Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμβάν του Ντάλνεγκορσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμβάν του Ντάλνεγκορσκ
Άποψη του Ντάλνεγκορσκ και των λόφων
Ώρα20:00 μ.μ.
Ημερομηνία29 Ιανουαρίου 1986, πριν 38 έτη (1986-01-29)
ΤοποθεσίαΝτάλνεγκορσκ, Κράι Πριμόρσκι, Ρωσική ΣΟΣΔ, Σοβιετική Ένωση
Συντεταγμένες44°33′N 135°35′E / 44.550°N 135.583°E / 44.550; 135.583Συντεταγμένες: 44°33′N 135°35′E / 44.550°N 135.583°E / 44.550; 135.583
Επίσης γνωστό ως«Περιστατικό Υψώματος 611 Α.Τ.Ι.Α»
ΤύποςΣυντριβή Α.Τ.Ι.Α

Το Συμβάν του Ντάλνεγκορσκ (αγγλικά: Dalnegorsk incident‎‎) γνωστό και ως «Περιστατικό Υψώματος 611 Α.Τ.Ι.Α» αναφέρεται σε μια υποτιθέμενη συντριβή ενός ΑΤΙΑ στο Ντάλνεγκορσκ, της περιφέρειας Κράι Πριμόρσκι, της Σοβιετική Ένωσης, στις 29 Ιανουαρίου 1986.[1][2] Το ύψωμα 611 (επίσης γνωστό ως Όρος Ιζβεστκόβαγια) είναι ένας λόφος που βρίσκεται στην επικράτεια της πόλης.

Περιγραφή περιστατικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σφαιρικό αντικείμενο κόκκινου χρώματος παρατηρήθηκε από τους κατοίκους της πόλης περίπου στις 8 μ.μ. εκείνη την ημερομηνία. Οι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το αντικείμενο φάνηκε να έχει το μέγεθος της ημισέλινου. Το σφαιρικό αντικείμενο πετούσε παράλληλα με το έδαφος και δεν ακούγονταν κάποιοι ήχοι που να συνοδεύουν την πτήση.[3] Προσδιορίστηκε αργότερα ότι η ταχύτητα του αντικειμένου ήταν περίπου 15 m / s (54 χλμ. / Ώρα) και ότι πετούσε περίπου 700-800 μέτρα πάνω από το έδαφος. Όταν το αντικείμενο έφτασε στο Ύψωμα 611, άρχισε να κατεβαίνει και στη συνέχεια έπεσε στο λόφο. Όλοι οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχε ήχος όταν το αντικείμενο προσέκρουσε στο έδαφος.

Η διαδικασία της καθόδου περιγράφηκε διαφορετικά από τους αυτόπτες μάρτυρες. Μερικοί είπαν ότι το αντικείμενο έπεσε με λάμψη και δεν ήταν ορατό μετά από αυτό. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ταλαντεύτηκε σε υψόμετρο πάνω από το λόφο, ακτινοβολώντας ένα φως διαφορετικής έντασης καθώς ανέβαινε πάνω-κάτω. Το φως που εκπέμπονταν από το αντικείμενο περιγράφεται από κάποιους σαν μια δασική πυρκαγιά, η οποία κράτησε για περίπου μία ώρα.

Ορισμένοι βράχοι στο σημείο πρόσκρουσης είχαν σταγόνες αργυροειδούς μετάλλου, οι οποίοι αργότερα καθορίστηκαν ότι ήταν μόλυβδος. Ο τύπος του μολύβδου που βρέθηκε στο Ύψωμα 611 ήταν διαφορετικός από τον μόλυβδο που βρέθηκε στις τοπικά ορυχεία μολύβδου. Επίσης, βρέθηκαν μαύρες, υαλώδεις χάντρες σε σχήμα σταγόνας και θραύσματα συντριμμιών. Συνολικά, ανακαλύφθηκαν περίπου 70 γρ. μολύβδου, 5 γρ. θραυσμάτων υλικών και 40 γρ. σφαιριδίων. Το επίπεδο ακτινοβολίας στο έδαφος της πρόσκρουσης ήταν φυσιολογικό. Η ομάδα έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών πήρε φωτογραφίες της περιοχής χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές κάμερες. Ωστόσο κατά την εμφάνιση των φωτογραφιών αυτές ήταν κενές.[1]

Ανάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χημικές αναλύσεις των σφαιριδίων έδειξαν ότι αποτελούνται κυρίως από μόλυβδο, πυρίτιο και σίδηρο. Μερικές από τις σταγόνες περιείχαν σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου, βισμούθιου και σπάνιων πετρωμάτων. Πραγματοποιήθηκε επίσης ανάλυση του εδάφους, των πετρωμάτων και του καμένου ξύλου από το έδαφος της πρόσκρουσης του Α.Τ.Ι.Α. Σημειώθηκε ότι η χημική σύνθεση ήταν παρόμοια με τη σύνθεση παρόμοιων δειγμάτων που ελήφθησαν από την τοποθεσία του περιστατικού της Τουνγκούσκα.[1]

Τα θραύσματα πλέγματος αναλύθηκαν επίσης. Τα υλικά από τα οποία συντέθηκαν τα θραύσματα των συντριμμιών δεν διαλύθηκαν σε ισχυρά οξέα και οργανικούς διαλύτες, ακόμη και όταν εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Σε ένα από τα θραύσματα ανακαλύφθηκε ότι αποτελούνταν από σκάνδιο, χρυσό, λανθάνιο, νάτριο και σαμάριο. Μια ανάλυση ενός άλλου μέρος των συντριμμιών έδειξε χρυσό, ασήμι και νικέλιο. Αφού το θραύσμα θερμάνθηκε σε κενό αέρος η ανάλυση δεν έδειξε πλέον αυτά τα στοιχεία. Ωστόσο, ανιχνεύθηκαν μολυβδαίνιο και ρήνιο.

Η συγκέντρωση χρυσού που ανιχνεύθηκε σε ένα από τα θραύσματα συντριμμιών ήταν ισοδύναμη με 1.100 γρ. ανά μετρικό τόνο. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα αποθέματα χρυσού στην περιοχή, τα οποία γίνονται αποδοτικά για εξαγωγή όταν η συγκέντρωση χρυσού φτάσει τα 4 γρ. ανά μετρικό τόνο. Δεν υπάρχουν αποθέματα χρυσού στο Ντάλνεγκορσκ που να περιέχουν χρυσό σε συγκεντρώσεις αρκετά υψηλές ώστε να εξαχθούν.

Περαιτέρω περιστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοια σφαιρικά ιπτάμενα αντικείμενα εντοπίστηκαν στο έδαφος του Νταλνεγκόρσκυ, της περιφέρειας Καβαλερόβσκι, στο Ολγκίνσκυ και Τερνιέσκι της περιφέρειας του Κράι Πριμόρσκι το Νοέμβριο του 1987. Ένα από τα σφαιρικά αντικείμενα παρατηρήθηκε πάνω από το ύψωμα 611 που φώτιζε το έδαφος στην κορυφή του λόφου. Οι περιγραφές αυτών των σφαιρικών αντικειμένων που δίνουν μάρτυρες ταιριάζουν με τις περιγραφές του Α.Τ.Ι.Α που έπεσε στο Ύψωμα 611 το 1986. Ένας κάτοικος της περιοχής αυτής ισχυρίστηκε ότι υπήρξε μια νέα προσγείωση Α.Τ.Ι.Α στο Ύψωμα 611 το 1989.

Τηλεοπτική εκπομπή για το περιστατικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιστατικό του Ντάλνεγκορσκ καλύφθηκε από το τηλεοπτικό πρόγραμμα Sightings στις 3 Απριλίου 1995.[1] Ο σκηνοθέτης Τοντ Μεσίροφ επισκέφθηκε τον τόπο, μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και με ορισμένους από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάλυση συντριμμιών. Σύμφωνα με τον Μεσίροφ, «Η ρωσική ανάλυση των θραυσμάτων μετάλλων που ανακτήθηκαν από το σημείο συντριβής λένε ότι τα μέταλλα δεν είναι γήινης κατασκευής, αλλά προέρχονται από κάπου αλλού».

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «the-height-611-ufo-incident» (στα Αγγλικά). roswellufomuseum.com. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020. 
  2. «Dalnegorsk UFO Crash Witnessed by Hundreds» (στα Αγγλικά). unexplainable.net. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020. 
  3. UFO: Uncovering the Evidence (1996, Discovery Communications Inc.)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]