Ταχυδρόμος (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σκίτσο περιστεριού, το λογότυπο του περιοδικού. Καθιερώθηκε το 1976.

Ο Ταχυδρόμος ήταν εβδομαδιαίο ελληνικό περιοδικό ποικίλης ύλης, που εκδιδόταν από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1954 ως το 1993 ως αυτόνομο περιοδικό και από το 2000 ως ένθετο της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο πριν διακόψει ξανά την κυκλοφορία του. Με τον Ταχυδρόμο είχαν κατά καιρούς συνεργαστεί μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο, δεκαετία 1960.
  • 17 Απριλίου 1954: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού, που οπτικά έμοιαζε περισσότερο με μικρού μεγέθους ("ταμπλόιντ") εφημερίδα. Σαν λεζάντα αυτοπροσδιοριζόταν ως Εβδομαδιαία πολιτική, οικονομική, φιλολογική, εγκυκλοπαιδική εφημερίς. Η τιμή του πρώτου τεύχους ήταν 1.500 (πληθωριστικές) δραχμές.
  • 19 Φεβρουαρίου 1966: Ο Ταχυδρόμος αποκτά νέο σχήμα, έχοντας πλέον όψη περιοδικού, σε συνδυασμό με το ιλουστρασιόν εξώφυλλο που είχε ήδη καθιερωθεί από το 1961.
  • 25 Νοεμβρίου 1976: Το περιοδικό αλλάζει λογότυπο, τα γράμματα γίνονται πεζά και κυρτά, ενώ καθιερώνεται και σαν έμβλημα το σκίτσο ενός περιστεριού.
  • 29 Δεκεμβρίου 1993: Μετά από τέσσερις δεκαετίες, ο Ταχυδρόμος αναστέλλει την έκδοσή του. Η απόφαση του τότε εκδότη Γιάννη Καψή να στρέψει τη θεματογραφία στην παραδοσιακή πολιτική δημοσιογραφία σε βάρος του "life style", δεν συνέπεσε με τις συνήθειες του αναγνωστικού κοινού. Η τιμή του τελευταίου τεύχους ήταν 400 δραχμές (1,17 ευρώ).
  • 4 Μαρτίου 2000: Μετά από 6 ½ χρόνια, ο Ταχυδρόμος επανέρχεται, όχι όμως σαν αυτόνομο περιοδικό, καθώς η κρίση του περιοδικού τύπου τον κάνει ένθετο της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, ακολουθώντας την τακτική πολλών άλλων εφημερίδων. Η κυκλοφορία του συνεπώς σχετίζεται άμεσα με την κυκλοφορία της εφημερίδας.