Σωληνωτοί μαστοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι σωληνωτοί μαστοί (tuberous breasts) είναι οι γυναικείοι μαστοί, των οποίων το σχήμα είναι παραμορφωμένο λόγω συγγενούς (εκ γενετής) δυσμορφίας. Με αιτιολογία που δεν είναι σαφής, η διαταραχή δημιουργείται κατά την εμβρυϊκή ζωή, ενώ οι συνέπειές της εμφανίζονται κατά τη διαμόρφωση του στήθους που πραγματοποιείται στην εφηβική ηλικία. Το μέγεθος της δυσμορφίας ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να επηρεάζει είτε τον έναν είτε και τους δύο μαστούς.

Το αισθητικό και λειτουργικό αυτό πρόβλημα δεν συνοδεύεται από άλλα προβλήματα υγείας ούτε επηρεάζει τη γονιμότητα, μπορεί, όμως, όταν είναι έντονο, να εμποδίσει το θηλασμό[1]. Εκτός από τις επιπτώσεις στη συναισθηματική κατάσταση της νεαρής γυναίκας και τις δυσκολίες στην καθημερινότητά της, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς της ή και να αναστείλει την προσωπική της εξέλιξη. 

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυσμορφία των σωληνωτών μαστών περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους πλαστικούς χειρουργούς Thomas Rees και Sherrell J. Aston το 1976. Από τότε πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να περιγράψουν (με εναλλακτικούς όρους όπως tubular breasts, constricted breasts, hypoplastic breasts) και να ταξινομήσουν τη σοβαρότητα της δυσμορφίας, ανάλογα με το ποιες περιοχές του μαστού επηρεάζονται[2].

Κλινική εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χαρακτηριστικά των σωληνωτών μαστών είναι τα εξής:

 • Μη κανονικό σχήμα μαστού (σωληνωτό)
 • Μικροί (υποπλαστικοί) ή ατροφικοί μαστοί
 • Διαταραχή της ανάπτυξης της βάσης των μαστών
 • Πολύ μεγάλη θηλαία άλω
 • Μικρός ή υποπλαστικός κάτω πόλος
 • Μικρή απόσταση θηλής – υπομαστίου πτυχής
 • Μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο μαστών
 • Ασυμμετρία μεταξύ των δύο μαστών

  Αποκατάσταση των σωληνωτών μαστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και οποιαδήποτε επέμβαση πλαστικής στήθους συστήνεται να γίνεται με την ενηλικίωση, θεωρητικά –επειδή η εφηβεία ολοκληρώνεται στη γυναίκα λίγο πιο νωρίς- θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και λίγο νωρίτερα, ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα είναι έντονο, πάντα, όμως, με πλήρη ενημέρωση των γονιών και τη συγκατάθεσή τους.

Η χειρουργική διόρθωση των σωληνωτών μαστών αποτελεί μια απαιτητική και σύνθετη επέμβαση προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών και η αρμονία τους σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα της γυναίκας. Η επιτυχία της επέμβασης καθορίζεται από την εξατομικευμένη προεγχειρητική αξιολόγηση και τον άρτια εκτελεσμένο συνδυασμό τεχνικών.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που το μέγεθος του μαστού είναι φυσιολογικό, η αντιμετώπιση των σωληνωτών μαστών συνίσταται στην αποκόλληση του κάτω πόλου του μαστού και στην επαναδιαμόρφωσή του προκειμένου να επιτευχθεί αλλαγή του σχήματος από σωληνωτό σε «κωνικό». Συνήθως, όμως, επειδή το μέγεθος του στήθους είναι μικρό, η επέμβαση πραγματοποιείται με περιθηλαία τομή και ο πλαστικός χειρουργός διαμορφώνει αρχικά τον υποπλαστικό κάτω πόλο με ακτινωτές σχάσεις μέσα στο μαστό για τη διάτασή του και την επίτευξη του φυσιολογικού «κωνικού σχήματος». Στη συνέχεια πραγματοποιείται αυξητική στήθους [1]: η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης με την τεχνική διπλού επιπέδου – dual plane προσφέρει μια σειρά ασύγκριτων πλεονεκτημάτων σε σχέση με άλλες τεχνικές αυξητικής στήθους, αφού προσφέρει ασφάλεια, φυσικό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, απόλυτα, το θηλασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση ολοκληρώνεται με την ανόρθωση στήθους μέσω της αφαίρεσης της περίσσειας του δέρματος γύρω από τις θηλές και της μείωσης της θηλαίας άλω, ενώ η επανασυρραφή γίνεται με την τεχνική «πουγκιού» - purse string, με αποτέλεσμα σχεδόν αδιόρατες ουλές.

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες, χρησιμοποιείται γενική αναισθησία και συνήθως δίδεται εξιτήριο την ίδια ημέρα (ημερήσια νοσηλεία). Η ανάρρωση από την επέμβαση είναι παρόμοια με αυτήν της αυξητικής στήθους και της ανόρθωσης στήθους, δηλαδή συνιστάται στη γυναίκα να φορά ένα αθλητικό σουτιέν χωρίς «μπανέλα» για λίγες εβδομάδες, η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται εντός δύο εβδομάδων, ενώ σε πλήρη δραστηριότητα, όπως το γυμναστήριο, σε 4-5 εβδομάδες.

 Συμπεράσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποκατάσταση της αισθητικής και της λειτουργικότητας μέσω της χειρουργικής διόρθωσης των σωληνωτών μαστών προσφέρει στη γυναίκα θετικότερη εικόνα σώματος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια καλή ποιότητα ζωής, όπως αναδεικνύουν όλο και περισσότερες έρευνες[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Cruz, N., «Type III Tuberous Breast Deformity and Breastfeeding», Plastic and Reconstructive Surgery, 134 (4S-1), 2014: 167-168.
 • Rees, T.D. & Aston, S.J.,  «The tuberous breast», Clinical Plastic Surgery, 3, 1976: 339-347.
 • Gabka, Ch. & Heinz, B., Plastic and Reconstructive Surgery of the Breast, Retrieved December 2013: p. 72.
 • Von Heimburg, D., Exner, K., Lemperle, G., «The tuberous breast deformity classification and treatment», British Journal of Plastic Surgery, 49 (6), 1996: 339-345.
 • Kolker, A.R. & Collins, M.S., «Tuberous breast deformity: classification and treatment strategy for improving consistency in aesthetic correction», Plastic and Reconstructive Surgery, 135(1), 2015: 73-86.
 • Tenna, S., Cagli, B., Brunetti, B. et al., «Management of Tuberous Breast Deformities: Review of Long-Term Outcomes and Patient Satisfaction with BREAST-Q», Aesthetic Plastic Surgery, 41(6), 2017: 1249-1258.
 • Zoccali, G. & Giuliani, M., Tuberous Breast: Clinical Evaluation and Surgical Treatment, Department of Health Sciences, Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Section, , Retrieved  December 2013: p. 18.