Τα ίχνη ήταν ψεύτικα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα ίχνη ήταν ψεύτικα
(Beyond a Reasonable Doubt)
ΣκηνοθεσίαΦριτς Λανγκ
ΠαραγωγήBert E. Friedlob[1]
ΣενάριοDouglas Morrow
ΠρωταγωνιστέςΝτέινα Άντριους, Τζόαν Φοντέιν, Barbara Nichols, Sidney Blackmer, Arthur Franz, Έντουαρντ Μπινς, Shepperd Strudwick, Νταν Σέιμουρ, Philip Bourneuf[2], Κάρλτον Γιάνγκ[2], William Boyett[2], Φρανκ Μάιλς[2], Κολίν Κέννυ[2], Φράνκλιν Φάρναμ[2] και Τζον Τζορτζ
ΜουσικήHerschel Burke Gilbert
ΦωτογραφίαWilliam E. Snyder και William Snyder[1]
ΜοντάζGene Fowler Jr.[1]
Εταιρεία παραγωγήςRKO Pictures
ΔιανομήRKO Pictures
Πρώτη προβολή5  Σεπτεμβρίου 1956[1] και 13  Σεπτεμβρίου 1956 (Νέα Υόρκη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[3][4]
Διάρκεια80 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Τα ίχνη ήταν ψεύτικα (Πρωτότυπος τίτλος: Beyond a Reasonable Doubt ) είναι Αμερικανική δικαστική δραματική ταινία του 1956 σε σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ, βασισμένη σε μια ιστορία του Ντάγκλας Μόροου, ο οποίος έγραψε και το σενάριο της ταινίας. Πρωταγωνιστούν οι Ντέινα Άντριους, Τζόαν Φοντέιν, Σίντνεϊ Μπλάκμερ και Φίλιπ Μπούρνιφ.

Ήταν η δεύτερη ταινία του Λανγκ για τον παραγωγό Μπερτ Ε. Φρέντλομπ,[5] και η τελευταία αμερικανική προτού επιστρέψει στην Γερμανία.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όστιν Σπένσερ, ένας εκδότης εφημερίδας που αντιτίθεται στη θανατική ποινή, θέλει να αποδείξει κάτι σχετικά με την ανεπάρκεια των έμμεσων αποδεικτικών στοιχείων. Μιλάει με τον αρραβωνιαστικό της κόρης του Σούζαν, Τομ Γκάρετ, για να συμμετέσχει σε μια φάρσα, στην προσπάθεια του να αποκαλύψει την ανικανότητα του σκληροπυρηνικού εισαγγελέα της πόλης. Το σχέδιο είναι ο Τομ να φυτέψει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του για τον πρόσφατο φόνο μιας χορεύτριας νυχτερινού κέντρου, της Πάτυ Γκρέι. Μόλις κριθεί ένοχος ο Τομ, ο Σπένσερ πρόκειται να αποκαλύψει τη φάρσα και να ταπεινώσει τον εισαγγελέα.

Ο Τομ συμφωνεί με το σχέδιο και καταδικάζεται με βάση τα περιστασιακά στοιχεία. Όμως ο Σπένσερ πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα πριν προλάβει να αθωώσει τον Τομ και τα φωτογραφικά στοιχεία που είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει στη δίκη του, καίγονται σε αγνώριστη κατάσταση στο ατύχημα. Ο Τομ παραμένει θανατοποινίτης στη φυλακή. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη εκτέλεσή του και εγκαίρως για να αποδειχθούν οι προθέσεις των δύο ανδρών, ανακαλύπτεται γραπτή μαρτυρία του νεκρού. Εξαιτίας αυτού, ο Τομ θα αθωωθεί.

Ωστόσο, ενώ μιλάει με την πρώην αρραβωνιαστικιά του Σούζαν, η οποία προσπαθούσε να τον βοηθήσει, ο Γκάρετ αποκαλύπτει άθελά του ότι γνωρίζει το πραγματικό όνομα της Πάτυ Γκρέι, το οποίο τον αναγκάζει να ομολογήσει ότι το θύμα της δολοφονίας είναι στην πραγματικότητα η εν διαστάσει σύζυγός του, Εμμα Μπλάτσερ, η οποία είχε αρνηθεί την υπόσχεσή της να τον χωρίσει στο Μεξικό. Καθώς αυτό τον εμπόδιζε να παντρευτεί τη Σούζαν, τη δολοφόνησε, πιστεύοντας ότι η φάρσα που πρότεινε ο εκλιπών Σπένσερ θα ήταν η τέλεια συγκάλυψη. Η Σούζαν, μέσω του νέου φίλου της, ειδοποιεί την αστυνομία και η αμνηστία του Γκάρετ ακυρώνεται πριν τεθεί σε ισχύ ο κανόνας του διπλού κινδύνου και η ταινία κλείνει με τον ίδιο να οδηγείται πίσω στο κελί του εν αναμονή της εκτέλεσής του αργότερα εκείνο το απόγευμα.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντέινα Άντριους - Τομ Γκάρρεττ
  • Τζόαν Φοντέιν - Σούζαν Σπένσερ
  • Σίντνεϊ Μπλάκμερ - Όστιν Σπένσερ
  • Φίλιπ Μπουρνυφ - Ρόι Τόμσον
  • Άρθουρ Φραντς - Μπομπ Χέιλ
  • Μπάρμπαρα Νίκολς - Ντόλι Μουρ
  • Νταν Σέιμουρ - Γκρέκο
  • Ράστι Λέιν - δικαστής
  • Τσαρλς Έβανς - Κυβερνήτης

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 28 Ιανουαρίου 1957 στον κινηματογράφο Αττικόν στην Αθήνα.[6]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κιθ Μπούκερ ανέφερε ότι το Τα ίχνη ήταν ψεύτικα είναι ίσως η πιο ζοφερή από τις αμερικανικές νουάρ ταινίες του Λανγκ.[7] Ο Ντένις Λ. Γουάιτ περιγράφει την ταινία με σημαντικό αντίκτυπο, που οφείλεται όχι τόσο στο οπτικό στυλ, αλλά στη δομή της αφήγησης και στη διάθεση και στην έμπειρα επινοημένη πλοκή, στην οποία η έκπληξη είναι τόσο εκπληκτική όσο και πειστική.[8]

Ο κριτικός κινηματογράφου Ντένις Σβαρτς έγραψε μια μεικτη κριτική, αλλά εκτίμησε τις προσπάθειες του Λανγκ: Άψογα γραμμένο με πολλές τρύπες στην πλοκή, απίθανες επινοήσεις και νομικούς παραλογισμούς από τον απόφοιτο της Νομικής Σχολής Ντάγκλας Μόροου, αν και σκηνοθετημένο από τον μαστόρα των φιλμ νουάρ Φριτς Λανγκ. Η τελευταία αμερικάνικη ταινία του Λανγκ είναι ένα χαμηλού προϋπολογισμού περιστροφικό δικαστικό δράμα για τους κινδύνους της θανατικής ποινής που καταλήγει να αφορά κάτι πιο άυλο -- το απρόβλεπτο της μοίρας . Αλλά σε αυτή την ανατρεπτική ταινία μια διεστραμμένη ατμόσφαιρα υποσυνείδητου, η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην καθιερωμένη επιφανειακή πραγματικότητα και το τέλος-έκπληξη έρχεται περισσότερο ως ένα συναισθηματικό σοκ παρά ως μια πραγματική έκπληξη - επιτρέποντας στον σκηνοθέτη να μεταδώσει τον κυνισμό και την απογοήτευσή του για την ανθρώπινη κατάσταση. Η έντονη, δελεαστική και αντισυμβατική ταινία αξίζει βλέποντας τον έξυπνο τρόπο που λύνει το δίλημμα του εγκεφαλικού πειράγματος που έθεσε.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Freebase Data Dumps. Google.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0049006/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 27  Αυγούστου 2023.
  4. Ανακτήθηκε στις 27  Αυγούστου 2023.
  5. McKay, James (26 Απριλίου 2010). Dana Andrews: The Face of Noir. McFarland. σελ. 147. ISBN 978-0-7864-5676-5. 
  6. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 27 Ιανουαρίου 1957. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024. 
  7. Booker, Keith M. (17 Μαρτίου 2011). Historical Dictionary of American Cinema. Scarecrow Press. σελ. 214. ISBN 978-0-8108-7459-6. 
  8. White, Dennis L. Beyond a Reasonable Doubt article/entry, in Film Noir An Encyclopedic Reference to the American Style, eds. Alain Silver and Elizabeth Ward (Woodstock, N.Y.: Overlook Press, 1992), p 21–22. (ISBN 0-87951-479-5).
  9. Schwartz, Dennis. Ozus' World Movie Reviews, film review, February 2, 2007. Accessed: August 6, 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]