Σύνδρομο Ρεϊνό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύνδρομο Ρεϊνό
Το χέρι ενός ατόμου με σύνδρομο Ρεϊνό.
Ειδικότηταανοσολογία και ρευματολογία
Ταξινόμηση
ICD-9443.0
DiseasesDB11186

Το Φαινόμενο Ρεϊνό (Raynaud), γνωστότερο ως Σύνδρομο Ρεϊνό, είναι μια επεισοδιακή και αναστρέψιμη αγγειοσυσπαστική διαταραχή στα άνω και κάτω άκρα του σώματος (κυρίως στα δάχτυλα των χεριών/ποδιών αλλά και στη μύτη, στα αυτιά, στο πηγούνι, στα χείλη και στη γλώσσα) και συνδέεται άμεσα και επηρεάζεται από την ροή του αίματος στα σημεία αυτά. Συγκεκριμένα πρόκειται για σπασμό των μικρών αρτηριών των άκρων, γεγονός που παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας έτσι αλλοίωση στο χρώμα του δέρματος (σε ωχρό, κυανό και ύστερα ερυθρό) μούδιασμα ή ακόμη και πόνο.[1] [2][3]Οι δύο βασικοί παράγοντες ,απο τους οποίους επηρεάζεται το φαινόμενο, είναι το κρύο και το άγχος(stress). Παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες.

Τύποι του φαινομένου και Διάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαινόμενο διακρίνεται σε δύο βασικούς τύπους και είναι αξιοσημείωτο οτι μια ήδη υπάρχουσα πάθηση(όπως ορμονική διαταραχή ή αυτοάνοσο νόσημα), και η δυσμενής κληρονομικότητα πυροδοτούν την εμφάνιση του .[4][5]

Πρωτοπαθές-Ιδιοπαθές/Νόσος Ρεϊνό: Ο συγκεκριμένος τύπος αφορά περιπτώσεις στις οποίες δεν προσδιορίζεται κάποια ιδιαίτερη αιτία αλλά όπως αναφέρεται και παραπάνω η δυσμενής κληρονομικότητα, η ψυχολογική υπερευαισθησία του ατόμου ή το ψυχρό κλίμα είναι καταστάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του, όταν αυτό εγκρύπτεται. Τα συμπτώματα του γίνονται ορατά σε νεαρή ηλικία (περίπου 15 με 30 ετών) και είναι χαρακτηριστικοί για τον πάσχοντα οι αυξημένοι τίτλοι ΑΝΑ(Αντιπυρρινικών Αντισωμάτων) και αντι-RnP χωρίς απαραίτητα την παρουσία κάποιο νοσήματος.

  • Διάγνωση:

Δευτεροπαθές/Σύνδρομο Ρεϊνό: Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει περιπτώσεις όπου το φαινόμενο συνοδεύει κάποιο άλλο νόσημα του συνδετικού ιστού(μικτή νόσος) και θετικά ΑΝΑ και αντι-RNP.


Κλινική εικόνα του Φαινομένου Ρεϊνό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ένα άτομο εκδηλώνει συμπτώματα του φαινομένου, υπάρχει διφασική ή τριφασική μεταβολή του χρώματος του δέρματος στις περιοχές που προσβάλλονται από αυτό το φαινόμενο.

Αρχικά, το δέρμα γίνεται ωχρό – λευκό (φάση αρτηριακού σπασμού), και στη συνέχεια το χρώμα του δέρματος μετατρέπεται σε κυανό (φάση κυάνωσης) και εξέρυθρο (φάση αντιδραστικής υπεραιμίας).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Φαινόμενο Raynaud». Αγγειοχειρουργός Ζαχ. Ανδρουλακάκης. 21 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2019. 
  2. «Σύνδρομο Ρεϊνό: Το ψυχοσωματικό νόσημα του χειμώνα - Ygeiaonline.gr». www.ygeiaonline.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2019. 
  3. onmed.gr (23 Νοεμβρίου 2017). «Τι είναι το σύνδρομο Ρεϊνό και πώς σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα». Onmed.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2019. 
  4. onmed.gr (23 Νοεμβρίου 2017). «Τι είναι το σύνδρομο Ρεϊνό και πώς σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα». Onmed.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2019. 
  5. «Σύνδρομο Ρεϊνό: Το ψυχοσωματικό νόσημα του χειμώνα - Ygeiaonline.gr». www.ygeiaonline.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]