Τάμπα Μπέι Χελλένικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάμπα Μπέι Χελλένικ
Ίδρυση2008
ΈδραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΠρωτάθλημαWomen's Premier Soccer League
Πρώτη εμφάνιση

Η Τάμπα Μπέι Χελλένικ (αγγλικά: Tampa Bay Hellenic) είναι γυναικεία ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα των ΗΠΑ που έχει έδρα στην πόλη Τάμπα της Φλόριδα. Είναι μέλος της "Τάμπα Μπέι Γιουνάιτεντ" (Tampa Bay United Soccer Club). Αγωνίζεται στην "Πρέμιερ Λιγκ Γυναικών" (Women's Premier Soccer League - WPSL), που περιλαμβάνει επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία και αποτελεί τη 2η κατηγορία στην πυραμίδα του γυναικείου ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, μετά την Επαγγελματική Κατηγορία Γυναικών (Women's Professional Soccer). Το γήπεδο της ομάδας βρίσκεται στο αθλητικό συγκρότημα "Ed Radice Sports Complex" της Τάμπα. Χρώματά της είναι το λευκό, το κόκκινο και το μαύρο.

Την ονομασία Hellenic ("Ελληνική") καθώς και το έμβλημά της (μια στεφανωμένη αρχαιοελληνική κόρη) οφείλει στον ελληνοαμερικανό προπονητή της, Τζορτζ Φωτόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων παλιότερα είχε διατελέσει προπονητής των γυναικείων ομάδων των πανεπιστημίων Τάμπα (1998-2000) και Λουιζιάνα Στέιτ (2000-2004). Βοηθός προπονητή στην ομάδα νεανίδων του συλλόγου είναι η σύζυγός του, Ντανιέλ Φωτοπούλου, πρώην διεθνής παίκτρια των ΗΠΑ και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1999.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2008 ως "Hellenic Utd" και αμέσως εντάχθηκε στην "W-League" της ομοσπονδίας "United Soccer Leagues" (USL) που αντιστοιχεί στην 3η κατηγορία του γυναικείου ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Αγωνίστηκε για τρεις σεζόν στον "Όμιλο Ατλαντικού" (Atlantic Division) της Ανατολικής Ζώνης (W-League's Eastern Conference). Το Φεβρουάριο του 2011 ανακοινώθηκε ότι έγινε δεκτή στην ανώτερη κατηγορία "Πρέμιερ Λιγκ Γυναικών" (WPSL), ως "Τάμπα Μπέι Γιουνάιτεντ Χελένικ" (Tampa Bay United Hellenic), αφού εντωμεταξύ συνενώθηκε με την ομάδα "RSL Florida". Εκτός από τη γυναικεία ομάδα έχει ομάδες ακαδημιών μικρότερων ηλικιών, για αγόρια και για κορίτσια.

Αγωνιστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Κατηγορία Λίγκα Θέση Ζώνης/Ομίλου Θέση πλέιοφ
2008 1 USL W-League 3η, Eastern/Atlantic Δεν προκρίθηκε
2009 2 USL W-League 2η, Eastern/Atlantic Ημιτελικά
2010 2 USL W-League 3η, Eastern/Atlantic Δεν προκρίθηκε
2011 2 WPSL 1η, South - Sunshine Ημιτελικά

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tampa Bay Hellenic της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).