Συζήτηση:Τέμπερα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συμφ. με en:Tempera τέμπερα και αυγοτέμπερα ταυτίζονται, έστω κι αν χρησιμοποιούνται και επιπλέον υλικά όπως γάλα, μέλι κ.α.. Αν ωστόσο δεν ισχύει και χρειάζονται διαφορετικά άρθρα παρακαλώ εξηγήστε και αφαιρέστε την πρόταση συγχώνευσης.--vanakaris 13:52, 29 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Νομίζω ότι ο όρος αρχικά περιέγραφε αυστηρά οποιοδήποτε συνδυασμό υλικών. Ο Βαζάρι όμως πράγματι ταύτισε τέμπερα και αυγοτέμπερα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, μπορούν να συγχωνευτούν. --Dada* 14:49, 29 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Ο όρος "τέμπερα" είναι πολύ γενικός καθότι αναφέρεται σε όλα τα συνδετικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωγραφική (βλ. το λήμμα: τέμπερα). Η αυγοτέμπερα δεν είναι δυνατό να ταυτιστεί μαζί της αλλά να αποτελέσει υπο-ενότητά της, καθώς αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο συνδετικό μέσο, το αυγό, και εξηγεί τον τρόπο εφαρμογής του.

Στο en:Tempera ταυτίζονται οι όροι. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι σωστό. Για παράδειγμα σε κάμποσα λεξικά που κοίταξα, στον ορισμό της τέμπερας ουσιαστικά περιγράφεται η αυγοτέμπερα ([1][2]) Η οποία ναι μεν είναι υποκατηγορία, όμως φαίνεται να είναι με διαφορά η πιο συνηθισμένη. --Xebeche 12:02, 27 Νοεμβρίου 2010 (UTC)