Συζήτηση:Τσαμουριά

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Νομίζω ότι το λήμμα Τσάμηδες και Τσαμουριά πρέπει να συγχωνευθούν. Δεν βλέπω τον λόγο που υπάρχουν δυο διαφορετικά για τη ίδιο θέμα. Legion 19:11, 30 Μαΐου 2017 (UTC)

Ο χάρτης που παρατίθεται είναι εν μέρει ύποπτος. Ο Χριστόφορος Περραιβός λέει, για τη γεωγραφική θέση της περιοχής, σχολιάζοντας την αναφορά του στην Πάργα: "Μελέτιος ο Γεωγράφος την ονομάζει Ύπαργον, τήν δέ γειτονείαν της Θεσπρωτίαν, έν ή συμπεριλαμβάνεται καί η Πάργα, ή Θεσπρωτία καλείται σήμερον Τσαμουριά καΐ Παρακάλαμον".

https://books.googleusercontent.com/books/content?req=AKW5QacHz7p5FQppU-Znexe6fCzEnwSQWbkPZpy1UUIp3pHtalseJtTefm60VqFYPm_CgH2S6pXIOCZfg77sXAWEgJJJiFxClj-umoQ3WkTwmEyt21ZcahZCDFqspdtUeO9H-9YRRW0bIMy7qBHZGv6QndymI5IO7y9RRzR4d_vT53EuR7L-2D6tIFtGDbAIKXKl4ZvkNy3zVhw5waeKKySL8Xmy1VsYMh7n2M0sfnW-ewl8JYw4ho840yZ9GP89iT_mAl7dgHT1cGm9-THWlukxQ6G_n5Rm8A

Τουλάχιστον η Πάργα και το Σούλι πρέπει να τίθενται εκτός της Τσαμουριάς, για τον Περραιβό. Και έπειτα. Τι είναι η Θεσπρωτία; Κανονικά έναι το βορειο-δυτικό τμήμα της Ηπείρου. Ενώ η Τσαμουριά αν και εξισώνεται με τη Θεσπρωτία με τα λόγια των κειμένων της Βικιπαίδειας σε όλες τις γλώσσες, στο παρατιθέμενο χάρτη (ο οποίος παρατίθεται σε όλες τις γλώσσες στο άρθρο για την Τσαμουριά) δεικνύεται ότι η Τσαμουριά κατά πολύ ξεπερνά τα όρια της Θεσπρωτίας, και μάλιστα προς το νότο φτάνει στις ακτές του Αμβρακικού. Στην ουσία πιάνει όλη τη Δυτική Ήπειρο.

Η αρχαία Θεσπρωτίς, πάλι, περιλάμβανε τα εξίς εδάφη:

The Thesproti extended along the coast from the Thyamis beyond the Acheron to the confines of the Cassopaei, and in the interior to the boundaries of the territory of Dodona, which in ancient times was regarded as a part of Thesprotia.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0064:id=epeirus-geo

Δηλαδή περιλάμβανε την περιοχή μεταξύ του Θύαμι και του Αχερόντα, και πιο πέρα από αυτόν, ως τα Κασσωπαία Όρη, και στην ενδοχώρα ως τη Δωδώνη. Εδώ, σελίδα 235, φαίνεται το που βρίσκονται τα Κασσωπαία σε σχέση με το του του Αχερόντα:

https://docplayer.gr/75015894-Panepistimio-aigaioy-tmima-mesogeiakon-spoydon-programma-metaptyhiakon-spoydon.html

Άρα, προς τα νότια η Θεσπρωτία εκτείνεται περίπου ως τη θέση Αμμουδιά, απέναντι από τους Παξούς, και όχι μέχρι τον Αμβρακικό, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο συγκεκριμένος χάρτης.

Andy4675 (συζήτηση) 20:55, 11 Απριλίου 2019 (UTC)[απάντηση]