Συζήτηση:Φιλοσοφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

παλιότερες προσθήκες που κατόπιν αφαιρέθηκαν[επεξεργασία κώδικα]

  • Η αναζήτηση της σοφίας δεν περνάει μέσα από "-ισμούς", οπότε συστήνεται η άμεση επικοινωνία με φιλοσοφικά κείμενα.από τον ειδικό:συνεισφορές/213.249.34.242 στις 00:48, 9 Απριλίου 2004 [1]

σχόλια για την έκδοση ~Φεβ. 2005[επεξεργασία κώδικα]

Παρότι δε διαφωνώ ιδιαίτερα με το κείμενο αυτό, νομίζω ότι δεν αρμόζει στη Βικιπαίδεια. Ο ορισμός της έννοιας γίνεται μάλλον εμπειρικά και θολά, ενώ θα έπρεπε να επιδιωχθεί μια πιο αντικειμενική προσέγγιση, η οποία σκοπό θα έχει να πληροφορήσει κι όχι να συγκινήσει.

Προτείνω το πρώτο μέρος του άρθρου να γραφτεί ξανά, με πιο περιεκτικές πληροφορίες αυτή τη φορά. Δεν κάνω αυτή την τροποποίηση ο ίδιος γιατί δεν ξέρω αν μπορώ, παρόλα αυτά αν δεν το κάνει κάποιος σύντομα, θα πρότεινα να σβηστί προσωρινά το αρχικό κείμενο μέχρι να βρεθεί κάποιος να το αντικαταστήσει. --Δνόφος 10:23, 18 Φεβ. 2005 (UTC)

Συμφωνώ απόλυτα -=vyruss=- 01:18, 10 Mar 2005 (UTC)

έκδοση ~Σεπ 2005[επεξεργασία κώδικα]

Η σημερινή ~Μαης 2009 έκδοση είναι σχεδόν ίδια με έκδοση ~Σεπ 2005, και συμφωνεί με τον ορισμό που δίνεται στο σύνδεσμο προς το filosofia.gr. Όμως δεν φαίνεται να προέρχεται από κάποια "στάνταρντ" εισαγωγή στη φιλοσοφία, πχ σχολικό βιβλίο, και θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να βελτιωθεί ή να αντικατασταθεί με κάποιο πιο στάνταρντ ορισμό.--vanakaris 20:04, 19 Μαΐου 2009 (UTC)

δοκιμαστική ενότητα "εύρος της φιλοσοφίας"[επεξεργασία κώδικα]

Έκανα κατ-πειστ δυο προτάσεων που υπήρχαν στο κείμενο σε μία ενότητα "εύρος της φιλοσοφία". Τίτλος ενότητας νομίζω όχι δόκιμος, δεν βρήκα καλύτερο, αλλά το θέμα νομίζω είναι πράγματι άξιο παρουσίασης. Πως δηλαδή ιστορικά η φιλοσοφία ήταν (ή είναι ??) δεξαμενή πρωτοεπιστημών.--vanakaris 20:46, 19 Μαΐου 2009 (UTC)

αφαίρεση οντολογίας[επεξεργασία κώδικα]

Για χάρη συμμετρίας αφαίρεσα από τους κλάδους την οντολογία, δηλ την πρόταση "Παραπλήσιος με τη Μεταφυσική κλάδος που ασχολείται εξειδικευμένα με το Ον και τις ιδιότητές του ονομάζεται Οντολογία (κλάδος που δεν πρέπει να συγχέεται με τη Θεολογία και τα θρησκευτικά δόγματα)."--vanakaris 22:14, 19 Μαΐου 2009 (UTC)

Δυτικοκεντρικότητα[επεξεργασία κώδικα]

Όπως έχει αρθρωθεί το λήμμα αντικατοπτρίζει τη δυτική φιλοσοφία μόνο και δεν αναφέρεται καθόλου στην ανατολική.   ManosHacker 11:39, 6 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Δε βλέπω να υπάρχει διαφωνία για κάποιο περιεχόμενο, μόνο λείπει περιεχόμενο και πρέπει να προστεθεί αναφορά σε κινέζικη φιλοσοφία και ινδική φιλοσοφία. Βασικά κυρίως αυτές οι 2 είναι που λείπει αναφορά. Η αραβική/ισλαμική φιλοσοφία υπάγεται στη δυτική και όχι στις λεγόμενες ανατολικές.--85.74.184.168 05:51, 22 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)
Φυσικά και υπήρχε θέμα ουδετερότητας. Όχι σε επίπεδο ουδέτερης γραφής στο περιεχόμενο αλλά στο επίπεδο της ανάπτυξης της άρθρωσης και της ιδέας που λαμβάνει κάποιος που διαβάζει το λήμμα. Το να αναφέρεις πως το λήμμα χρειάζεται επέκταση και να μην κάνεις λόγο για αυτό που λείπει, όταν μάλιστα σε κατευθύνει αλλού, είναι πρόβλημα ουδετερότητας. Η νοηματική τάξη την οποία έχει ανάγκη η ουδετερότητα είναι πολυεπίπεδη. Στην αγγλική έχουν απίστευτο αριθμό προτύπων για σημάνσεις, εμείς περιοριζόμαστε σε λίγα, αλλά όχι να κολλάμε στο ότι η διατύπωσή τους δεν συνάδει επακριβώς με το θέμα του λήμματος. Τώρα πάντως οι ενότητες που λείπουν είναι φανερές και πράγματι το «επέκταση» βοηθά.   ManosHacker 08:05, 22 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)