Συζήτηση:Υετός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ξέρω υετός με την έννοια βροχή, όχι γενικά και για χιόνι και άλλα είδη ατμοσφαιρικής κατακρήμνισης. Ίσως κάνω λάθος; --Delirium 21:30, 31 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Ο όρος βροχή περιέχει δύο έννοιες τόσο το φαινόμενο της επιμερισμένης πτώσης που αυτός είναι ο υετός, για τα προϊόντα του νερού, από συμπύκνωση υδρατμών στην ατμόσφαιρα, όσο και η έννοια της πτώσης των υδροσταγόνων (αυτής της βροχής). Καθιερώθηκε όμως περισσότερο η δεύτερη έναντι της πρώτης παρότι χρησιμοποιείται σε δημώδεις και δημοσιογραφικές εκφράσεις η έννοια του επιμεριστικού φαινομένου π.χ. βροχή οι μηνύσεις, οι καταγγελίες, οι βόμβες κ.λπ.
Το δυστύχημα είναι πως πολλοί Έλληνες μετεωρολόγοι προτιμούν να χρησιμοποιούν τον κατά μετάφραση εκ του αγγλικού όρου "ατμοσφαιρικά υδατώδη κατακρημνίσματα", αντί οι ίδιοι να κατακρημνισθούν στον Καιάδα μετά την απεμπόληση του αυτούσιου αρχαίου ελληνικού όρου Υετός έστω κι αν οι όροι αυτοί τελικά είναι συνώνυμοι--Templar52 07:57, 2 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)!

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο του αγαπητού Templar, του οποίου την επιμέλεια και παραγωγικότητα εκτιμώ. Επειδή τέθηκε παραπάνω το ερώτημα αν ο αρχ. όρος ὑετός καλύπτει άλλου είδους κατακρημνίσματα εκτός της βροχής, ήθελα να σημειώσω την ακόλουθη διευκρίνιση: Τόσο το ρήμα ὕω όσο και το παράγωγό του ὑετός συναντώνται στα ομηρικά έπη και δηλώνουν αποκλειστικά τη "βροχή", συγκεκριμένα τη "νεροποντή" ή την "καταιγίδα" (διαφέροντας έτσι από τον όρο ὄμβρος "βροχή"). Συνήθως χρησιμοποιούσαν το γ΄ ενικό ὕει, το οποίο κατά την ελληνιστική εποχή οδηγήθηκε σε ιωτακισμό με συνέπεια την εξαφάνισή του από τον προφορικό λόγο (είχε μεταβληθεί σε δυσπρόφερτο τύπο [íi]). Δεν βρήκα σε κανένα αρχαίο κείμενο σημασία πέραν της "βροχής" και, επομένως, δεν κρίνω κατάλληλο να επικαλεστούμε το αρχαίο λεξιλόγιο για να την καθιερώσουμε. Καλημέρα. Dr Moshe 08:11, 2 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)
Καλημέρα αγαπητέ Dr Moshe και η εκτίμησή μου προς σε είναι αμοιβαία. Πολύ ουσιώδη τα όσα παραθέτεις και κατατοπιστικά, αλλά απ΄ όσα γνωρίζω ο όρος υετός φέρεται ως όρος της "επιμεριστικής πτώσης" παραγώγων υδρατμών, ενώ αντίθετα ο όρος "κατακρημνίσματα" δυνατόν να θεωρηθεί και ως πτώση υπό μορφή τεράστιων επιφανειών (πλακών), που χρήζει κάθε φορά ερμηνείας, κάτι που διαφαίνεται και στις εκφράσεις και εκεί νομίζω πως οι όροι μπορεί να είναι συνώνυμοι αλλά όχι ταυτόσημοι.--Templar52 10:34, 2 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)