Συζήτηση:Φυσική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.

όροι "πεδίο", "κλάδος", "τομέας"[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα,

γράφτηκα πρόσφατα στη Βικιπαίδεια και πήρα την πρωτοβουλία να κάνω μερικές μικρές αλλαγές στο άρθρο. Συγκεκριμένα:

  • Άλλαξα τον όρο "υποπεδίο" (subfield) της φυσικής με τον όρο "κλάδος" που μου φαίνεται περισσότερο δόκιμος. Ο όρος "τομέας" θα ήταν επίσης αποδεκτός, κατά τη γνώμη μου.
  • Ξανάγραψα την κλασική ρήση του Αϊνστάιν με τη διατύπωση που είναι συνήθως γνωστή στα Ελληνικά.

--Diderot 11:17, 7 Απρ. 2005 (UTC)

ορισμός[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρώ απαρχαιωμένο αυτόν τον ορισμό. δεν έχω κάποιο πρόχειρο αυτήν την στιγμή αλλά η φυσική ασχολείται και με την εξήγηση της χημείας αλλά και με τις πυρηνικές αντιδράσεις Lucinos 11:26, 7 Απρ. 2005 (UTC)

Για τη σχέση Φυσικής - Χημείας[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί να τονίζεται τόσο η σχέση της φυσικής με τη χημεία; Η σχέση της με τα μαθηματικά είναι πιο θεμελιώδης ως προς την εδραίωση της επιστήμης. Πέρα από αυτό, η πρώτη πρόταση της παραγράφου, πρέπει να είναι εισαγωγική ως προς το σύνολο της. Το να μπει το ότι η φυσική σχετίζεται με τη χημεία στην πρώτη πρόταση, και με τα μαθηματικά στη 2η, νομίζω ότι δημιουργεί σύγχυση στον αναγνώστη, γιατί όλη η παράγραφος αναφέρεται στη σχέση μαθηματικών - φυσικής. theKay 19:41, 16 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

Δεν νομίζω ότι τονίζεται υπερβολικά. ξέρω πολύ καλά φυσική και πολύ καλά μαθηματικά (και ξέρω για παράδειγμα ότι τα μαθηματικά δεν είναι φυσική επιστήμη, δεν "επανέφερα" προηγούμενη έκδοση απλά έκανα μια διόρθωση) --Λύκινος 19:49, 16 Ιανουαρίου 2006 (UTC)


ΟΚ, ΟΚ, δες πως θα το κάνω τώρα και πες μου τη γνώμη σου. theKay 20:09, 16 Ιανουαρίου 2006 (UTC) (1: Εγώ δυστυχώς δεν ξέρω φυσική :( 2: dada thanks for the edit)
πολύ καλό :))) (η εισαγωγή έχει μεγαλώσει τώρα αρκετά και "ζητάει" να γίνει ξεχωριστή ενώτητα) --Λύκινος 20:28, 16 Ιανουαρίου 2006 (UTC)
Ναι. Θα πρότεινα (και γενικά θα έκανα πολλά άλλα στη ζωή) το εξής: Ανάμεσα σε χημεία και μαθηματικά να μπει και η σχέση που έχει με άλλες επιστήμες. theKay 20:34, 16 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

(με την ευκαιρία ο τωρινός ορισμός είναι δικός μου, καταλάθος δεν είχα συνδεθεί και έχει σωθεί η IP )--Λύκινος 20:30, 16 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

Τι είναι αυτά που λες! Δικός μου είναι! :p theKay 20:34, 16 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

Για την αρχαιοελληνική φυσική φιλοσοφία...[επεξεργασία κώδικα]

...ήθελα να γράψω κάποια πράγματα με συνέπεια να αλλάξει κατά πολύ η διατύπωση της πρώτης παραγράφου της ιστορίας της φυσικής στο άρθρο. Λέτε να μπει και εδώ ή να γίνει απλά αναφορά; theKay 00:45, 17 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

Το τμήμα αυτό του άρθρου το είχα μεταφέρει με ελάχιστες αλλαγές από το αγγλικό άρθρο, και νομίζω ότι έχει αρκετά κενά. Οποιαδήποτε επέκταση και βελτίωση είναι καλοδεχούμενη. Οπότε προχώρα, και αν επεκταθεί υπερβολικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστό άρθρο. --Diderot 07:41, 17 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

Μετά από καιρό έκανα μια αρχή [δεν είναι μόνο αυτά, έχω και άλλα]. Θέλω να με βοηθήσουν αυτοί που μιλάν την αρχαία ελληνική και να βάλουν τα πνεύματα, αυτοί που ξέρουν για τις χρονολογίες στη Βικιπαίδεια να βάλουν παραπομπές, να μου πείτε γνώμες και να διορθώσετε. Τίποτα άλλο. Θέλει και η ροή του κειμένου λίγη προσοχή. theKay 01:52, 24 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

Λίστα όρων[επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύω ότι αυτή η τεράστια λίστα θεωριών, σωματιδίων κτλ στην μέση του άρθρου ίσως θα έπρεπε να μεταφερθεί προς το τέλος του άρθρου ή να γίνει ένα μενού στα δεξιά.--Panagos 01:25, 8 Μαρτίου 2006 (UTC)

και εγώ βλέπω πως αυτό είναι ένα σημείο που χρειάζεται βελτίωση η εμφάνιση (υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι). ξέρεις μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις ο ίδιος, αν κάποιος άλλος διαφωνεί το θέμα απλά θα συζητηθεί. --Λύκινος 09:40, 8 Μαρτίου 2006 (UTC)

αφαίρεση ρήσης Αϊνστάιν[επεξεργασία κώδικα]

"Δεν υπάρχει αριθμός πειραμάτων που να μπορεί να δείξει ότι η θεωρία μου είναι σωστή, αλλά ένα και μόνο πείραμα μπορεί να αποδείξει ότι είναι λάθος"Άλμπερτ Αϊνστάιν

Το αφαίρεσα από τον εισαγωγικό ορισμό, καθώς αφορά περισσότερο θέματα όπως η επιστημονική μέθοδος και το πρόβλημα της επαγωγής παρά τη Φυσική καθαυτή. Υπάρχει πιο κάτω παράγραφος ==Θεωρία και πείραμα== ίσως θα μπορούσε να προστεθεί εκεί.--vanakaris 08:50, 19 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

ιστορικό ορισμού[επεξεργασία κώδικα]

Μια "βίαιη" αλλαγή ορισμού έγινε στις 12 Απριλίου 2005. Αλλά αυτός που έχει μείνει έκτοτε δεν είναι καλός κ' θέλει βελτίωση.--vanakaris 09:10, 19 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Έγινε μια κάποια μικροβελτίωση.--vanakaris 11:30, 19 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

προσωρινή αφαίρεση της ετυμολογίας του όρου "φυσική"[επεξεργασία κώδικα]

Πότε και πως καθιερώθηκε διεθνώς ο όρος "φυσική"? Έχει πχ να κάνει με τα Φυσικά του Αριστοτέλη? Γιατί επιλέχτηκε (έτυχε ή πέτυχε?) να χρησιμοποιηθεί ο ελληνικός όρος όταν έγινε η μετάβαση από τη Φυσική Φιλοσοφία (philosophia naturalis) στη Φυσική (physics) ?
Το προηγούμενο ερώτημα είναι βασικότερο νομίζω, παρά η αρχική ετυμολογική προέλευση της λέξης. Άλλωστε είναι σαφές ο σημερινός όρος "Φυσική" αν προέρχεται ετυμολογικά από κάπου είναι από το ουσιαστικό "φύση" και όχι από ρήμα "φύω". Συνεπώς αφαιρώ το κομμάτι περί ετυμολογίας, που έλεγε Φυσική ... από την ελληνική λέξη φύω < φύναι που σημαίνει γένεση, δημιουργία, παραγωγή.
Έχει νόημα να προστεθεί είτε στο φύση, είτε να ξαναπροστεθεί στο φυσική αλλά σε παράγραφο με συνολικότερη περιγραφή για την ετυμολογική πορεία/διαδρομή του όρου, του διεθνούς και του ελληνικού.--vanakaris 09:55, 19 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Ιστορία της Φυσικής[επεξεργασία κώδικα]

  • Ήταν πολύ μεγάλο κομμάτι και αξίζει να γίνει νέο άρθρο. Ωστόσο του έλειπαν συγκεκριμένες αναφορές, με αποτέλεσμα να απαιτεί επεξεργασία, ώστε να προσθεθούν οι κατάλληλες.
  • Αν κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει από το ιστορικό το κομμάτι που αφορούσε τη σχετική ενότητα και να το μεταφέρει στο εδώ ιστορικό, θα ήταν πιο δίκαιο. Πιστεύω όμως ότι για τη Βικιπαίδεια είναι καλύτερα να υπάρχει ως ξεχωριστό άρθρο.

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 22:15, 18 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)