Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση χρήστη:StamatisLogothetis

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πρότυπο:AFC submission

Κοντέικα ή Κονταίικα(english: Konteika) ονομάζεται ένα μικρό χωριό της Σάμου (Samos), στα βορειοδυτικά του νησιού, 6 χιλιόμετρα από την πόλη του Καρλοβάσου (Karlovasi). Σήμερα έχει λιγότερους από 200 μόνιμους κατοίκους.

Η πλατεία του χωριού είναι ιδανική για μεσημεριανό καφέ στα παραδοσιακά καφενεία ενώ κατά τη θερινή περίοδο όμορφα είναι και τα πανηγύρια και οι γιορτές, οπότε γεμίζει με κόσμο από όλο το νησί. Οι κάτοικοι ασχολούνται με αργοτικές εργασίες, κτηνοτροφία και πολλοί νεότεροι εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως στο Καρλόβασι και στην υπόλοιπη Σάμο. Πρόσφατα εγκαταστάθηκε δωρεάν δίκτυο wi-fi ενώ όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν καλό σήμα, στα περισσότερα σημεία του οικισμού.

Το 1750 περίπου εγκαταστάθηκε στην περιοχή ένας βοσκός, ονομαζόμεντος Κοντός, από τον οποίο φέρεται να πήρε την ονομασία του το χωριο. Από το 19ο αιώνα το χωριό είχε αποχετευτικό δίκτυο, μέρη του οποίου χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Τα σπίτια ηταν πετρόκτιστα με ταράτσα ενώ με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν κεραμοσκεπές, σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι περισσότεροι δρόμοι ήταν καλντερίμια με πέτρα από την γύρω περιοχή, δίνοντας έτσι το αυθεντικό χρώμα των παραδοσιακών οικισμών του νησιού. Από τη δεκαετία αυτή και έπειτα άρχισαν να κτίζονται νεότερου τύπου σπίτια με αποτέλεσμα να αλοιωθεί σημαντικά η φυσιογνωμία του χωριού, χωρίς όμως να έχει καταστραφεί η γενικότερη εικόνα του.

Η εκκλησία της Παναγίας[επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας (εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου τα Γενέθλια της Θεοτόκου). Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο ναός κτίστηκε με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Κάθε χωριανός διέθετε προσωπική εργασία αλλά και όποιο μέσο μπορούσε, στα συνεργεία, ενώ το βράδυ που οι εργάτες σταματούσαν, λέγεται ότι η Παναγία συνέχιζε την αποπεράτωη. Έτσι, η κατασκευή ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα με τη βοήθειά της. Μύθος ή πραγματικότητα, ο κόσμος μέχρι σήμερα έχει μεγάλη πίστη και ευλάβεια στην Παναγία για αυτό και η εορτή της αποτελεί τη σημαντικότερη για τους Κοντιώτες. Ο ναός είναι μεγαλοπρεπής και ξεχωρίζει μεταξύ των υπολοίπων κτιρίων του οικισμού. Είναι πετρόκτιστος, με τρούλο και ένας από τους μεγαλύτερους του νησιού.

Το Δημοτικό Σχολείο[επεξεργασία κώδικα]

Κτίριο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Από το 2005 έπαψε να λειτουργεί. Σήμερα χρησιμοποιείται από το Δήμο Σάμου (πρώην Δήμο Καρλοβάσου), από πολιτιστικούς συλλόγους και από το κατηχητικό της ενορίας. Στις δύο του αίθουσες γίνονται ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις, μαθήματα παραδοσιακών χορών και μουσικής και άλλες δραστηριότητες.

Φύση & Πεζοπορία[επεξεργασία κώδικα]

Από τα Κοντέικα περνούν πολλές πεζοπορικές διαδρομές που συνδέουν τα γύρω χωριά (Πλάτανος, Άγιοι Θεόδωροι, Υδρούσσα) με τον ορεινό όργκο του Καρβούνη (όρος Άμπελος).

Λάδι και κρασί[επεξεργασία κώδικα]

Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι οι καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού. Σημαντικές ποσότητες ελαιόλαδου και κρασιού παράγωνται από την ευρύτερη περιοχή.

Το χωριό έχει σημαντική πολιτιστική παράδοση. Λαογραφικό Μουσείο Κοντεΐκων. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο στην πλατεία του χωριού, εκεί που βρισκόταν ο αλευρόμυλος του χωριού. Το κατώι φιλοξενεί τον παλιό αλευρόμυλο και πληθώρα εργαλείων που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για διάφορες εργασίες. Το άνω μέρος έχει διαμορφωθεί σαν ένα τυπικό σπίτι της δεκαετίας του '50 και περιέχει πολλά εκθέματα, μεταξύ άλλων παραδοσιακές φορεσίες των αρχών του περασμένου αιώνα. Σήμερα, σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα εχουν οι τοπικοί σύλλογοι, το κατηχητικό και η ενορία της εκκλησίας του χωριού.

Γύρω περιοχές[επεξεργασία κώδικα]

Κεραμίδα Μεγάλη Λάκκα Κούκμος Αγία Ειρήνη

Για τα Κοντέικα έχουν γραφτεί τρία βιβλία. Παρασκευάς Βουδούρης Κική Χρονοπούλου Σημαντική συνεισφορά για το χωριό και τους απανταχού Κοντιώτες έχει διαδραματίσει η επί 30 χρόνια (1982-2012) εφημερίδα "Τα Κονταίικα", του Συλλόγου Κοντιωτών Σάμου, που εδρεύει στην Αθήνα. Η εν λόγω εφημερίδα έχει τριμηνιαία κυκλοφορία, αποστέλεται σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύει ειδήσεις, άρθρα και πληροφορίες σχετικά με το χωριό, τις πολιτιστικές δράσεις αλλά και ευρύτερη θεματολογία που αφορά τη Σάμο.