Σύνοδος υπουργών ΝΑΤΟ (Χάγη - 1973)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σύνοδος υπουργών ΝΑΤΟ που συνήλθε στη Χάγη τον Νοέμβριο του 1973 ήταν σύνοδος υπουργών του Ομίλου Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Καλούμενη ομάδα Εν-Πι-Τζι (NPG).

Η Σύνοδος αυτή, 16η εξαμηνιαία κατά σειρά, συνήλθε στη Χάγη (Ολλανδία), υπό την προεδρία του Γ.Γ. ΝΑΤΟ, Ζόζεφ Λουνς (Joseph Luns) με συμμετοχή υπουργών Εθνικής Άμυνας οκτώ χωρών - μελών, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν στις 6 Νοεμβρίου και έληξαν την επομένη στις 7 Νοεμβρίου 1973. Κύριο θέμα εργασιών ήταν σχετική ενημέρωση εκ μέρους των ΗΠΑ υπό του Γ.Γ. Εθνικής Άμυνας για την ισορροπία της πυρηνικής ενέργειας με σχετική έκθεση καθώς και αναθεώρηση διαδικασιών.

Στη διήμερη αυτή σύνοδο συμμετείχαν κατ΄ αγγλική αλφαβητική σειρά οι υπουργοί: Georg Leber, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Νικόλαος Εφέσιος της Ελλάδος, Mario Tanassi, της Ιταλίας, Henk Vredeling, Κάτω Χωρών (Ολλανδίας), Αΐν Jakob Fostervoll, Νορβηγίας, Λόρδος Κάρριγκτον, του Ηνωμένου Βασιλείου, James R. Schlesinger, των ΗΠΑ και ο πρέσβης Arthur R. Menzies, μόνιμος αντιπρόσωπος του Καναδά στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, εκπροσωπώντας τον James Richardson, υπουργό Εθνικής Άμυνας του Καναδά καθώς και άλλα ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του ΝΑΤΟ Ευρώπης και Ατλαντικού.

Στην αναλυτική ενημέρωση και στις εποικοδομητικές συζητήσεις που ακολούθησαν δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις της ισορροπίας της πυρηνικής ενέργειας, των προσφάτων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ) και οι συνέπειες αυτών επί της συμμαχίας, καθώς και η σημασία των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη για ετοιμότητα αποτροπής τυχόν κινδύνου. Παράλληλα οι υπουργοί ενημερώθηκαν σε στρατιωτικό σχετικό δόγμα σχεδίων εφαρμογής και ανάπτυξης εγκατάστασης πυρηνικών όπλων.
Τέλος, με τη λήξη των εργασιών, αποφασίστηκε η επόμενη σύνοδος να πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 1974 στη Νορβηγία.

Παρασκήνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]