Τα Κακά Κορίτσια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τα κακά κορίτσια)
Τα Κακά Κορίτσια
ΣκηνοθεσίαΜαρκ Γουότερς
ΠαραγωγήParamount Pictures
ΣενάριοΤίνα Φέι
Βασισμένο σεQueen Bees and Wannabes της Ρόζαλιντ Γουάιζμαν
ΠρωταγωνιστέςΛίντσεϊ Λόχαν
Ρέιτσελ ΜακΆνταμς
Λίζι Κάπλαν
Λέισι Τσάμπερτ
Αμάντα Σάιφρεντ
Τίνα Φέι
ΜουσικήΡολφ Κεντ
ΦωτογραφίαΝτάριν Οκάντα
ΜοντάζWendy Greene Bricmont
Εταιρεία παραγωγήςSNL Studios
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
ΚυκλοφορίαCountry flag 30 Απριλίου 2004
Country flag 3 Σεπτεμβρίου 2004
Διάρκεια96 λεπτά
ΠροέλευσηΗ.Π.Α. και Καναδάς
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός17 εκατομμύρια δολάρια[1]
Ακαθάριστα έσοδα129 εκατομμύρια δολάρια[1]
ΈπεταιMean Girls 2

Τα Κακά Κορίτσια (Αγγλικά: Mean Girls) είναι Αμερικανική εφηβική κωμωδία παραγωγής 2004. Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Μαρκ Γουότερς, ενώ το σενάριο η Τίνα Φέι. Η ταινία βασίζεται εν μέρη στο βιβλίο Queen Bees and Wannabes της Ρόζαλιντ Γουάιζμαν, το οποίο περιγράφει το πως λειτουργούν οι κλίκες στο Λύκειο και την επίδραση που μπορεί να έχουν στα κορίτσια. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Λίντσεϊ Λόχαν και το υπόλοιπο καστ ηθοποιών περιλαμβάνει τις: Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Λέισι Τσάμπερτ, Αμάντα Σάιφρεντ (στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο) και Λίζι Κάπλαν. Παραγωγός της ταινίας είναι ο δημιουργός της εκπομπής Saturday Night Live (SNL) Λορν Μάικλς. Η σεναριογράφος και συμπρωταγωνίστρια της ταινίας, Τίνα Φέι, ήταν για πολλά χρόνια μέλος του καστ και σεναριογράφος του SNL. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης τα μέλη του καστ του SNL Τιμ Μίντοους, Άνα Γκάστεγιερ και Έιμι Πόλερ.

Η ταινία έλαβε γενικά θετικές κριτικές και αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία, έχοντας έσοδα 129.042.871 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Ο ρόλος της Λόχαν στην ταινία έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ένας που την ανέδειξε ως ηθοποιό και την έκανε ευρύτερα γνωστή.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κέιντι Χέρον (Λίντσεϊ Λόχαν), η 16χρονη κόρη ζωολόγων γονέων (Άνα Γκάστεγιερ και Νιλ Φλιν) που μέχρι αυτήν την ηλικία διδασκόταν στο σπίτι από τη μητέρα της, πρόσφατα μετακόμισε από την Αφρική. Είναι απροετοίμαστη για την πρώτη μέρα στο δημόσιο λύκειο στην πόλη Έβανστον του Ιλινόι στις Η.Π.Α.. Με τη βοήθεια των κοινωνικά περιθωριοποιημένων Τζάνις (Λίζι Κάπλαν) και Ντέμιεν (Ντάνιελ Φράνζις), η Κέιντι μαθαίνει για τις διάφορες κλίκες στο σχολείο. Την προειδοποιούν να μείνει μακριά από την πιο δημοφιλή κλίκα, τις Πλαστικές, που αποτελούνται από τρία κορίτσια που κυριαρχούν στο σχολείο με αρχηγό την ετοιμόλογη βασίλισσα των μελισσών Ρετζίνα Τζορτζ (Ρέιτσελ ΜακΆνταμς). Η Ρετζίνα στο παρελθόν ήταν η καλύτερη φίλη της Τζάνις, αλλά στη Δευτέρα Γυμνασίου η Ρετζίνα ξεκίνησε τη φήμη ότι η Τζάνις ήταν λεσβία και από τότε η μία μισεί τη άλλη. Παρ' όλα αυτά, οι Πλαστικές συμπαθούν την Κέιντι και την προσκαλούν να κάθεται μαζι τους στο γεύμα στο σχολείο και να πηγαίνει μαζί τους για ψώνια μετά το σχολείο. Όταν η Τζάνις συνειδητοποιεί ότι η Κέιντι έγινε δεκτή στις Πλαστικές, σχεδιάζει ένα σχέδιο για να εκδικηθεί τη Ρετζίνα για αυτό που της έκανε, χρησιμοποιώντας την Κέιντι ως πιόνι για να διεισδύσει στις Πλαστικές.

Έχοντας διεισδύσει στις Πλαστικές σύμφωνα με το σχέδιο της Τζάνις, η Κέιντι μαθαίνει για το "Βιβλίο που Καίει", ένα μυστικό βιβλίο της Ρετζίνα γεμάτο με μοχθηρές φήμες, μυστικά και κουτσομπολιά σχετικά με όλα τα άλλα σχολεία (και δασκάλες) στην τάξη τους. Η Κέιντι σύντομα ερωτεύεται το πρώην αγόρι της Ρετζίνα, τον Άαρον Σάμιουελς (Τζόναθαν Μπένετ), τον οποίο η Ρετζίνα επιτυχώς κλέβει πίσω από την Κέιντι κατά τη διάρκεια ενός πάρτι Χάλογουϊν. Η Κέιντι, που τώρα μισεί την Ρετζίνα, είναι πρόθυμη να εκτελέσει το σχέιδο της Τζάνις που περιλαμβάνει το χωρισμό της Ρετζίναι από τον Άαρον, την καταστροφή της ομορφιάς της και το στρέψιμο των υπολοίπων Πλαστικών εναντίον της: την ανασφαλή πλούσια Γκρέτσεν Γουίνερς (Λέισι Τσάμπερτ) και τη γλυκιά αλλά χαζή Κάρεν Σμιθ (Αμάντα Σάιφρεντ). Η Κέιντι τότε αρχίζει να παριστάνει ότι αποτυγχάνει στα μαθηματικά για να τραβήξει την προσοχή του Άαρον και σύντομα καταφέρνει να χωρίσει τον Άαρον από τη Ρετζίνα αποκαλύπτοντας την απιστία της Ρετζίνα με ένα άλλο αγόρι. Η Κέιντι επίσης πείθει τη Ρετζίνα να τρώει μπάρες διατροφής με πολλές θερμίδες, υποστηρίζοντας ότι θα τη βοηθήσουν να χάσουν βάρος. Ακόμη, στρέφει τη Γκρέτσεν εναντίον της κάνοντας την να πιστέψει ότι η Ρετζίνα θεωρεί την Κέιντι καλύτερη φίλη από αυτήν.

Στην προσπάθεια της να εκδικηθεί τη Ρετζίνα, η Κέιντι σταδιακά χάνει την προσωπικότητά της και αρχίζει να μοιάζει στη Ρετζίνα. Σύντομα γίνεται κακεντρεχής όπως η Ρετζίνα και εγκαταλείπει την Τζάνις και τον Ντέμιεν. Ρετζίνα, η οποία τώρα είναι ελαφρώς υπέρβαρη εξαιτίας του σαμποτάζ της Κέιντι με τις μπάρες, αποβάλλεται από τις Πλαστικές και η Κέιντι γίνεται η καινούρια Βασίλισσα των Μελισσών. Για τον εορτασμό του νέου της κατορθώματος, η Κέιντι διοργανώνει ένα πάρτι με τις Πλαστικές και δεν προσκαλεί την Τζάνις και τον Ντέμιεν. Τότε, οι τελευταίοι απαρνιούνται την Κέιντι από φίλη τους. Κατά τη διάρκεια του πάρτι, η Κέιντι αποξενώνει τον Άαρον με τη νέα της προσωπικότητα.

Η Ρετζίνα ανακαλύπτει την αλήθεια για τις μπάρες που έτρωγε και αντεπιτίθεται σκορπώντας το περιεχόμενο του "Βιβλίου που Καίει" στο σχολείο, υποκινώντας ταραχή. Για να μην την υποψιαστούν, η Ρετζίνα τοποθετεί μια ψεύτικη συκοφαντία για τον εαυτό της στο βιβλίο, ώστε να κατηγορηθούν οι Κέιντι, Γκρέτσεν και Κάρεν. Η ταραχή στο σχολείο τελικά καταστέλλεται από τον Διευθυντή Ντουβάλ (Τιμ Μίντοους). Η καθηγήτρια μαθηματικών Δεσποινίς Νόρμπερι (Τίνα Φέι), η οποία επίσης εμφανίζεται στο βιβλίο με τη συκοφαντία της Κέιντι ότι πουλάει ναρκωτικά, καταφέρνει να συμφιλιώσει τα κορίτσια. Βάζει κάθε κορίτσι να εξομολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη στα υπόλοιπα κορίτσια. Η Τζάνις εξομολογείται το σχέδιο της να καταστρέψει τη Ρετζίνα με τη βοήθεια της Κέιντι και ανοιχτά χλευάζει τη Ρετζίνα με την υποστήριξη ολόκληρου του σχολείου. Η Ρετζίνα βγαίνει έξαλη έξω από το σχολείο και η Κέιντι την ακολουθεί ζητώντας την συγγνώμη. Πάνω στη βιασύνη της, τη Ρετζίνα τη χτυπά ένα σχολικό λεωφορείο. Στο σχολείο κυκλοφορούν φήμες ότι η Κέιντι επίτηδες έσπρωξε τη Ρετζίνα στο λεωφορείο.

Πλέον χωρίς φίλου, έχοντας απορριφθεί από τον Άαρον και όλους στο σχολείο, η Κέιντι αποφασίζει να λάβει την πλήρη ευθύνη για το βιβλίο. Αν και τιμωρείται σκληρά για την εξομολόγησή της, δεν νιώθει πλέον ένοχη και επιστρέφει στην παλιά της προσωπικότητα. Ως τιμωρία, η Δεσποινίς Νόρμπερι βάζει την Κέιντι να συμμετάσχει στους Μαθηματικο-Αθλητές, τους οποίους παλιά η Τζάνις και ο Ντέμιεν περιέγραψαν ως "κοινωνική αυτοκτονία". Σε έναν αγώνα με τους Μαθηματικο-Αθλητές η Κέιντι καταφέρνει να κερδίσει και επιστρέφει στο σχολείο για το χορό.

Στο χορό, η Κέιντι ονομάζεται Βασίλισσα του χορού και δίνει λόγο στο σχολείο λέγοντας ότι η νίκη της είναι ασήμαντη. Είναι όλοι υπέροχοι με τον τρόπο τους και συνεπώς η νίκη ανήκει σε όλους. Συμβολικά, η Κέιντι σπάει το στέμμα της και μοιράζει τα κομμάτια στους συμμαθητές της. Συμφιλιώνεται με την Τζάνις και τον Ντέμιεν, επανασυνδέεται με τον Άαρον και συμφιλιώνεται με τις Πλαστικές.

Η ταινία κλείνει με τις Πλαστικές να έχουν διαλυθεί με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς: η Ρετζίνα γίνεται μέλος της αθλητικής ομάδας λακρός για να διοχετεύει την οργή της θετικά, η Κάρεν γίνεται η σχολική μετεωρολόγος (ισχυριζόμενη ότι το στήθος της μπορεί να καταλαβαίνει πότε βρέχει), η Γκρέτσεν γίνεται μέλος της Ασιάτικης κλίκας στο σχολείο και η Κέιντι βλέπει τον Άαρον και κάνει παρέα με την Τζάνις και τον Ντέμιεν. Τώρα η Κέιντι φανερά ήρεμη και συμπαθής από τους συμμαθητές της, συλλογίζεται ότι πλέον στον κόσμο των κοριτσιών επικρατεί πλέον η ειρήνη.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Λίντσεϊ Λόχαν Κέιντι Χέρον
Ρέιτσελ ΜακΆνταμς Ρετζίνα Τζορτζ
Αμάντα Σάιφρεντ Κάρεν Σμιθ
Λέισι Τσάμπερτ Γκρέτσεν Γουίνερς
Τζόναθαν Μπένετ Άαρον Σάμιουελς
Λίζι Κάπλαν Τζάνις Ίαν
Ντάνιελ Φρανζέσι Ντέμιεν Λέι
Τίνα Φέι κα Σάρον Νόρμπερι
Τιμ Μίντοους κος Ρον Ντουβάλ
Ρατζίβ Σουρέντρα Κέβιν Γκναπούρ
Έιμι Πόλερ Τζουν Τζορτζ (μητέρα της Ρετζίνα)
Άνα Γκάστεγιερ Μπέτσι Χέρον (μητέρα της Κέιντι)
Νιλ Φλιν Τσιπ Χέρον (πατέρας της Κέιντι)
Ντάνιελ ΝτεΣάντο Τζέισον (φίλος της Γκρέτσεν)
Ντιέγκο Κλάτενχολφ Σέιν Όμαν (φλερτ της Ρετζίνα)

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η Τίνα Φέι διάβασε το βιβλίο Queen Bees and Wannabes της Ρόζαλιντ Γουάιζμαν, το βρήκε πολύ αστείο και κάλεσε τον παραγωγό της στην εκπομπή Saturday Night Live, Λορν Μάικλς, για να του πει ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ καλή ταινία. Ο Μάικλς επικοινώνησε με την Paramount Pictures, η οποία αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου. Όταν η Φέι δέχτηκε να γράψει το σενάριο, παρατήρησε ότι από το βιβλίο έλειπε η πλοκή και συνεπώς χρειάστηκε να γράψει η ίδια την πλοκή της ταινίας. Αυτό την έκανε να θυμηθεί τις δικές της εμπειρίες στο Λύκειο και σύμφωνα με την ίδια η Τζάνις μοιάζει με την ίδια στο Λύκειο..[3]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίντσεϊ Λόχαν πρώτα έκανε οντισιόν για το ρόλο της Ρετζίνα Τζορτζ, αλλά επειδή η ομάδα του κάστινγκ ένιωθε ότι η Λόχαν δεν ήταν αυτό που έψαχναν για την Κέιντι και επειδή η Λόχαν θεωρούσε ότι το "κακό κορίτσι" θα έβλαπτε τη φήμη της, δέχτηκε να είναι η πρωταγωνίστρια. Η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς κέρδισε το ρόλο της Ρετζίνα επειδή η Φέι ένιωθε ότι η ευγενική και καλή προσωπικότητα της ΜακΆνταμς την έκανε τέλεια για το ρόλο της κακοπροαίρετης Ρετζίνα. Η Αμάντα Σάιφρεντ επίσης έκανε οντισιόν για το ρόλο της Ρετζίνα, αλλά οι παραγωγοί την πρότειναν για το ρόλο της Κάρεν λόγω της ιδιαίτερης αίσθησης του χιούμορ της Σάιφρεντ. Οι Λέισι Τσάμπερτ και ο Ντάνιελ Φράζις ήταν οι τελευταίοι που δοκιμάστηκαν για τους ρόλους τους. Η Λίζι Κάπλαν αρχικά θεωρήθηκε πολύ όμορφη για το ρόλο της Τζάνις και η Φέι ένιωσε ότι απαιτούνταν μια ηθοποιός σαν την Κέλλυ Όζμπορν, αλλά η Κάπλαν επιλέχτηκε γιατί ήταν η πιο ενεργητική. Η Φέι έγραψε δύο ρόλους βασισμένους στους συναδέλφους της στο SNL, την Έιμι Πόλερ (την οποία η Φέι νόμιζε ότι οι παραγωγοί δεν θα δέχονταν επειδή ήταν πολύ νέα) και τον Τιμ Μίντοους. Το καστ συμπλήρωσε η βετεράνος της εκπομπής SNL, Άνα Γκάστεγιερ.[3]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η ταινία υποτίθεται ότι διαδραματίζεται στη περιοχή Έβανστον του Ιλινόι, στη πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος της, γυρίστηκε στο Τορόντο και συγκεκριμένα στα Colobijic Institute του Etobicoke & Malvern Collegiate Institute. Αρκετά γυρίσματα ωστόσο έγιναν και στο σχολείο Montclair High School στο Μόντλκαϊρ του Νιου Τζέρσεϊ. Αξιοσημείωτα είναι και τα γυρίσματα στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου του Τορόντο και το εμπορικό κέντρο Sherway Gardens. Η επίσημη φωτογράφιση της ταινίας, ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2003 και ολοκληρώθηκε στις 21 Νοεμβρίου.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρώτο Σαββατοκύριακο κυκλοφορίας, η ταινία συγκέντρωσε 24.432.195 δολάρια σε 2.839 κινηματογράφους, με μέσο όρο εσόδων 8.606 δολάρια ανά κινηματογράφο,[4] στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στο box office. Ήταν το καλύτερο ντεμπούτο ταινίας της Λόχαν στο νούμερο 1. Μέχρι το τέλος της κυκλοφορίας της, η ταινία συγκέντρωσε 86.058.055 δολάρια στην εγχώρια αγορά και 42.984.816 δολάρια διεθνώς, για το συνολικό ποσό των 129.042.871 δολαρίων παγκοσμίως.[5][6] Στις Η.Π.Α., η ταινία ήταν η 24η μεγαλύτερη εισπρακτική ταινία του 2004.[6]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές: η ιστοσελίδα Rotten Tomatoes της έδωσε βαθμολογία 83% "Πιστοποιημένη Φρέσκια", βασισμένη σε 167 κριτικές[7] και η ιστοσελίδα Metacritic της έδωσε βαθμολογία ("Γενικά θετικές κριτικές") βασισμένη σε 39 κριτικές.[8]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν υποψήφια και κέρδισε πολλά βραβεία. Ήταν υποψήφια για 13 Βραβεία Teen Choice, κερδίζοντας 4. Ακόμη, ήταν προτεινόμενη για 4 Βραβεία MTV Movie, κερδίζοντας 3.[9] Τέλος, ήταν προτεινόμενη για Βραβείο Writers Guild of America Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου.[εκκρεμεί παραπομπή]

Έτος Βραβείο Κατηγορία Παραλήπτης/ες Αποτέλεσμα
2004 Βραβεία Teen Choice Καλύτερη Ηθοποιός - Κωμωδία Λίντσεϊ Λόχαν Νίκη
Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Ηθοποιός Λίντσεϊ Λόχαν Νίκη
Καλύτερη Ντροπιαστική Σκηνή Λίντσεϊ Λόχαν Νίκη
Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Σταρ Ρέιτσελ ΜακΆνταμς Υποψηφιότητα
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σταρ Τζόναθαν Μπένετ Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ηθοποιός - Κωμωδία Ρέιτσελ ΜακΆνταμς Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ντροπιαστική Σκηνή Ρέιτσελ ΜακΆνταμς Υποψηφιότητα
Καλύτερη Χημεία Λίντσεϊ Λόχαν & Τζόναθαν Μπένετ Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μάχη Υποψηφιότητα
Καλύτερο Ξέσπασμα Θυμού Ρέιτσελ ΜακΆνταμς Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ψεύτρα Λίντσεϊ Λόχαν Υποψηφιότητα
Καλύτερη Κακιά Ρέιτσελ ΜακΆνταμς Υποψηφιότητα
2005 Βραβεία MTV Movie Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Λίντσεϊ Λόχαν Νίκη
Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Ρέιτσελ ΜακΆνταμς Νίκη
Καλύτερη Ομάδα Λίντσεϊ Λόχαν, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Λέισι Τσάμπερτ και Αμάντα Σάιφρεντ Νίκη
Καλύτερη Κακιά Ρέιτσελ ΜακΆνταμς Υποψηφιότητα
Βραβεία Nickelodeon Kids' Choice Καλύτερη Ηθοποιός Λίντσεϊ Λόχαν Υποψηφιότητα
Βραβεία People's Choice Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία Υποψηφιότητα
Βραβεία WGA Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο Τίνα Φέι Υποψηφιότητα

Βιντεοπαιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παιχνίδι για τον υπολογιστή και το Nintendo DS κυκλοφόρησε το 2009.[10] Στο βιντεοπαιχνίδι εμφανίζονταν χαρακτήρες αποκλειστικά σχεδιασμένοι για το παιχνίδι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Mean Girls (2004) - Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2010. 
  2. «Lindsay Lohan - CelebSpin.com profile». CelebSpin.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2007. Lohan's breakout role as a leading actress came six years later with 2004's Mean Girls 
  3. 3,0 3,1 Only the Strong Survive (Featurette). Mean Girls DVD. 
  4. «"Mean Girls" Topples "Man"». E!. 2 Μαΐου 2004. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. «Mean Girls (2004)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2011. 
  6. 6,0 6,1 «Mean Girls (2004) - BoxOfficeMojo.com». BoxOfficeMojo.com. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2007. 
  7. Μean Girls στο Rotten Tomatoes, Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2009
  8. Μean Girls[νεκρός σύνδεσμος] στο Metacritic, Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2009
  9. «2005 MTV Movie Awards». MTV. Viacom. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2012. 
  10. «Mean Girls Game Capitalizes on Film's Popularity, Lohan's Career - games for girls». Kotaku. 12 Απριλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]