Συνδεδεμένα Κράτη των Δυτικών Ινδιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Συνδεδεμένα Κράτη των Δυτικών Ινδιών ήταν το συλλογικό όνομα για έναν αριθμό νησιών της Ανατολικής Καραϊβικής των οποίων το στάτους άλλαξε από Βρετανικές αποικίες σε κράτη με ελεύθερη σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο το 1967. Τα κράτη αυτά ήταν τα Αντίγκουα, Δομινίκα, Γρενάδα, Άγιος Χριστόφορος-Νέβις-Ανγκουίλα, Αγία Λουκία, και Άγιος Βικέντιος.

Η σχέση σύνδεσης μεταξύ των έξι αυτών κρατών και του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε με την Πράξη Σύνδεσης Κράτους του 1967 (Associated Statehood Act 1967). Με αυτήν την Πράξη, κάθε κράτος είχε πλήρη έλεγχο του Συντάγματός του (και άρα εσωτερική αυτοδιοίκηση), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούσε την ευθύνη για τις εξωτερικές σχέσεις και την άμυνα. Ο Βρετανός μονάρχης παρέμεινε ως αρχηγός κράτους, αλλά ο Κυβερνήτης είχε πια μόνο θεσμικές εξουσίες και συχνά ήταν γηγενής πολίτης της χώρας του. Πολλές άλλαξαν τη σημαία με το μπλε υπόβαθρο και το οικόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου σε διαφορετικά σχέδια, με τρεις, τον Άγιο Βικέντιο, τον Άγιο Χριστόφορο-Νέβις-Ανγκουίλα και Γρενάδα να υιοθετούν σημαίες με γαλάζιο, πράσινο και κίτρινο[1][2][3][4].

Κατά την περίοδο της ελεύθερης σύνδεσης όλα τα κράτη συμμετείχαν στο Συμβούλιο Υπουργών των Συνδεδεμένων Κρατών των Δυτικών Ινδιών, την Κοινή Αγορά Ανατολικής Καραϊβικής, και την Καραϊβική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (CARIFTA, που τώρα αντικατάστησε η Κοινότητα Καραϊβικής, CARICOM). Η συνεργασία μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Καραϊβικής συνεχίστηκε και μετά που αυτές κέρδισαν την ανεξαρτησία τους, με τη μορφή και στα πλαίσια του Οργανισμού Κρατών της Ανατολικής Καραϊβικής (τον διάδοχο οργανισμό).

Με τον καιρό τα Συνδεδεμένα Κράτη προχώρησαν σε πλήρη ανεξαρτησία, με πρώτη τη Γρενάδα το 1974, η Δομινίκα το 1978, η Αγία Λουκία και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες το 1979, η Αντίνγκουα και Μπαρμπούντα το 1981, και ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις το 1983.

Η μετάβαση στην ανεξαρτησία δεν υπήρξε πάντα ομαλή, με αποσχιστικά κινήματα στην Μπαρμπούντα, Νέβις και Ανγκουίλα. Στην τελευταία είχε ως αποτέλεσμα την απόσχισή της από το Σεντ Κιττς-Νέβις-Ανγκουίλα (ή Άγιος Χριστόφορος-Νέβις-Ανγκουίλα) το 1969 και την επαναφορά στη Βρετανική εξουσία ως ξεχωριστής αποικίας. Κατά τη δεκαετία του 1970 το τοπικό συμβούλιο του Νέβις θέλησε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ανγκουίλας, αντί να γίνει ανεξάρτητο με τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις. Όμως οι Βρετανοί δεν συμφωνούσαν να γίνει το Νέβις ξεχωριστή αποικία, και τελικά η Ομοσπονδία Άγιος Χριστόφορος και Νέβις έγινε ανεξάρτητη το 1983. Στην Μπαρμπούντα υπήρξε μια καμπάνια για ξεχωριστή ανεξαρτησία από την Αντίγκουα, αλλά δεν ήταν επιτυχής. Όλα τα κράτη τα οποία ήταν συνδεδεμένα, είναι τώρα ανεξάρτητα εκτός από την Ανγκουίλα στα πλαίσια του πρώην Σεντ Κιττς-Νέβις-Ανγκουίλα, η οποία είναι τώρα Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. World Statesmen Grenada
  2. World Statesmen Saint Kitts and Nevis
  3. «World Statesmen Saint Vincent». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015. 
  4. Flags of the World West Indies Associated States