Συνθήκη μερικής απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Τζον Φ. Κένεντι υπογράφει τη συνθήκη στις 7 Οκτωβρίου 1963.

Η Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης Δοκιμών (Partial Test Ban Treaty, PTBT) είναι η συντομευμένη ονομασία της Συνθήκης απαγόρευσης πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και κάτω από το νερό του 1963, η οποία απαγόρευε όλες τις δοκιμαστικές πυροδοτήσεις πυρηνικών όπλων εκτός από αυτές που διεξάγονται υπόγεια. Συντομεύεται επίσης ως Συνθήκη Περιορισμένης Απαγόρευσης Δοκιμών και Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών, αν και η τελευταία μπορεί επίσης να αναφέρεται στη Συνθήκη Ολοκληρωμένης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών, η οποία διαδέχθηκε τη Συνθήκη PTBT για τα μέρη που την επικύρωσαν.

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν αρχικά σε μια συνολική απαγόρευση, αλλά αυτή εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών ερωτημάτων σχετικά με τον εντοπισμό υπόγειων δοκιμών και των σοβιετικών ανησυχιών σχετικά με την παρεμβατικότητα των προτεινόμενων μεθόδων επαλήθευσης. Η ώθηση για την απαγόρευση των δοκιμών δόθηκε από την αυξανόμενη ανησυχία του κοινού σχετικά με το μέγεθος των πυρηνικών δοκιμών, ιδιαίτερα τις δοκιμές νέων θερμοπυρηνικών όπλων (βόμβες υδρογόνου) και την προκύπτουσα ραδιενέργεια. Η απαγόρευση δοκιμών θεωρήθηκε επίσης ως μέσο επιβράδυνσης της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών. Αν και η PTBT δεν σταμάτησε τη διάδωση ή τον αγώνα των εξοπλισμών, η θέσπισή της συνέπεσε με μια σημαντική μείωση της συγκέντρωσης ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα[1][2].

Η PTBT υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Σοβιετικής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα στις 5 Αυγούστου 1963 προτού ανοίξει για υπογραφή από άλλες χώρες. Η συνθήκη τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου 1963. Έκτοτε, άλλα 123 κράτη έχουν γίνει συμβαλλόμενα μέρη στη συνθήκη. Δέκα κράτη έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ending Nuclear Testing». United Nations. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2016. 
  2. «The Technical Details: The Bomb Spike». National Oceanic and Atmospheric Administration. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2016.