Συλλογικοί σελιδοδείκτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Συλλογικοί Σελιδοδείκτες ("social bookmarks") είναι διαδικτυακοί σελιδοδείκτες που έχουν αποθηκευτεί από πολλούς χρήστες σε έναν κοινόχρηστο διακομιστή στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να ανταλλάσσει και να έχει πρόσβαση – εκτός από τους δικούς του – στους σελιδοδείκτες που έχουν αποθηκευτεί και διαμοιραστεί μεταξύ των συνδεομένων ατόμων. Η πρόσβαση στην υπηρεσία μπορεί να γίνει μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο (φυλλομετρητή - Web browser) και για ορισμένους φυλλομετρητές μέσω ειδικών επεκτάσεων ή προσθέτων για τη διευκόλυνση της λειτουργίας.

Οι σελιδοδείκτες ή «αγαπημένες ιστοσελίδες» οργανώνονται σε κατηγορίες με τη χρήση ετικετών ευρετηρίασης που αποτελούν το κλειδί για την ανάκτηση της πληροφορίας.

Ιστότοποι και Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάροχοι υπηρεσιών συλλογικών σελιδοδεικτών αρκετά διαδεδομένοι είναι οι Diigo, Delicious, Digg και StumbleUpon. Υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως το Connotea[1], που απευθύνεται σε επιστήμονες και ερευνητές. Έναν διαφορετικό οπτικοποιημένο τρόπο οργάνωσης προσφέρουν οι Pearltrees και Symbaloo.

Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν τους δικούς τους σελιδοδείκτες, να διαγράψουν, να αξιολογήσουν, να σχολιάσουν και να προσθέσουν τις δικές τους ετικέτες. Έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες για τους σελιδοδείκτες των άλλων χρηστών, τους οποίους μπορούν και να ενσωματώσουν στη δική τους συλλογή. Εκτός από τη δυνατότητα – ανάλογα με την υπηρεσία – κατηγοριοποίησης και αναζήτησης με ετικέτα ή συνδυασμό ετικετών, συνήθως εμφανίζονται στην αρχική σελίδα οι πρόσφατα αποθηκευμένοι από τους χρήστες σύνδεσμοι, καθώς και κατάλογοι δημοφιλών ή σχετικών με τα ενδιαφέροντά μας συνδέσμων, τους οποίους μπορούμε να παρακολουθούμε με τη βοήθεια ενός RSS-Feed. Επιπλέον υπηρεσίες που παρέχονται είναι η δημιουργία ομάδων, e-mail, εισαγωγή και εξαγωγή σελιδοδεικτών, εργαλειοθήκες και επεκτάσεις για διάφορους φυλλομετρητές.[2]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ben Lund, κ. ά.
  2. Ben Lund, Tony Hammond, Martin Flack and Timo Hannay (2005). «Social Bookmarking Tools (II): A Case Study – Connotea». D-Lib Magazine 11 (4). doi:10.1045/april2005-lund. http://www.dlib.org/dlib/april05/lund/04lund.html.