίος έχει δηλωθεί στην εφορία. Οι κωδικοί έχουν δημοσιευτεί στο Α΄ φύλλο, τεύχος 84, 2 Ιουνίου του 2010 στο ΦΕΚ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τη θέση του Τεχνικού Ασφαλείας μπορεί να έχει ο ίδιος ο εργοδότης ή κάποιος υπάλληλος ο οποίος εργάζεται με πλήρες ωράριο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Υπεύθυνος για τη σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις εταιρείες είναι ο διαχειριστής (ή οι διαχειριστές) που ορίζει το καταστατικό και μόνον αυτός μπορεί (πάντα σύμφωνα με κάποιες προϋποθέσεις) να χρησιμοποιηθεί ως Τεχνικός Ασφαλείας ή να μεταβιβάσει αυτήν την αρμοδιότητά του σε άλλον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η υποχρέωση για τεχνικό ασφαλείας στις επιχειρήσεις». Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2016. 
  2. «ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» (PDF). Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 30 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2016.