Τζων Γκρηκ (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΤΖΩΝ ΓΚΡΗΚ (περιοδικό))
Εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του περιοδικού
Εξώφυλλο της δεύτερης έκδοσης του περιοδικού

Το TΖΩΝ ΓΚΡΗΚ ήταν εβδομαδιαίο φυλλάδιο αστυνομικών περιπετειών στον χώρο της παιδικής λαϊκής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 (α’ εποχή) και στα τέλη του 1964 (β’ εποχή). Πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του ο Τζων Γκρηκ (Τζον Γκρικ, σύμφωνα με τη σύγχρονη ορθογραφία), ένας fictional (αποκύημα φαντασίας) Ελληνοαμερικανός ιδιωτικός αστυνομικός στη Νέα Υόρκη.

Δημιουργός του χαρακτήρα υπήρξε ο συγγραφέας Νίκος Β. Ρούτσος, ο οποίος τον πρωτοπαρουσίασε σε ραδιοφωνικά σκετς από το Β’ πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) το 1956 με τον τίτλο «Οι περιπέτειες του Τζων Γκρηκ».

Η πρωτοφανής επιτυχία της εκπομπής ήταν η αιτία να μεταφερθούν οι «Περιπέτειες του Τζων Γκρηκ» και στο χαρτί.

Το περιοδικό, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1958 με τον ίδιο τίτλο της εκπομπής από τις εκδόσεις «Πελαργός», ανήκει στον χώρο των παιδικών λαϊκών αναγνωσμάτων σε εβδομαδιαία φυλλάδια.

Ο Νίκος Ρούτσος έγραψε περίπου 80 ραδιοφωνικά επεισόδια και τα 12 πρώτα τεύχη από τα 42 συνολικά του περιοδικού. Το συνέχισαν και ολοκλήρωσαν τον εκδοτικό του κύκλο κατά σειρά οι συγγραφείς Γιάννης Φιλιππάτος (τεύχη 13-19) και Δημήτρης Σαμαράς (20-43, όπου το 43ο, ενώ αναγγέλθηκε δεν είναι γνωστό αν κυκλοφόρησε). Η ραδιοφωνική εκπομπή συνεχίστηκε από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 1958 έως και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου της ίδια χρονιάς από άλλους συγγραφείς και με τίτλο «Οι περιπέτειες του Τζώννυ Φιλ».

Το 1964 για λογαριασμό των εκδόσεων «Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις ΟΕ» ο Νίκος Ρούτσος επανέφερε τον Τζων Γκρηκ στο προσκήνιο για οκτώ μόλις τεύχη μεγαλύτερου σχήματος από το κλασικό σχήμα ‘‘τσέπης’’ των υπολοίπων λαϊκών παιδικών περιοδικών.

Τον κεντρικό χαρακτήρα του ιδιωτικού ντετέκτιβ Τζων Γρηκ τον πλαισίωναν σε δεύτερους ρόλους ο επιθεωρητής Πήτερσον, μάλλον γελοιογραφική φιγούρα κομπορρήμονα ευτραφούς αστυνομικού και η όμορφη και φιλόδοξη αστυνομική ρεπόρτερ Έλεν. Ο αισθηματικός δεσμός της με τον ντετέκτιβ δεν αναφέρεται ρητά στο ανάγνωσμα, αλλά είναι διακριτός από τη συμμετοχή της στην πλοκή.

Στην δεύτερη εποχή του αναγνώσματος είχε προστεθεί και ο μικρός Τζακ Μπιλ, προστατευόμενος του Τζων Γκρηκ και επίδοξος ντετέκτιβ, στον οποίο ο Ρούτσος είχε δώσει τις ιδιότητες ενός πανέξυπνου και δραστήριου έφηβου με θράσος και αγοραία συμπεριφορά.

Ταυτότητα έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγγραφέας στην α’ εποχή: Νίκος Ρούτσος 1-12, Γιάννης Φιλιππάτος 13-19 και Δημήτρης Σαμαράς 20-42. Συγγραφέας στην β’ εποχή: Νίκος Ρούτσος 1-8 τεύχη.

Εικονογράφος: Byron (Βύρων Απτόσογλου) και στις δυο εποχές

Κατηγορία: Λαϊκό παιδικό περιοδικό

Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 1958- Ιανουάριος 1959 (α’ εποχή) και Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1964

Συχνότητα: Εβδομαδιαία (Σάββατο στην πρώτη εποχή και Πέμπτη στη δεύτερη εποχή)

Διαστάσεις: 17X 12,5 cm (α’ εποχή) και 25Χ17 cm (β’ εποχή)

Σελίδες: 32 και 16 αντίστοιχα σε κάθε εποχή

Εκτύπωση: έγχρωμο εξώφυλλο και μονόχρωμη (μαύρο) στις εσωτερικές σελίδες και στις δύο εποχές του.

Τιμή πώλησης: 2 δραχμές και στις δύο εποχές του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

-Χάρτινοι Θρύλοι, των Νίκου Πλατή-Άρη Μαλανδράκη (εκδόσεις Ars Longa, 1987)

-Το Παιδικό λαϊκό φυλλάδιο-περιοδικό-βιβλίο, του Δημήτρη Χανού (εκδόσεις Αίολος 1991)

- Ελληνική Παραλογοτεχνία και Κόμικς, του Κυριάκου Κάσση (εκδόσεις Ιχώρ, 1998)

-Τεύχη του περιοδικού Τζων Γκρηκ και των δύο εποχών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικός ιστότοπος