Συζήτηση κατηγορίας:Εβραϊκή ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Επιτρέψτε μου, παρακαλώ, μια παρατήρηση:

Ο όρος ισραηλινός -ή -ό αναφέρεται στο σημερινό κράτος τού Ισραήλ, που ιδρύθηκε το 1948. Επομένως, δεν μπορούμε να εντάξουμε εκεί το άρθρο Καταστροφή τής Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλωνίους, που πραγματεύεται την καταστροφή τής αρχαίας πόλης και του πρώτου ναού, ούτε το άρθρο Άγιοι Τόποι, το οποίο ασχολείται κυρίως με τις σταυροφορίες.

Στην Ισραηλινή ιστορία έχουν θέση μόνο σύγχρονα γεγονότα, τα οποία περιλαμβάνουν το κράτος τού Ισραήλ, όχι την ιστορία τού εβραϊκού λαού και την ισραηλιτική παράδοση ή κοινότητα. Η διάκριση που αναφέρω ισχύει και σε άλλες γλώσσες: π.χ. το γαλλ. israélien θα το ερμηνεύαμε qui concerne l'état moderne d'Israël, ενώ israélite σημαίνει qui appartient à la communauté juive (συντόμευσα τους σχετικούς ορισμούς από το λεξικό Robert).

Θα το εκτιμούσα αν συμφωνούσαμε ως προς αυτή την παράμετρο. Ευχαριστώ. Dr Moshe 07:06, 24 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Dr καλημέρα, οπότε στα ελληνικά θεωρείται καλύτερο το Εβραϊκή ή Ισραηλίτικη;- Αχρήστης 07:14, 24 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Πολύ ορθή παρατήρηση. Η σφαγή του Μονάχου θα μείνει λογικά στην ισραηλινή ιστορία, ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε ίσως στην Εβραϊκή/Ισραηλιτική ιστορία (όπως ρωτά και η Αχρήστης);--Αρχίδαμοςμίλα μου 07:25, 24 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Θα πρότεινα τον όρο Εβραϊκή ιστορία, όπου όμως δεν θα κατέτασσα το άρθρο Άγιοι Τόποι, το οποίο ευλόγως καλύπτει την πορεία τόσο των χριστιανών αυτοκρατόρων όσο και της μουσουλμανικής ιστορίας. Dr Moshe 09:49, 25 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Μπορούμε πενδεχομένως να έχουμε παραπάνω από μία κατηγορία :) - Αχρήστης 10:04, 25 Οκτωβρίου 2007 (UTC)