Συστήματα χρόνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συστήματα χρόνου ονομάζονται, ειδικότερα στην Αστρονομία αλλά και στην αστρονομική ναυτιλία οι υπολογισμοί εκείνοι στους οποίους ο προσδιορισμός γενικά του χρόνου (ώρας, ημέρας) γίνεται με ιδιαίτερα κατά περίπτωση σημεία αναφοράς.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συστήματα αυτά επί το πλείστον βασίζονται στον υπολογισμό της περιστροφής της Γης σε σχέση με τα ουράνια σώματα. Συνεπώς οποιοδήποτε ουράνιο σώμα ή και ακόμα σημείο της ουράνιας σφαίρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς και κατ΄ επέκταση ν΄ αποτελέσει ιδιαίτερο σύστημα αναφοράς χρόνου.

Έτσι άλλους χρόνους χρησιμοποιεί η Αστρονομία (κατά περίπτωση), κάποιους εξ αυτών η αστρονομική ναυτιλία, άλλους η διαστημική, άλλους η τεχνική έρευνα και παρακολούθηση των περί τη Γη τεχνητών δορυφόρων κ.λπ., όπως επίσης άλλους χρόνους με διαφορετικά σημεία αναφοράς χρησιμοποιεί η ρομποτική, τα διάφορα ηλεκτρονικά οπλικά συστήματα ακόμα και ο απλούστερος αυτοματισμός που έχουν να κάνουν στη πραγματικότητα με διαφορά χρόνου ενεργοποίησης, πυροδότησης κ.λπ. Κυριότερο εξ όλων αυτών στη πράξη είναι ο λεγόμενος αστρονομικός χρόνος όπου βάση αυτού (σημείο αναφοράς) είναι η ωρική γωνία ουρανίου σώματος.

Διάκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συστήματα χρόνου διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες

  • Συστήματα πραγματικού χρόνου και
  • Συστήματα σχετικού χρόνου (κατά περίπτωση)