Ταταρική Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταταρική Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία
Татарстан Автономияле Совет Социалистик Республикасы

1920 – 1990
Σημαία Έμβλημα
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Το Ταταρστάν στη Σοβιετική Ένωση
Πρωτεύουσα Καζάν
Πολίτευμα Αυτόνομη δημοκρατία της Ρωσικής ΣΟΣΔ
Ιστορία
 -  Ίδρυση 1920
 -  Κατάλυση 1990

Η Ταταρική Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (ρωσικά: Татарская Автономная Советская Социалистическая Республика‎‎; ταταρικά: Татарстан Автономияле Совет Социалистик Республикасы), γνωστή επίσης με την συντομογραφία Ταταρική ΑΣΣΔ (ρωσικά: Татарская АССР‎‎; ταταρικά: Татарстан АССР) ή ΤΑΣΣΔ (ρωσικά: ТАССР‎‎; ταταρικά: ТАССР, 1920-1990) ήταν μέρος της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Δημιουργήθηκε στις 27 Μαΐου 1920. Το Καζάν εξυπηρετούσε ως πρωτεύουσα της.[1][2][3]

Η επικράτεια της ΤΑΣΣΔ αποτελούσε μέρος των κυβερνείων Καζάν, Σιμπίρσκ και Ουφά της Αυτοκρατορικής Ρωσίας πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.

Τα ονόματα της δημοκρατίας κατά το παρελθόν ήταν τα εξής:

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, η ΤΑΣΣΔ χωριζόταν σε 10 καντόνια: Άρσκι, Μπουγκουλμίνσκι, Μπούινσκ, Λαϊσέβσκι, Μαμαντίς, Μενζελίνσκι, Σβιγιάζσκι, Σπάσκι, Τετιούς και Τσιστοπόλ. Το 1921 δημιουργήθηκαν τα καντόνια Αγκρίζ, Γιελαμπούγκα και Τσέλνι. Από το 1924 άρχισε η διαδικασία κατάργησης των καντονιών και ο σχηματισμός νέων διοικητικών περιφερειών. Αυτό ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου 1930, όταν η επαρχο-καντονική διοικητική διαίρεση αντικαταστάθηκε εντελώς από την διαίρεση με επαρχίες.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '40, ο αριθμός των ραγιόν αυξήθηκε σταδιακά. Έτσι, το 1948 το έδαφος της Ταταρικής ΑΣΣΔ χωριζόταν σε 70 ραγιόν και 3 πόλεις δημοκρατικής υποταγής (Καζάν, Ζελενοντόλσκ και Τσιστοπόλ).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, άρχισε να υλοποιείται το έργο της περιφερειακής οργάνωσης της Ταταρικής και Μπασκιρικής ΑΣΣΔ. Έτσι, στις 8 Μαΐου 1952, σχηματίστηκαν δύο περιφέρειες στην επικράτεια της Ταταρικής ΑΣΣΔ: οι περιφέρειες Καζάν και Τσιστοπόλ. Στις 21 Φεβρουαρίου 1953 ιδρύθηκε η περιφέρεια Μπουγκούλμα. Ωστόσο, μετά το θάνατο του Στάλιν, το σχέδιο περιορίστηκε και στις 30 Απριλίου 1953 οι τρεις περιφέρειες της ΤΑΣΣΔ.

Μετά από αυτό, μέχρι το 1963, ο αριθμός των ραγιόν άρχισε να μειώνεται, μέχρι την αρχή της αποκατάστασης των καταργημένων επαρχιών στα τέλη του 1963.

Αξιοσημείωτα άτομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γκαμπντουλχάι Αχάτοφ (1927-1986) - καθηγητής, μέλος της σοβιετικής επιτροπής Τουρκολόγων, επιστήμονας παγκοσμίου φήμης στο πεδίο της Τουρκολογίας
  • Μιντιμέρ Σαϊμίεφ - πολιτικός, πρώτος γραμματέας της Ταταρικής Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΣΕ

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Советская историческая энциклопедия. Том 14». runivers.ru. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2019. 
  2. «Декрет образования ТАССР». tassr90.ru. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2019. 
  3. «Декларация о Государственном суверенитете Татарской Советской Социалистической Республики — Викитека». ru.wikisource.org. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2019.