ΦΚ Αχμάτ Γκρόζνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τέρεκ Γκρόζνυ)
Αχμάτ Γκρόζνι
Επίσημη ονομασίαРФК «Ахмат» Грозный
Ίδρυση1958
ΈδραΓκρόζνυ, Ρωσία
ΣτάδιοΑχμάτ Αρένα
Γκρόζνι, Τσετσενία, Ρωσία, Γκρόζνυ
ΙδιοκτήτηςΔημοκρατία της Τσετσενίας
Πρόεδρος Ρασίντ Ραχίμοφ
Προπονητής Ριζβάν Ουτσίεφ
ΠρωτάθλημαΠρωτάθλημα Ρωσίας
Ιστότοποςfc-akhmat.ru
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η ΡΦΚ Αχμάτ Γκρόζνι (ρωσικά: РФК «Ахмат» Грозный) είναι ρωσική ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ. Είναι ομάδα της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ομοσπονδιακού υποκειμένου της Ρωσίας και εδρεύει στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το πολύπαθο στη δεκαετία του '90, Γκρόζνυ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1946 ως «Δυναμό» (Ντινάμο στα ρωσικά) και άλλαξε το όνομά της το 1948 σε «Νεφτιάνικ» και το 1955 σε «Τέρεκ». Το 1992 μετονομάστηκε για λίγο σε «Μπουλάτ» και την ίδια χρονιά επανήλθε στο όνομα «Τέρεκ». Τη δεκαετία του '90 ανέστειλε για λίγο την αθλητική της δραστηριότητα λόγω του Πολέμου της Τσετσενίας. Κατά τη δεκαετία αυτή έως το 2007, αγωνιζόταν στη γειτονική πόλη-θέρετρο του Πιατιγκόρσκ, στην Περιφέρεια της Σταυρούπολης.

Πριν από την έναρξη της ρωσικής Πρέμιερ Λιγκ (η κορυφαία κατηγορία του ρωσικού ποδοσφαίρου) του 2008, η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επέτρεψε στην Τέρεκ να αγωνίζεται στη φυσική της έδρα, την πόλη του Γκρόζνι. Το 2017 μετανομάστηκε σε Αχμάτ προς τιμήν του πρ. Προέδρου της Τσετσενίας Αχμάτ Καντίροφ.

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της ομάδας έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Το 2013 παρουσιάστηκε ένα νέο λογότυπο, τα στοιχεία του οποίου μεταβλήθηκαν έπειτα από τη μετονομασία της ομάδας από «Τέρεκ» σε «Αχμάτ».[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «РФК «Терек» Грозный им. А. А. Кадырова». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]