Συννεφάκι κειμένου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρεις συνηθισμένοι τύποι από συννεφάκια κειμένου. (Από πάνω προς τα κάτω: Ομιλία, σκέψη, κραυγή.)

Τα συννεφάκια κειμένου ή μπαλονάκια κειμένου είναι μορφή γραφικής αναπαράστασης που χρησιμοποιείται στα κόμικς και τις γελοιογραφίες προκειμένου να αποδοθεί η ομιλία ή οι σκέψεις ενός χαρακτήρα. Το περιεχόμενό τους είναι συνήθως κείμενο, μπορεί όμως να περιέχουν και εικόνες.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφοροι τύποι από μπαλονάκια κειμένου. Το πιο συνηθισμένο είναι το απλό συννεφάκι ομιλίας το οποίο είναι ένα ελλειψοειδές ή ορθογώνιο σχήμα με έναν «δείκτη» ή «ουρά» που κατευθύνεται προς τον χαρακτήρα που λέει τα συγκεκριμένα λόγια που βρίσκονται στο συννεφάκι. Ο δείκτης αυτός μπορεί και να απουσιάζει τελείως αν δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο ομιλητής.

Αρκετά χρησιμοποιούνται και τα συννεφάκια σκέψης, τα οποία μπορεί να έχουν ένα πιο «άτακτο» συννεφοειδές σχήμα και συνδέονται με τον χαρακτήρα που σκέφτεται μέσω μιας σειράς από κυκλάκια μειωμένα συνεχώς σε μέγεθος.

Τέλος υπάρχουν και άλλοι τύποι από συννεφάκια όπως αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται όταν κάποιος λέει κάτι πολύ δυνατά (κραυγής) ή όταν κάποιος ψιθυρίζει (σαν τα απλά συννεφάκια αλλά με διακεκομμένες γραμμές).

Γράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γραφή των κειμένων στα συννεφάκια των κόμικς αποτελεί μια ξεχωριστή διαδικασία την οποία πολλές φορές δεν κάνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, αλλά ξεχωριστός καλλιγράφος. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ειδικές γραμματοσειρές υπολογιστών και η δημιουργία - επιλογή της κατάλληλης γραμματοσειράς κάθε φορά δεν είναι απλή υπόθεση.

Το γράμματα επίσης που χρησιμοποιούνται είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων κεφαλαία.