Σύστημα ελέγχου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα απλό επαναληπτικό σύστημα ελέγχου (repetitive control system)

Σύστημα αυτόματου ελέγχου ή απλά σύστημα ελέγχου ονομάζεται ένα σύνολο διασυνδεδεμένων φυσικών ή τεχνητών στοιχείων ικανών να καθοδηγούν —ή να ελέγχουν— δυναμικά συστήματα ώστε τα τελευταία να λειτουργούν με έναν προκαθορισμένο τρόπο.

Οι ειδικευμένοι στα συστήματα ελέγχου μηχανικοί, οι μηχανικοί ελέγχου, επεμβένουν στη δυναμική ενός συστήματος με τη χρήση ελεγκτών. Ο τρόπος ελέγχου που χρησιμοποιείται καθορίζει και τη «μέθοδο ελέγχου». Ένα βασικό χαρακτηριστικό ενός συστήματος ελέγχου είναι η ύπαρξη ή όχι ανάδρασης ή, αλλιώς, ανατροφοδότησης· εάν υπάρχει ανατροφοδότηση έχουμε ένα σύστημα κλειστού βρόχου ενώ στην αντίθετη περίπτωση το σύστημα χαρακτηρίζεται ως σύστημα ανοικτού βρόχου.

Ελεγκτές διαφόρων ειδών απαντώνται σήμερα σε όλες τις βιομηχανίες, καθιστώντας τον κλάδο του αυτομάτου ελέγχου ουσιώδη για την ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Ακόμα, ελεγκτές εντοπίζονται και σε οικιακές συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού αλλά και σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, οχημάτων, τηλεπικοινωνιών αλλά και σε στρατιωτικά συστήματα.