Σχέσεις Ισραήλ και Ομάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Ισραήλ-Ομάν
Map indicating locations of Israel and Oman

Ισραήλ

Ομάν

Το Ισραήλ και το Ομάν δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, ωστόσο διατηρούν ελάχιστες σχέσεις, καθώς οι τουρίστες από το Ισραήλ επιτρέπεται να επισκέπτονται το Ομάν. Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αν και όχι σημαντική, βοήθησε το Ομάν να γίνει γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ.

Το 1994 ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν επισκέφθηκε το Ομάν, όπου τον υποδέχτηκε ο σουλτάνος του Ομάν Καμπο΄ς μπιν Σαΐντ αλ Σαΐντ στο Μουσκάτ. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα όπως η κατανομή του νερού και η βελτίωση των πηγών ύδρευσης. Το 1995, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Ράμπιν, ο τότε πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες φιλοξένησε τον Ομανό υπουργό Εξωτερικών Γιούσουφ ιμπν Αλάουι στην Ιερουσαλήμ.

Τον Ιανουάριο του 1996, το Ισραήλ και το Ομάν υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με το αμοιβαίο άνοιγμα αντιπροσωπευτικών γραφείων.

Οι επίσημες σχέσεις είχαν παγώσει με την εκδήλωση της δεύτερης Ιντιφάντα τον Οκτώβριο του 2000.[1] Επίσης, το 2008, ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Γιουσούφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντουλάχ συναντήθηκε με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι κατά την επίσκεψή τους στο Κατάρ.

Αραβοϊσραηλινή σύγκρουση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με τα περισσότερα έθνη της περιοχής, το Ομάν δεν έχει συμμετάσχει σε καμία από τις ένοπλες συγκρούσεις που διεξήχθησαν μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]