Συζήτηση:Χαράτσι

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

«Πρόκειται για ατιμωτικό κεφαλικό φόρο, ο οποίος επιβλήθηκε από τους πρώτους χρόνους του Ισλαμισμού.»

«Έτσι το χαράτσι υπενθύμιζε στους χριστιανούς ότι ήταν δούλοι και ραγιάδες, ότι υπόκεινταν στις ιδιοτροπίες του κυριάρχου τους και ότι η ζωή τους εξαρτάτο από τις ορέξεις του κάθε Μουσουλμάνου.»

«Όσο αισχρός ήταν ο φόρος αυτός, τόσο ενοχλητικός ήταν και ο τρόπος της είσπραξής του, και γινόταν ως εξής: κάθε χρόνο η Υψηλή Πύλη πούλαγε τον φόρο σε κάποιον ισχυρό και πλουσιότατο Τούρκο.»

«εισέπραταν κατά βούληση με βάρβαρους και άγριους τρόπους βρίζοντας, μαστιγώνοντας και φυλακίζοντας άνδρες και γυναίκες χριστιανούς, αρπάζοντάς τους τα ρούχα και τα υπάρχοντά τους.»

«επιτιθέμενοι αρπάζαν τα μικρά παιδιά για να απαιτήσουν από τους γονείς τους την άμεση αντικαταβολή του φόρου. Αυτό συνέβαινε κυρίως τις Κυριακές και τις λοιπές εορτές και τις επίσημες ημέρες για να καταστρέψουν την ηρεμία.»

Και στο παρόν κείμενο ανταποκρίνονται τα σχόλια που έκανα στο λήμμα «Συζήτηση:Προεστός». Ο ιστορικός προσπαθεί σαφέστατα περισσότερο να δημιουργήσει κλίμα κατά των κακών μουσουλμάνων που καταπίεζαν τους καλούς χριστιανούς. Για άλλη μια φορά δεν κρίνω το αν αυτά συνέβαιναν πράγματι ή όχι. Απλά θα ήθελα να τεκμηριώνονται από τρεις - τέσσερις πηγές ακόμη, κατά προτίμηση από συγγραφείς ουδέτερης εθνικότητας, κάποιους που δεν θα πέσουν στην παγίδα του να δώσουν ρεσιτάλ εθνικισμού. Atlantia 11:26, 24 Ιουλίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Κλασικό εθνικιστικό άρθρο. Για ιστορικούς του προπερασμένου αιώνα μιλάμε. Φυσικά και ήταν β' κατηγορίας υπήκοος ο χριστιανός σε σχέση με τον μουσουλμάνο αλλά όχι στον βαθμό που αναφέρεται στο άρθρο. Οι ταξικές (ή οικονομικές, αν θέλετε) ανισότητες ήταν πολύ πιο κραυγαλέες. Το τροποποιώ πάραυτα.--Dipa1965 17:09, 7 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Ανακρίβειες[επεξεργασία κώδικα]

Σημειώνω ότι παραμένουν ανακρίβειες . Πχ λέει ότι το χαράτσι και το παιδομάζωμα ήταν οι δύο φόροι που πλήρωναν οι χριστιανοί, ενώ στην ουσία:

  • το παιδομάζωμα δεν ήταν τακτικός φόρος
  • ο κεφαλικός φόρος δεν ήταν το χαράτσι (που ήταν φόρος εγγείου ιδιοκτησίας ή εισοδήματος) αλλά το cizye . Αυτό το λάθος διαιωνίζεται.
  • ο κεφαλικός φόρος δεν πρωτοεφαρμόστηκε από τους Τούρκους αλλά από τους Άραβες.

Αναζητείται κάποιος με διάθεση (και σοβαρές πηγές!) να συνεφέρει το άρθρο.--Dipa1965 23:05, 7 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)[απάντηση]