Έλεγχος παρθενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τεστ παρθενίας)

Έλεγχος παρθενίας ονομάζεται η πρακτική και η διαδικασία προσδιορισμού εάν ένα κορίτσι ή μια γυναίκα είναι παρθένα, δηλαδή, για να προσδιοριστεί ότι δεν έχει συνευρεθεί με συνουσία. Ο προσδιορισμός περιλαμβάνει τον έλεγχο για την παρουσία υμένα, με την εσφαλμένη υπόθεση ότι μπορεί να υποστεί ρήξη μόνον με τη σεξουαλική επαφή.

Η πρακτική θεωρείται ευρέως αμφιλεγόμενη, τόσο λόγω των επιπτώσεών στα κορίτσια και τις γυναίκες, όσο και ως προς τις ηθικές προεκτάσεις της πρακτικής. [1] Σε περιπτώσεις βιασμού, γίνεται έλεγχος της κατάστασης του υμένα, αλλά η κατάσταση του υμένα παραμένει ασαφής.[2]

Τον Οκτώβριο του 2018, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσαν ότι η πρακτική ελέγχου της παρθενίας πρέπει να τερματιστεί, καθώς είναι μια οδυνηρή και ταπεινωτική πρακτική που συνιστά βία κατά των γυναικών.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. University of California at Santa Barbara's SexInfo – The Hymen Αρχειοθετήθηκε 2012-03-11 στο Wayback Machine..
  2. Perlman, Sally E.· Nakajyma, Steven T.· Hertweck, S. Paige (2004). Clinical protocols in pediatric and adolescent gynecologyΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Parthenon. σελ. 131. ISBN 1-84214-199-6. 
  3. «United Nations agencies call for ban on virginity testing». World Health Organization. 17 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2018.