Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

O Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) είναι μια μη κερδοσκοπική επαγγελματική οργάνωση που σχηματίστηκε από τις ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες που τυποποιούν και συσκευάζουν ελαιόλαδο. Σκοπός του είναι η στήριξη και προώθηση του τομέα του ελαιολάδου το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα γεωργικά προϊόντα της Ελλάδας.
Προκάτοχος του ΣΕΒΙΤΕΛ ήταν ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελαιολάδου» που ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 μετονομάστηκε σε "Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Τυποποιητών - Εξαγωγέων Ελαιολάδου" και από το 1992 φέρει τη σημερινή του επωνυμία. Σήμερα έχει περί τα πενήντα μέλη, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ελαιολάδου της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων οργανώνει επιστημονικές διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κοινού γύρω από το ελαιόλαδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Επίσης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά το ελαιόλαδο και συνεργάζεται με ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου, τη Συµβουλευτική Επιτροπή Ελαίων και Λιπαρών Ουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]