Συνάρτηση μάζας πιθανότητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην στατιστική και στην Θεωρία πιθανοτήτων, η Συνάρτηση μάζας πιθανότητας είναι η συνάρτηση που προσδιορίζει την πιθανότητα μια διακριτή τυχαία μεταβλητή να λάβει ακριβώς μια τιμή από το πεδίο ορισμού της.

Η γνώση της συνάρτησης μάζας πιθανότητας ορίζει πλήρως την τυχαία μεταβλητή την οποία περιγράφει και ορίζεται τόσο για βαθμωτές τυχαίες μεταβλητές όσο και για πολυδιάστατες (τυχαία διανύσματα).

Η συνάρτηση μάζας πιθανότητας ορίζεται μόνον για διακριτές τυχαίες μεταβλητές και αυτή είναι μια από τις διαφορές της με την συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας που ορίζεται στις συνεχείς τυχαίες μεταβλητές.

Η συνάρτηση μάζας πιθανότητας μιας τυχαίας μεταβλητής λαμβάνει την μέγιστη τιμή της στην διάμεσο της κατανομής.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνάρτηση μάζας πιθανότητας είναι η κατανομή πιθανότητας μιας διακριτή τυχαίας μεταβλητής. Το πεδίο ορισμού της είναι όλες οι πιθανές τιμές που μπορεί να λάβει η τυχαία μεταβλητή ενώ η εικόνα του πεδίου ορισμού είναι οι πιθανότητες που το πεδίο ορισμού της.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε την τυχαία μεταβλητή και το σύνολο τιμών . Λέμε ότι η τ.μ. λαμβάνει τιμές στο σύνολο και συμβολίζουμε ως . Η συνάρτηση μάζας πιθανότητας της τυχαίας μεταβλητής είναι η συνάρτηση που ορίζεται ως:

όπου είναι μια εκ των πιθανών τιμών που μπορεί να λάβει η τυχαία μεταβλητή και είναι μέτρο πιθανότητας.

Με άλλα λόγια η συνάρτηση μάζας πιθανότητας με όρισμα την πιθανή τιμή που μπορεί να πάρει η τυχαία μεταβλητή συμβολίζεται με και δηλώνει την πιθανότητα η τυχαία μεταβλητή δηλαδή να λάβει ακριβώς την τιμή .

Σύμφωνα με τα αξιώματα των πιθανοτήτων (Αξιώματα κατά Κολμογκόροφ) μια πιθανότητα είναι πάντα μη-μηδενική και ως εκ τούτου η συνάρτηση μάζας πιθανότητας μπορεί να πάρε μόνον μη μηδενικές τιμές. Επιπλέον το άθροισμα (εν δυνάμει αριθμήσιμα απείρων όρων) όλων των τιμών της συνάρτησης μάζας πιθανότητας πρέπει να είναι 1 δηλαδή:

και