Τα 39 στοιχεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα 39 στοιχεία είναι σειρά βιβλίων περιπέτειας Αμερικάνικης παραγωγής.

Η σειρά αποτελείται από 26 βιβλία, γραμμένα από διαφορετικούς συγγραφείς. Μέχρι τώρα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα 16. Στα βιβλία πρωταγωνιστούν η δεκατετράχρονη και δεκαεξάχρονη (στη δευτερη σειρα "Cahills vs. Vespers") Έιμι Κέιχιλ και μικρότερος αδερφός της, ο εντεκάχρονος και δεκατριάχρονος (στη δευτερη σειρα "Cahills vs. Vespers") Νταν. Η σειρά χωρίζεται σε 5 μέρη:

 • The 39 Clues 11 Βιβλία
 • Cahills vs. Vespers 6 Βιβλία
 • Unstoppable 4 Βιβλία
 • Doublecross 4 Βιβλία
 • Superspecial1 Βιβλίο

Τα βιβλία της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The 39 Clues

Cahills vs. Vespers

Unstoppable

 • Book 18: Nowhere to Run (by Jude Watson and published on October 1, 2013.)
 • Book 19: Breakaway ( by Jeff Hirsch and published on January 28, 2014.)
 • Book 20: Countdown (by Natalie Standiford and published on April 29, 2014.)
 • Book 21: Flashpoint (by Gordon Korman and published on August 26, 2014.)

Doublecross

 • Book 22: Mission Titanic (by  Jude Watson and published on February 24, 2015.)
 • Book 23: Mission Hindenburg (by C. Alexander London and published on July 28, 2015.)
 • Book 24: Mission Hurricane (by Jenny Goebel and published on January 26, 2016.)
 • Book 25: Mission Atomic (by Sarwat Chadda and published on June 28, 2016.)

Superspecial

 • Book 26: Outbreak (by C. Alexander London and published on September 27, 2016.)

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία αρχίζει στην κηδεία της Γκρέις Κέιχιλ, γιαγιάς της Έιμι και του Νταν. Η Γκρέις δίνει στους κληρονόμους της δύο επιλογές: να πάρουν 1εκατομμύριο $ και να φύγουν ή να πάρουν το πρώτο από τα 39 στοιχεία που θα τους κάνουν τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου.Τότε τα δύο αδέρφια μαθαίνουν πως ανήκουν σε μία από τις ισχυρότερες οικογένειες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα παιδιά, φτωχά και ορφανά, δέχονται την πρόκληση όπως και μερικοί δυνατότεροι και πλουσιότεροι μακρινοί συγγενείς τους. Έτσι το κυνήγι αρχίζει. Τα δύο παιδιά θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο με την συνοδεία της Νέλι, θα βρουν στοιχεία, θα μάθουν την αλήθεια για τον θάνατο των γονιών τους, θα ανακαλύψουν μυστικά από το παρελθόν και θα έρθουν αντιμέτωποι με τις θανάσιμες παγίδες των ανταγωνιστών τους!

Οι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Γκρέις Κέιχλ: Η Γκρέις γιαγία της Έιμι και του Νταν κυνηγούσε σε συνεργασία με την κόρη της και τον σύζηγο της Άρθουρ και Χόουπ Κέιχλ τα 39 στοιχεία. Είχε ταξιδέψει σε όλα τα μέρη του κόσμου, ήξερε να πιλοτάρει αεροπλάνο ενώ προς το τέλος της πρώτης σειράς τα δύο αδέρφια μαθαίνουν οτι τους είχε αφήσει το σπίτι της. Πέθανε από καρκίνο.
 • Έιμι Κέιχιλ: Η Έιμι Κέιχιλ είναι μία από τους δύο πρωταγωνιστές στα 39 Στοιχεία, αδερφή του Νταν. Είναι δεκατεσσάρων ετών και κατάγεται από τη Βοστόνη.Χαρακτηρίζεται ως μια "κινούμενη εγκυκλοπαίδεια", αυτό επειδή της αρέσει να διαβάζει βιβλία. Στο κυνήγι των στοιχείων ανήκει στην Ομάδα Επτά. Αυτή και ο αδερφός της αρχικά δεν γνωρίζουν σε ποιον κλάδο ανήκουν αλλά το μαθαίνουν στην συνέχεια της σειράς.Σε ηλικία 7 χρονών αυτή και ο αδερφός της,Νταν, έχασαν τους γονείς τους σε μία πυρκαγιά στο σπίτι που ζούσαν. Στο έβδομο βιβλίο η Έιμι και ο Νταν ανακαλύπτουν ότι είναι Μαντριγκάλ και στο ένατο βιβλίο γίνονται ενεργά μέλη των Μαντριγκάλ με στόχο να ενώσουν τα μέλη της οικογένειας Κέιχιλ. Στο δέκατο βιβλίο βγαίνουν νικητές στο παιχνίδι των στοιχείων αφού καταφέρνουν να σταματήσουν την Ίζαμπελ από το να πάρει στα χέρια της τον ορό και οι υπόλοιποι δίνουν πρόθυμα τα στοιχεία τους στην Έιμι και στο Νταν, κάνοντας τους νικητές του κυνηγιού. Επίσης, κατάφεραν να συμφιλιωθούν με μέλη και από τους υπόλοιπους κλάδους των Κέιχιλ, δηλαδή με τον Ίαν και την Νάταλι Κάμπρα από τον κλάδο των Λούσιαν, Τον Άλιστερ Ω και την Σινέντ Στάρλινγκ από τους Εκατερίνα, τον Χάμιλτον Χολτ απο τους Τόμας και τον Τζόνα Γουίζαρντ από τους Τζάνους. Το γεγονός αυτό δεν το είχε καταφέρει κανείς εδώ και 500 χρόνια.
 • Νταν Κέιχιλ: Ο Νταν Κέιχιλ είναι ο δεύτερος πρωταγωνιστής μαζί με την Έιμι. Είναι έντεκα ετών, έχει φωτογραφική μνήμη και λύνει εύκολα μαθηματικούς γρίφους. Αυτός και η Έιμι αποτελούν την Ομάδα Επτά.
 • Νέλι Γκομέζ: Η Νέλι Γκομέζ είναι η συνοδός της Έιμι και του Νταν. Τους συνοδεύει σε όλα σχεδόν τα ταξίδια τους στον κόσμο και τους βοηθάει με τις δεξιότητες της όπως το να πιλοτάρει ελικόπτερο. Μετά από λίγο, η Έιμι και ο Νταν την υποψιάζονται ,αφού βρίσκουν στοιχεία για αυτήν που την κάνουν να μην φαίνεται τόσο αθώα στο κυνήγι των 39 στοίχειων.
 • Άρθουρ Τρεντ και Χόουπ Κειχλ: Γονείς της Έιμι και του Νταν. Πέθαναν σε μια πυρκαγιά που ξεκίνησε η Ίζαμπελ Κάμπρα, αφήνοντας έτσι ορφανούς την εφτάχρονη Έιμι και τον τετράχρονο Νταν. Εκείνη μαζί με τον σύζυγο της κυνηγούσαν με πάθος τα 39 στοιχεία. Ο θάνατος τους άφησε ένα μεγάλο στίγμα στην Έιμι και στον Νταν που ζητάνε την σύλληψη των κακών και την απονομή της δικαιοσύνης.
 • Ίαν Κάμπρα: Ο Ίαν είναι το ένα μέλος της Ομάδας Ένα στο κυνήγι των στοιχείων. Η οικογένειά του είναι οι αρχηγοί του κλάδου των Λούσιαν. Αυτός και η αδερφή του, η Ναταλί, είναι οι δυο πιο επικίνδυνοι εχθροί της Έιμι και του Νταν. Είναι δεκατεσσάρων ετών και μεγαλύτερος αδερφός της Ναταλί. Σε πολλά σημεία της ιστορίας φαίνεται ο έρωτάς του προς την Έιμι. Στο τελευταίο βιβλίο ο Ίαν αρχίζει να αμφισβητεί τους γονείς του μετά την απαίσια συμπεριφορά της μητέρας του όχι μόνο στην Έιμι και στον Νταν αλλά και στον ίδιο και στην αδελφή του. Στο τούνελ των Μαντριγκαλ αποκαλύπτεται οτι αυτός και η Ναταλί ξεγέλασαν την Ίζαμπελ και της έδωσαν μια ψεύτικη τοποθεσία έτσι ώστε να την απομακρύνουν απο το παιχνίδι μέχρι να τελειώσει το κυνήγι των στοιχείων. Αλλά η Ίζαμπελ το ανακάλυψε νωρίτερα και έστησε παγίδες μέσα στο τούνελ.
 • Ναταλί Κάμπρα: Η Ναταλί Κάμπρα είναι η μικρή αδερφή του Ίαν και είναι κι αυτή Λούσιαν. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και φροντίζει πολύ τον εαυτό της. Της αρέσει να αγοράζει καινούρια πράγματα - κυρίως ρούχα. Μαλώνει συχνά με τον αδερφό της.
 • Ιρίνα Σπάσκι: Η Ιρίνα Σπάσκι (ή αλλιώς Ιρίνα Νικολάεβνα Σπασκάγια) ήταν Ρωσίδα Λούσιαν και πρώην κατάσκοπος της KGB. Είχε ένα γιο που πέθανε όταν την είχαν στείλει σε αποστολή για τους Λούσιαν. Αποτελούσε την πέμπτη ομάδα στο κυνήγι των 39 στοιχείων. Στο 6 βιβλίο της σειράς η Ιρίνα πεθαίνει στην προσπάθεια της να σώσει την Έιμι, τον Νταν και τον Άλιστερ από μια φωτιά που είχε βάλει η Ίζαμπελ.
 • Ίζαμπελ Κάμπρα: Η Ίζαμπελ Κάμπρα είναι, μαζί με το σύζυγό της Βίκραμ, επικεφαλής των Λούσιαν και μητέρα του Ίαν και της Ναταλί. Προσπαθεί πολλές φορές να σκοτώσει την Έιμι και τον Νταν προκειμένου να τους βγάλει από το παιχνίδι. Είναι αδίστακτη και καταπιεστική προς τα παιδιά της. Η Ίζαμπελ ηταν αυτή που έβαλε την φωτιά η οποία σκότωσε τους γονείς της Έιμι και του Νταν. Στο τέλος του δέκατου βιβλίου η 'Ιζαμπελ παγιδεύει τα 8 άτομα που κατάφεραν να μπουν στο τούνελ των Μαντριγκάλ-την Έιμι και τον Νταν Κέιχιλ, τον Ίαν και την Ναταλί Κάμπρα, τον Άλιστερ Ω, την Σινέντ Στάρλινγκ, τον Χάμιλτον Χολτ και τον Τζόνα Γουίζαρντ-και δένει πάνω στις ταφόπλακες του νησιού με εκρηκτικά τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών των ατόμων αυτών. Έπειτα, με διάφορους τρόπους απειλεί τον καθένα ξεχωριστά για να της δώσουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έτσι ώστε να παρασκευάσει τον ορό για τον εαυτό της. Δε διστάζει να πυροβολήσει και την ίδια της την κόρη- Ναταλί- για να το πετύχει. Στο τέλος καταφέρνει να φτιάξει τον ορό αλλά δεν προλαβαίνει να τον πιει καθώς όλοι πέφτουν πάνω της και της αρπάζουν την φιάλη με τον ορό και το όπλο πριν πυροβολήσει και σκοτώσει τον Νεντ Στάρλινγκ που προσπάθησε να την αιφνιδιάσει μπαίνοντας απο την άλλη μεριά του τούνελ. Η φιάλη κατρακυλάει και ενώ ο Ίαν, ο Χάμιλτον, ο Άλιστερ και η Σινέντ παλεύουν για τον ορό και ο Τζόνα και η Ναταλί είναι πεσμένοι κατάχαμα, η Ιζαμπέλ φτάνει στο όπλο παραμερίζοντας εύκολα την Έιμι και τον Νταν -που ήταν οι μόνοι που έμειναν να την συγκρατήσουν- και χτυπάει τον Νταν στην κοιλιά με την κάννη του όπλου. Τότε η Έιμι αρπάζει την φιάλη που είχε κυλήσει προς το μέρος της και την κατεβάζει με δύναμη στο κεφάλι της Ίζαμπελ ρίχνοντας την κάτω αναίσθητη. Ο ορός καταστρέφεται. Όλοι μαζί δένουν την Ίζαμπελ και της δίνουν ένα χάπι που σβήνει την μνήμη που είχε ο Άλιστερ μαζί του έτσι ώστε να ξεχάσει την συνταγή του ορού. Στο τέλος του βιβλίου αποκαλύπτεται ότι ο Άλιστερ θα καταθέσει ενάντια στην Ίζαμπελ για τον θάνατο των γονιών της Έιμι και του Νταν.
 • Άλιστερ Ω: Γέρος Κορεάτης, εφευρέτης των μπουρίτο για φούρνο μικροκυμάτων. Είναι η Ομάδα Τρία. Πολλές φορές βοήθησε την Έιμι και τον Νταν για να τους προδώσει στη συνέχεια. Ανήκει στον κλάδο των Εκατερίνα. Έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να ζήσει την παιδική του ηλικία στο πλευρό του θείου του. Στο τελευταίο βιβλίο ο Άλιστερ έδωσε όλα τα στοιχεία του στην Ίζαμπελ για να σώσει την ζωή της Έιμι του Νταν και της Σινέντ τους οποίους απείλησε η Ίζαμπελ ότι θα πυροβολήσει αν ο Άλιστερ δε δώσει τα στοιχεία του. Έπειτα, με το που βγαίνουν όλοι από το το τούνελ και το κυνήγι των στοιχείων τελειώνει ο Άλιστερ ανακοινώνει ότι θα παραδώσει την Ίζαμπελ στην δικαιοσύνη και θα καταθέσει ότι αυτή σκότωσε τους γονείς της Έιμι και του Νταν.
 • Άιζενχάουερ Χόλτ: Πατέρας και αρχηγός της ομάδας 2 των Χόλτ. Γεροδεμένος με ύψος 1.95 ο οποίος αποβλήθηκε από την στρατιωτική σχολή του Γουέστ, ζητάει αναγνώριση από όλους τους υπόλοιπους φίλους και στρατιώτες που τον κορόιδευαν. Αυτός και η οικογένειά του ανήκουν στον κλάδο των Τόμας.
 • Χάμιλτον Χολτ: Ο Χάμιλτον ανήκει στην Ομάδα Δύο μαζί με την οικογένειά του. Είναι μεγαλόσωμος κι όχι ιδιαίτερα έξυπνος. Ανήκει στον κλάδο των Τόμας. Σε πολλά σημεία της σειράς ο Χάμιλτον συνεργάζεται με την Έιμι και τον Νταν και ανταλλάσσουν στοιχεία και πληροφορίες. Στο τελευταίο βιβλίο ο Χάμιλτον μπαίνει μέσα στο τούνελ των Μαντριγκάλ χωρίς την υπόλοιπη οικογένειά του και δίνει τα στοιχεία του για να σώσει τους δικούς του από τα εκρηκτικά της Ίζαμπελ Κάμπρα.
 • Ρέιγκαν και Μάντισον Χολτ : Δίδυμες αδερφές του Χάμιλτον και πολύ δυνατές. Στην πρώτη σειρά δεν παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά στην δεύτερη σειρά η Ρέιγκαν είναι μία από τους 7 Ομήρους Των Βέσπερ.
 • Τζόνα Γουίζαρντ: Ο Τζόνα, διάσημο είδωλο της χιπ χοπ, τραγουδιστής και συγγραφέας, ανήκει στην ομάδα 6 των 39 στοιχείων. Είναι ο γιος της Κόρα Γουίζαρντ, την επικεφαλής και αρχηγό του κλάδου του Τζάνους. Κατά την διάρκεια της σειράς, ο Τζόνα καταλαβαίνει και γνωρίζει τον πραγματικό εαυτό του , ένα άτομο ευαίσθητο και λάτρη της κλασικής τέχνης, μη πρόθυμο αλλά αναγκασμένο από την μητέρα του να συνεχίσει το κυνήγι των στοιχείων. Στο 8ο βιβλίο "Ο Κώδικας του Αυτοκράτορα" Ο Τζόνα συνεργάζεται με τον Νταν, ενώ συγχρόνως αναπτύσσουν μεταξύ τους μια ιδιαίτερη φιλική σχέση.
 • Σινέντ Στάρλινγκ: Η Σινέντ είναι η μια από τα τρίδυμα Σταρλινγκ και μαζί με τα αδέρφια της, Νεντ και Τεντ, αποτελούν την ομάδα 4. Αυτή και τα αδέρφια της ανήκουν στον κλάδο των Εκατερίνα. Στο πρώτο βιβλίο, τα 3 αδέλφια ακολουθούν την Έιμι και τον Νταν στο Ινστιτούτο Φράνκλιν και προσπαθούν να τους αποσπάσουν πληροφορίες. Όμως πριν προλάβουν να φύγουν τραυματίζονται άσχημα από μια έκρηξη που προκάλεσαν οι Χολτ στο μουσείο, με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν και να βγουν προσωρινά εκτός μάχης. Επιστρέφουν στο δέκατο βιβλίο, στο θέατρο Γκλόουμπ και προσπαθούν όπως όλες οι ομάδες να βρουν το τελευταίο στοιχείο. Συνάπτουν συμμαχία με τον Άλιστερ Ω. Προς το τέλος του βιβλίου η Σινέντ καταφέρνει να μπει μέσα στο τούνελ των Μαντριγκάλ. Εκεί ανακαλύπτεται ότι ο Τεντ μετά την έκρηξη στο Ινστιτούτο Φράνκλιν έμεινε τυφλός και ο Νεντ πολύ συχνά έχει τρομερούς πονοκεφάλους που δεν τον αφήνουν ούτε να σκεφτεί από τον πόνο. Γι' αυτό και η Σινέντ χρειάζεται τον ορό για να θεραπεύσει τα αδέρφια της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]