Πορφυρά Ποτάμια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τα Πορφυρά Ποτάμια)
Πορφυρά Ποτάμια
ΣκηνοθεσίαΜατιέ Κασσοβίτς
ΠαραγωγήΑλέν Γκόλντμαν
ΣενάριοΜατιέ Κασσοβίτς
Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ
Βασισμένο σεBlood Red Rivers
ΠρωταγωνιστέςΖαν Ρενό
Βενσάν Κασέλ
Νάντια Φαρές
ΜουσικήΜπρουνό Κουλέ
ΦωτογραφίαΤιερί Αρμπογκάστ
ΜοντάζMaryline Monthieux
Εταιρεία παραγωγήςGaumont Film Company
ΔιανομήInterCom
Πρώτη προβολήCountry flag 27 Σεπτεμβρίου 2000
Country flag 29 Ιουνίου 2001
Country flag 19 Οκτωβρίου 2001
Διάρκεια107 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία[1]
Γλώσσαγαλλικά
ΈπεταιCrimson Rivers II: Angels of the Apocalypse

Τα Πορφυρά Ποτάμια (γαλλικά: Les Rivières Pourpres, αγγλικά: The Crimson Rivers) είναι γαλλικό αστυνομικό - ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 2000. Είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα που έγραψε το 1999 ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ, ο οποίος έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Ματιέ Κασσοβίτς. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Κασσοβίτς και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ζαν Ρενό, Βενσάν Κασέλ και Νάντια Φαρές.

Το 2004 κυκλοφόρησε μια συνέχεια με τίτλο Πορφυρά Ποτάμια 2: Οι Άγγελοι της Αποκάλυψης (Les Rivières Pourpres 2: Les Anges de l' Apocalypse).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας πρωτόγνωρα φρικαλέος και βίαιος φόνος λαμβάνει χώρα σε μια απομακρυσμένη πόλη των γαλλικών Άλπεων ονόματι Γκερνόν.

Η φρικαλεότητα του φόνου, με το πτώμα να κρέμεται από σχοινί στα 50 μέτρα ύψος από έναν τοπικό καταρράκτη, αναγκάζει τις αρχές να δώσουν την υπόθεση αυτή σε έναν έμπειρο και γνωστό αστυνομικό, τον Πιερ Νιμάνς (Ζαν Ρενό), που είχε την έδρα του στο Παρίσι.

Στην ιατροδικαστική εξέταση που ακολουθεί αποκαλύπτεται πως τα χέρια είχαν κοπεί από τον καρπό και είχαν καεί για να μην πεθάνει το θύμα από αιμορραγία. Οι λοβοί των ματιών έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά την ώρα που το θύμα ήταν ακόμη ζωντανό, και υπάρχει υγρό στις κοιλότητές τους δείγματα του οποίου στάλθηκε για εξέταση. Θύμα ήταν ένας βιβλιοθηκάριος του Πανεπιστημίου της Γκερνόν, που αποτελεί και τον πυρήνα της πόλης.Το όνομά του ήταν Ρενέ Καλουά.

Ο Νιμάνς επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο της Γκερνόν Δρ. Σερνέζ, απόφοιτο του πανεπιστημίου και για πολλά χρόνια δάσκαλο εκεί, ο οποίος είχε κάνει πολλές εγχειρήσεις σε άτομα με γονείς από το πανεπιστήμιο, οφειλόμενες σε γενετικά προβλήματα. Ο γιατρός λέει στον Νιμάνς πως το πανεπιστήμιο είναι απομονωμένο, με αποτέλεσμα αιμομιξία ανάμεσα σε καθηγητές που αποτελεί μακροχρόνια παράδοση και έχει ως αποτέλεσμα διάφορα γενετικά προβλήματα. Παρ' όλα αυτά τις τελευταίες 2 γενεές έχει σημειωθεί ένα ανεξήγητο φαινόμενο αφού τα γενετικά προβλήματα εμφανίζονται πλέον σε παιδιά των γύρω χωριών ενώ τα παιδιά των καθηγητών του πανεπιστημίου είναι υγιή. Όταν ρωτήθηκε γιατί πιστεύει πως ο δολοφόνος ακρωτηρίασε και εξαφάνισε τα δυο αυτά μέλη ο Σερνέζ υπαινίχθηκε πως αυτά είναι τα δυο μοναδικά σημεία στο σώμα τα οποία έχουν διαφορετικά στοιχεία σε κάθε άνθρωπο.

Την ίδια ώρα σε μια άλλη πόλη ονόματι Σαρζάκ, αρκετά μακρύτερα, ο υπαστυνόμος Μαξ Κερκένιαν (Βενσάν Κασέλ) αναλαμβάνει μια υπόθεση βανδαλισμού σε τάφο, στο τοπικό νεκροταφείο, με σβάστικες ζωγραφισμένες στον τάφο. Ο τάφος αυτός είναι ενός παιδιού με όνομα Τζούντιθ Ερό, το οποίο είχε πεθάνει 20 χρόνια πριν, με τον φύλακα του νεκροταφείου να τον πληροφορεί πως το παιδί είχε πατηθεί από φορτηγό.

Ο Κερκένιαν ψάχνει για στοιχεία ύστερα στο σχολείο που φοιτούσε το παιδί και ανακαλύπτει πως είχε γίνει διάρρηξη και τα στοιχεία του είχαν κλαπεί. Τελικά βρίσκει μια φωτογραφία του πτώματος του κοριτσιού μετά το ατύχημα στα αρχεία της τοπικής τροχαίας με το θέαμα να είναι φρικτό. Ο διαχειριστής των αρχείων του λέει πως λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής του σώματος η ταυτότητα προσδιορίστηκε από ένα κομμάτι του δαχτύλου που κρατούσε η μητέρα του την ώρα του ατυχήματος. Του λέει επίσης πως η γυναίκα τρελάθηκε.

Αποφασίζει να επισκεφτεί τη μητέρα του θύματος στο μοναστήρι το οποίο έχει πάει όμως η ίδια του λέει πως δαίμονες σκότωσαν το παιδί της. Ο Κερκένιαν προσπαθεί να βγάλει νόημα χωρίς όμως αποτέλεσμα παραδεχόμενος πως η γυναίκα έχει τρελαθεί.

Πίσω στην Γκερνόν ο Νιμάνς μπαίνει στο διαμέρισμα του Καλουά και ρίχνει μια πρόχειρη ματιά στη διατριβή του όπου περιέχει πληροφορίες για τις γενετικές ασθένειες.Στο εξώφυλλο του βιβλίου ο τίτλος γράφει: "Είμαστε οι Άρχοντες. Είμαστε οι δούλοι. Είμαστε παντού. Ελέγχουμε τα Πορφυρά Ποτάμια.".

Στη συνέχεια συνομιλεί με την "παγετολόγο" του πανεπιστημίου Φάνυ Φερρέιρα (Νάντια Φαρές) η οποία βρήκε το πρώμα του θύματος. Του λέει πως με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα ήταν δυνατό να μεταφερθεί αρκετά εύκολα, το πτώμα, στο σημείο που βρέθηκε ενώ του λέει επίσης πως είναι κόρη δυο καθηγητών τους οποίους όμως δεν εκτιμά καθώς πιστεύει πως όλοι στο πανεπιστήμιο είναι αλλόκοτοι. Στη συνέχει ο Νιμάνς ζητά τη βοήθειά της αφού μαθαίνει πως το νερό στις κοιλότητες του σώματος ήταν όξινη βροχή χωρίς όμως να έχει βρέξει όξινη βροχή στη Γκερνόν από το '70.

Οι δυο τους πηγαίνουν σε παγετώνες στα βουνά της Γκερνόν και μπαίνουν σε μια χαράδρα με σκοπό να πάρουν δείγματα όξινου νερού ο Νιμάνς όμως βρίσκει και ένα δεύτερο πτώμα κατεψυγμένο στον πάγο.

Εν τω μεταξύ ο Κερκένιαν επισκέπτεται στο λημέρι της μια ομάδα "σκίνχετς" που ήταν βασικοί ύποπτοι για τον βανδαλισμό. Τελικά μαθαίνει πως στο νεκροταφείο εκείνη την ώρα βρίσκονταν μόνο ένα άσπρο αυτοκίνητο Λάντα. Μετά από συγκέντρωση στοιχείων από την αστυνομία και την τροχαία οι 2 βοηθοί του τον πληροφορούν πως το μόνο άσπρο Λάντα στην περιοχή ανήκε σε κάποιον ονόματι Φιλίπ Σερτίς.

Ο Κερκένιαν προσπαθεί να κάνει διάρρηξη στο σπίτι του και εκεί τον συναντά ο Νιμάνς ο οποίος αρχικά νομίζει πως είναι διαρρήκτης και του επιτίθεται. Αφού ο Κερκένιαν τον πληροφορεί πως είναι αστυνομικός μπαίνουν μέσα στο σπίτι και ανακαλύπτουν πως ο Σερτίς ήταν το θύμα του οποίου το πτώμα ανακαλύφθηκε στον πάγο και πως εργάζονταν ως γιατρός στη μαιευτική του νοσοκομείου του πανεπιστημίου ενώ στο σπίτι του έκανε γενετικά πειράματα σε σκύλους για να δημιουργήσει ένα "τέλειο" σκυλί πάλης.

Στη συνέχεια πηγαίνουν στην ιατροδικαστική εξέταση του πτώματος του Σερτίς. Βρίσκουν πως και εδώ τα χέρια είχαν αφαιρεθεί όχι όμως τα μάτια. Ο ιατροδικαστής τότε έχει την ιδέα να βγάλει το λοβό του ματιού και ανακαλύπτει πως είναι πλαστικός. "Δεν θα το πιστέψετε!" λέει "Είναι πλαστικός σαν και αυτούς που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι!". Ο Νιμάνς έχει κακό προαίσθημα γι' αυτό και παίρνει μαζί του τον Κερκένιαν και ταχύτατα πηγαίνει στο σπίτι του οφθαλμιάτρου Δρ. Σερνέζ. Οι δυο αστυνομικοί τον ανακαλύπτουν νεκρό κρεμάσμενο από το μεγάλο παράθυρο που είχε στο ιατρείο του το οποίο είχε εντός του σπιτιού του. Ήταν αιμόφυρτος με τα μάτια και τα χέρια του να έχουν αφαιρεθεί. Ταυτοχρόνως ο δολοφόνος ο οποίος είχε κρυφτεί πίσω από μια κουρτίνα αρχίζει να τρέχει και οι δυο τους τον κυνηγούν. Κάποια στιγμή ο Νιμάνς σκοντάφτει και χάνει το όπλο του το οποίο φτάνει στα χέρια του δολοφόνου ο οποίος πυροβολεί προς το μέρος του Νιμάνς αστοχώντας με τη θέλησή του αδιάζοντας όλες τις σφαίρες του όπλου του το οποίο στη συνέχεια πατάει προς το μέρος του Νιμάνς και επίσης αφήνει δακτυλικά αποτυπώματα στην σκανδάλη.

Νιμάνς και Κερκένιαν παίρνουν τα δείγματα των αποτυπωμάτων τα οποία όμως δεν ταιριάζουν σε κανένα από τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ο Κερκένιαν προτείνει να τα συγκρίνουν με εκείνα της Τζούντιθ Ερό , του κοριτσιού που είχε πεθάνει από το 1982 και τα αποτυπώματα ταιριάζουν απόλυτα.

Ο Κερκένιαν στέλνεται μόνος να ερευνήσει τον τάφο της Ερό που ανακαλύπτει ότι είναι κενός και περιέχει απλώς μια φωτογραφία του δεκάχρονου κοριτσιού.

Ο Νιμάνς ταυτοχρόνως μαθαίνει από τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας για την διατριβή του Καλουά στην οποία αναφέρονταν στο υγιές σώμα και πνεύμα και πως το παιδί που θα προέκυπτε μεταξύ ενός αθλητικού και γυμνασμένου ανθρώπου με ενός διανοητικώς προικισμένου με την σωστή ανατροφή θα μπορούσε να προκύψει ο τέλειος άνθρωπος λέγοντάς του πως είναι γεμάτο ναζιστικές χαζομάρες ενώ του άρεσαν οι πειραματισμοί των Ναζί πάνω στο γενετικό υλικό παιδιών από χωριάτες.

Ο Κερκένιαν επιστρέφει με την φωτογραφία της Τζούντιθ και ο Νιμάνς αναγνωρίζει πως είναι η Φάνι. Στο δρόμο για το σπίτι της Φάνι στο οποίο θα έκαναν έρευνα ο Νιμάνς εξηγεί πως λόγω της γενετικής αδυναμίας των παιδιών μεταξύ καθηγητών οι γιατροί να νοσοκομείου αντάλλαζαν παιδιά χωριατών που γεννούσαν εδώ με παιδιά καθηγητών.Ο Σερτύς πρέπει να είχε ανταλλάξει τη Τζούντιθ με τη Φάνι ενώ ο Καλουά οργάνωνε αθλητικούς διαγωνισμούς όπως ο πατέρας του.Ξαφνικά ο γιος του πρύτανη του πανεπιστημίου προσπαθώντας να τους εμποδίσει από την εύρεση της αλήθειας τους επιτίθεται με ένα γιγάντιο φορτηγό. Ο Νιμάνς τελικά πυροβολεί στο κεφάλι και σκοτώνει το γιο του πρύτανη και τελικά φτάνουν στο σπίτι της Φάνι. Εκεί , βρίσκουν σε βάζα τα μάτια και τα χέρια των θυμάτων και καταλαβαίνουν πως αυτή είναι η δολοφόνος.

Βλέπουν πως η Φάνι είχε φύγει παίρνοντας μαζί και τις χειροβομβίδες της. Αυτό το γεγονός υπό τον φόβο πρόκλησης χιονοστιβάδας αναγκάζει τον Νιμάνς να δώσει εντολή εκκένωσης της κοιλάδας και μαζί με τον Κερκένιαν πηγαίνουν να βρουν την Φάνι.

Εκεί βρίσκουν τη Φάνι και την αδερφή της την Τζούντιθ που τους εξηγούν πως η Τζούντιθ αρρώστησε και η μητέρα της αναγκάστηκε να την πάει στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου. όταν την είδαν οι γιατροί κατάλαβαν πως έπρεπε να την σκοτώσουν και για να σώσει το παιδί της η μητέρα της επινόησε το θάνατο της κόρης της. Στη συνέχεια η Τζούντιθ επιτέθηκε στον Κερκένιαν, τον τραυματίζει και ρίχνει το όπλο του μακριά ενώ χτυπάει στη πλάτη τον Νιμάνς και προστάζει την αδελφεί της να τον σκοτώσει. Εκείνη αρνιέται λέγοντας πως είναι αθώος και στρέφει τελικά το όπλο της ενάντια στην αδερφή της ενώ ο Κερκένιαν φτάνει το πιστόλι του και πυροβολεί στον ώμο τη Φάνι.

Από τον θόρυβο προκαλείται χιονοστιβάδα από την οποία θα γλιτώσουν όλοι εκτός από την Τζούντιθ που παρασέρνεται. Στο τέλος της ταινίας τα σωστικά συνεργεία βρίσκουν με τη βοήθεια σκύλων τους τρεις και τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Πρωταγωνιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόπος γυρισμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα έγιναν στην περιοχή της Γκρενόμπλ στις γαλλικές Άλπεις σε διάφορα χωριά της περιοχής.

Το Πανεπιστήμιο της Γκερνόν στην πραγματικότητα είναι το ONERA Modane-Avrieux Κέντρο Αεροσηρράγων στο χωριό Villarodin-Bourget στην περιοχή της πόλης Savoy.

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 14.000.000 δολάρια[2], η ταινία συγκέντρωσε 595.000 δολάρια στο αμερικανικό box office και 59,5 εκατομμύρια δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο.[2] Συνολικά απέφερε 60 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[2]

Στην Ελλάδα η ταινία έκοψε 81.000 εισιτήρια[3] και ήταν η 2η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εισπρακτική επιτυχία για τη σεζόν 2000-2001, πίσω από το Billy Elliot Γεννημένος Χορευτής (Billy Elliot, 2001).[3]

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 κυκλοφόρησε μια συνέχεια της πρώτης ταινίας με τίτλο Πορφυρά Ποτάμια 2: Οι Άγγελοι της Αποκάλυψης (Les Rivières Pourpres 2: Les Anges de l' Apocalypse). Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ολιβιέ Νταχάν και ο Ζαν Ρενό υποδύθηκε για δεύτερη φορά το ρόλο του Πιερ Νιμάνς, ενώ επίσης συμμετείχαν οι Μπενουά Μαζιμέλ και Κρίστοφερ Λι. Το Πορφυρά Ποτάμια 2: Οι Άγγελοι της Αποκάλυψης κινήθηκε λιγότερο καλά από την πρώτη ταινία συγκεντρώνοντας 40,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. europeanfilmawards.eu/en_EN/film/the-crimson-rivers.13231. Ανακτήθηκε στις 11  Νοεμβρίου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Πορφυρά Ποτάμια στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2011. 
  3. 3,0 3,1 Ρόμπυ Έκσιελ (Καλοκαίρι 2001). Ελληνικό Top 20 για τη σεζόν 2000-2001. Περιοδικό Σινεμά. σελ. 100. 
  4. «Πορφυρά Ποτάμια 2: Οι Άγγελοι της Αποκάλυψης στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]