Ταξιδιωτικό έγγραφο πρόσφυγα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
A sample refugee travel document
The bio-data page of an Australian refugee travel document issued to a Chinese refugee
The bio-data page of a New Zealand refugee travel document issued to a Chinese refugee

Το Ταξιδιωτικό Έγγραφο Πρόσφυγα (ονομάζεται επίσης Ταξιδιωτικό Έγγραφο της Σύμβασης του 1951 ή Διαβατήριο της Γενεύης) είναι ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που εκδίδεται σε έναν πρόσφυγα από το κράτος στο οποίο διαμένει κανονικά και του επιτρέπει να ταξιδεύει εκτός του κράτους αυτού και να επιστρέφει εκεί. Οι πρόσφυγες δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν διαβατήριο από το κράτος της ιθαγένειάς τους (από το οποίο έχουν ζητήσει άσυλο) και, ως εκ τούτου, χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια.

Τα 145 κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων είναι υποχρεωμένα να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες που διαμένουν νόμιμα στην επικράτειά τους.[1]

Τα ταξιδιωτικά έγγραφα των προσφύγων είναι βιβλιάρια που μοιάζουν με διαβατήριο. Στο εξώφυλλό τους αναγράφονται οι λέξεις "Travel Document" στα αγγλικά και στα γαλλικά (και συχνά στη γλώσσα του κράτους έκδοσης), καθώς και η ημερομηνία της σύμβασης: 28 Ιουλίου 1951. Τα έγγραφα ήταν αρχικά γκρίζα, αν και ορισμένες χώρες τα εκδίδουν πλέον σε άλλα χρώματα, με δύο διαγώνιες γραμμές στην επάνω αριστερή γωνία του μπροστινού εξωφύλλου. Οι κομιστές απολαμβάνουν ορισμένα προνόμια ταξιδιού χωρίς θεώρηση, τα οποία επεκτείνονται από τα κράτη που έχουν υπογράψει τη σύμβαση.

Ωστόσο, καθώς το ταξιδιωτικό έγγραφο πρόσφυγα δεν είναι ένα κανονικό εθνικό διαβατήριο, ο κάτοχός του μπορεί να αντιμετωπίζει κατά καιρούς ορισμένα προβλήματα, για παράδειγμα λόγω της μη εξοικείωσης του προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών με τέτοια έγγραφα.[2][3]

Ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται σε πρόσφυγες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ταξιδιωτικό έγγραφο πρόσφυγα της Νέας Ζηλανδίας
  • Ταξιδιωτικό έγγραφο της Εσθονίας για πρόσφυγες
  • Ταξιδιωτικό έγγραφο για πρόσφυγες των ΗΠΑ (Ηνωμένες Πολιτείες) δεν απαιτείται θεώρηση για τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Κύπρο.
  • Ταξιδιωτικό έγγραφο της Σύμβασης της Αυστραλίας. Το έγγραφο αυτό από μόνο του δεν επιτρέπει στον κάτοχό του να επιστρέψει στην Αυστραλία- για το σκοπό αυτό πρέπει να ληφθεί ξεχωριστή θεώρηση.[4]
  • Ελβετικό ταξιδιωτικό έγγραφο

Περιορισμοί του ταξιδιωτικού εγγράφου πρόσφυγα σε σύγκριση με το διαβατήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ταξιδιωτικά έγγραφα προσφύγων που εκδίδονται από την κυβέρνηση του Καναδά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ταξίδια προς τη χώρα υπηκοότητας του κατόχου τους και ένα ταξιδιωτικό έγγραφο πρόσφυγα που εκδίδεται από άλλη χώρα δεν αντιμετωπίζεται ως έγκυρο διαβατήριο για τους σκοπούς της απόκτησης ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού για επίσκεψη στον Καναδά. Δεδομένου ότι οι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων προσφύγων δεν είναι πολίτες της χώρας που τα εκδίδει, ενδέχεται να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση πριν ταξιδέψουν στον Καναδά.[5]

Τα αιγυπτιακά ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν εκδοθεί για Παλαιστίνιους πρόσφυγες θεωρούνται απαράδεκτα ταξιδιωτικά έγγραφα για ταξίδια και είσοδο στη Νέα Ζηλανδία, εκτός εάν περιλαμβάνουν θεώρηση εισόδου που επιτρέπει στον κάτοχό τους να εισέλθει στην Αίγυπτο.[6]

Gallery of Refugee Travel Documents[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

New Zealand Refugee Travel Document

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Under Article 28 of the Convention.
  2. Barro, Christiane (1 Ιουλίου 2019). «Questions over refugee holiday process after Syrian family blocked after leaving Australia». The New Daily (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2023. 
  3. «Thailand Should Return Football Player Refugee To Australia, Not Bahrain». Human Rights Watch (στα Αγγλικά). 9 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2023. 
  4. «Passport Manual - Publications - Australian Government Department of Foreign Affairs and Trade». web.archive.org. 9 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2023. 
  5. Immigration, Refugees and Citizenship Canada (26 Ιανουαρίου 2018). «Electronic Travel Authorization (eTA): How to apply». www.canada.ca. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2023. 
  6. «Operational Manual - Immigration New Zealand. Issue Date: 31 May 2023Operational Manual - Immigration New Zealand. Issue Date: 22 August 2016». www.immigration.govt.nz. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]