Ταχυδρόμος (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σκίτσο περιστεριού, το λογότυπο του περιοδικού. Καθιερώθηκε το 1976.

Ο Ταχυδρόμος είναι εβδομαδιαίο ελληνικό περιοδικό ποικίλης ύλης, που εκδίδεται από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1954 και με μια εξάχρονη διακοπή συνεχίζει ως σήμερα την έκδοσή του, πλέον ως ένθετο της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο. Με τον Ταχυδρόμο έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας. Στις σελίδες του έχουν καταγραφεί κορυφαίες στιγμές της επικαιρότητας, ενώ έχουν φιλοξενηθεί πολλές προσωπικότητες από κάθε φάσμα της ελληνικής και διεθνούς ζωής και δράσης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο, δεκαετία 1960
  • 17 Απριλίου 1954: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού, που οπτικά έμοιαζε περισσότερο με μικρού μεγέθους ("ταμπλόιντ") εφημερίδα. Σαν λεζάντα αυτοπροσδιοριζόταν ως Εβδομαδιαία πολιτική, οικονομική, φιλολογική, εγκυκλοπαιδική εφημερίς. Η τιμή του πρώτου τεύχους ήταν 1.500 (πληθωριστικές) δραχμές.
  • 19 Φεβρουαρίου 1966: Ο Ταχυδρόμος αποκτά νέο σχήμα έχοντας πλέον όψη περιοδικού, σε συνδυασμό με το ιλουστρασιόν εξώφυλλο που είχε ήδη καθιερωθεί από το 1961.
  • 25 Νοεμβρίου 1976: Το περιοδικό αλλάζει λογότυπο, τα γράμματα γίνονται πεζά και κυρτά, ενώ καθιερώνεται και σαν έμβλημα το σκίτσο ενός περιστεριού.
  • 29 Δεκεμβρίου 1993: Μετά από τέσσερις δεκαετίες, ο Ταχυδρόμος αναστέλλει την έκδοσή του. Η απόφαση του τότε εκδότη Γιάννη Καψή να στρέψει τη θεματογραφία στην παραδοσιακή πολιτική δημοσιογραφία σε βάρος του "life style", δεν συνέπεσε με τις συνήθειες του αναγνωστικού κοινού. Η τιμή του τελευταίου τεύχους ήταν 400 δραχμές (1,17 ευρώ).
  • 4 Μαρτίου 2000: Μετά από 6 1/2 χρόνια ο Ταχυδρόμος επανέρχεται, όχι όμως σαν αυτόνομο περιοδικό, καθώς η κρίση του περιοδικού τύπου τον κάνει ένθετο της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, ακολουθώντας την τακτική πολλών άλλων εφημερίδων. Η κυκλοφορία του συνεπώς σχετίζεται άμεσα με την κυκλοφορία της εφημερίδας.