Τανγκ σου ντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Tang soo do(Τανγκ σου ντο) είναι μια πολεμική τέχνη που προήλθε απο τη Νότια Κορέα. Αποτελείται κατα 60% απο SOO BAHK DO, 30% από πολεμικές τέχνες της Β. Κίνας και 10% από πολεμικές τέχνες της Ν. Κίνας[1].

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

TANG είναι το όνομα της κινέζικης δυναστίας που καθιέρωσε το tang soo do ως πολεμική τέχνη.

SOO ειναι η κόψη του χεριού

DO ειναι ο τρόπος,η μέθοδος

Τεχνικές και μοτίβα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιόνγκ οι μορφές (hyung) ποικίλλουν ανάλογα με τον ιδρυτή των διαφορετικών ομοσπονδιών του TANG SOO DO. Οι φόρμες TANG SOO DO είναι ένα σύνολο κινήσεων που παρουσιάζουν μια αμυντική ή επιθετική δράση. Οι μορφές φορμών (hyung) είναι

  • Kee Cho: Kee cho hying il bu/ e bu/ sam bu. Η σειρά αυτη περιλαμβάνει απλές βασικές κινήσεις. Αυτές οι φόρμες δημιουργήθηκαν απο τον Grand master Huang Kee.
  • Pyung Ahn: pyung ahn cho dan/ee dan/ sam ahn/ sa dan/ oh dan. Ο δημιουργός των φορμών αυτών ήταν ο μάστερ Itosu ο οποίος πίστευε ότι όποιος κατέχει καλά αυτές τις φόρμες καταλαμβάνεται απο ένα συναίσθημα γαλήνης και εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Ο μάστερ Itosu γεννήθηκε στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Οι φόρμες αυτές τελειοποιήθηκαν στην επαρχία Χουαν Ναμ της Κίνας το 1870 περίπου.
  • Μπασάι λέγεται και Παλ Τσι. Λέγεται ότι είναι το σύνολο των πιο απωτελεσματικών κινήσεων που διδάσκονται στο ναό Σορίμ Σα της Ν.Κίνας. δεν γνωρίζουμε πότε δημιουργήθηκε αλλά υπολογίζεται γύρω στα 500 μ.Χ. τα χαρακτηριστηκά της είναι η ταχύτητα, η επαφράδα ( απαλες κινήσεις) και η δραση. τέλος έχει 52 κινήσεις.

Οι Ρίψεις συνήθως εκτελούνται σε ζευγάρια ατόμων. Ένας από αυτούς κάνει βήμα μπρόστα και επιτίθεται συνήθως με μια άλλη γροθιά. Το άλλο άτομο εκτελεί μια σειρά προμελετημένων κινήσεων με σκοπό να ρίξει τον αντίπαλο κάτω..

Οι Αυτοάμυνες στο Tang Soo Do εκτελούνται από δύο μαθητές,. Ένας μαθητής έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου και ο άλλος του αμυνόμενου. Ο αμυνόμενος κάνει ένα βήμα πίσω μετακινώντας το δεξί του πόδι ώστε να καταλήξει σε μπροστινό κάθισμα. Τότε ο επιτιθέμενος κάνει ένα βήμα μπροστά με το δεξί του πόδι εκτελώντας γροθιά στο κέντρο (στο διάφραγμα). Υπάρχουν δέκα αυτοάμυνες.

ζωνες

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία Tang Soo Do». Tang Soo Do Αγίου Δημητρίου (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021.