Τάγμα των Τραπιστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τραπιστές μοναχοί στο μοναστήρι της Saint Mary Rawaseneng¨στην Ινδονησία

Οι Τραπιστές (αγγ: Trappists) είναι μικτό θρησκευτικό μοναστικό τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και αναφέρεται συχνά ως: «Τάγμα των Μεταρρυθμισμένων Κιστερκιανών του Αυστηρού Κανόνα»[1].

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1664 μ.Χ. ο Αρμάν Ζαν ντε Μπουτιγιέ ντε Ρανσέ, Αββάς στο μοναστήρι των Κιστερκιανών στην περιοχή «Soligny-la-Trappe» της Νορμανδίας, βλέποντας την χαλαρότητα στην εφαρμογή των Κανόνων της Μοναστικής ζωής, αποφασίζει να αποσχιστεί από το Τάγμα του για να εφαρμόσει επακριβώς τον Κανόνα διαβίωσης του Αγίου Βενέδικτου ( θεμελιωτή του δυτικού μοναχισμού). Δημιουργεί νέο Τάγμα και οι μοναχοί ονομάζονται Τραπιστές από το όνομα της τοποθεσίας του μοναστηριού [2]. Το 1892 μ.Χ. αναγνωρίζεται το Τάγμα επίσημα από τον Πάππα και αποκτά τον δικό του Κανόνα.

Οι Κανόνες της μοναστικής ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τάγμα αποφάσισε να θεσπίσει τις αρχές για την μοναστική ζωή του τηρόντας επακριβώς τον Κανόνα του Αγίου Βενέδικτου [3]. Η σταθερότητα, η πίστη στην μοναστική ζωή, η υπακοή και η εντολή να μιλούν μόνο όταν είναι απαραίτητο είναι ο οδηγός για την μοναστική ζωή των μοναχών. Κατά την διάρκεια των γευμάτων επικρατεί στοχαστική σιωπή ενώ ακούγεται ανάγνωσμα ιερού κειμένου. Η διατροφή τους είναι κυρίως χορτοφαγική αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τρέφονται με ψάρια. Ακολουθόντας το άρθρο 48 του Κώδικα που επιβάλει στον μοναχό να ζει με την εργασία των χεριών του, οι μοναχοί παράγουν αγαθά της γης τα οποία ανταλλάσουν με προμήθειες για τα Μοναστήρια τους.

Το Τάγμα σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μοναστήρια του Τάγματος με μοναχούς και μοναχές έχουν ιδρυθεί σε όλες τις ηπείρους. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο παρατηρείται αύξηση των κοινοτήτων κυρίως σε Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα (1993). «Τόμος 58,σελίδα 43». Τραπιστές. Αθήνα: Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος. σελ. 509. 
  2. Catholic Encyclopedia. «Cistercian, The restoration (after 1790)». 
  3. Project Gutenberg. «St. Benedict's Rule for Monasteries by Benedict of Nursia». 
  4. Εγκυκοπαίδεια Μπριτάννικα. «Trappist». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]