Σωφρονιστική Υπηρεσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σωφρονιστική Υπηρεσία είναι ελληνική δημόσια υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δια τις Γενικής Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, όπου είναι υπεύθυνη για την εσωτερική λειτουργία, εσωτερική φρούρηση, και τήρηση της τάξης στα καταστήματα κράτησης η σωφρονιστικά καταστήματα (δηλαδή, τις φυλακές).

Το προσωπικό της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας έχει τους ακόλουθους βαθμούς ιεραρχίας:

  • Φύλακας
  • Υπαρχιφύλακας Α ΄ και Β΄
  • Αρχιφύλακας Α ΄ και Β΄
  • Το Διοικητικό Προσωπικό: ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ,
  • Τεχνικοί διάφορων ειδικοτήτων


Ο αρχιφύλακας μαζί με τους υπαρχιφύλακας και φύλακες είναι επιχειρησιακά υπεύθυνοι για της εσωτερική φύλαξη ενός καταστήματος κράτησης (έλεγχος κρατουμένων, έρευνες σε κελιά, τήρηση της τάξης, πρόληψη και καταστολή εγκληματικών πράξεων μέσα στους χώρους της φυλακής κτλ). Σε μικρές φυλακές, χρέη αρχιφύλακα μπορεί να εκτελεί και υπαρχιφύλακας. Αντίστοιχα, σε μεγάλες φυλακές, (όπως αυτές του Κορυδαλλού) υπάρχουν περισσότεροι του ενός αρχιφύλακες, υπεύθυνοι ο καθένας για συγκεκριμένες πτέρυγες της φυλακής.

Η εξωτερική φρούρηση των φυλακών από το 1999 έχει ανατεθεί σε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (ΥΕΦΚΚ).

Οι αρμοδιότητες των φυλακών μεταφερθήκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με προεδρικό διάταγμα το 2019 με την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη 2019

Μέχρι το 1984 και με την κατάργηση της Ελληνική Χωροφυλακή (η οποία τότε συγχωνεύθηκε με την Αστυνομία Πόλεων στο σημερινό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας), στις φυλακές υπηρετούσαν και χωροφύλακες. Ιδιαίτερα μάλιστα στα μετεμφυλιακά χρόνια, φυλακές με πολιτικούς κρατούμενους όπως αυτές της Γυάρου και του Άη Στράτη φυλάσσονταν κυρίως από χωροφύλακες, και όχι από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Συνδικαλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων ξεκίνησε το 1955 με την ίδρυση της ΠΕΥΣΑΚ (Πανελλήνιος Ένωσις Υπαλλήλων Σωφρονιστικών και Αναμορφωτικών Καταστημάτων). 31 χρόνια αργότερα, το 1986, η ΠΕΥΣΑΚ καταργήθηκε και τη θέση της πήρε η ΟΣΥΕ (Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας) που είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στα καταστήματα κράτησης. Απαριθμεί 33 πρωτοβάθμια σωματεία με πάνω από 2800 μέλη και είναι μέλος της ΑΔΕΔΥ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]