Συζήτηση:Συμφωνικό ποίημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ξεκίνησα το άρθρο ως μετάφραση εκ του γερμανικού, αλλά στην πορεία κόλλησα! Αν προθυμοποιηθεί κάποιος που ξέρει καλύτερα γερμανικά και καλύτερη μουσική από 'μένα, ας το συνεχίσει, δεν είναι μεγάλο. Αλλιώς θα το ξαναπροσπαθήσω εγώ όταν γυρίσω από τις διακοπές. Elena153 19:51, 25 Ιουλίου 2006 (UTC)

  • Να το αναλάβω εγώ; Skalk 20:23, 25 Ιουλίου 2006 (UTC)

Τελικά η Συμφωνία της Λεβεντιάς του Καλομοίρη πρέπει να θεωρηθεί συμφωνικό ποίημα; Ή είναι απλά μια προγραμματική συμφωνία; Το Also sprach Zarathustra μοιάζει περισσότερο με σπονδυλωτό συμφωνικό ποίημα βέβαια παρά προγραμματική συμφωνία, αλλά η Eine Alpensymphonie είναι συμφωνία προγραμματική που απλά έχει ονοματισμένα τα μέρη της. Αν δεν θεωρηθεί η Eine Alpensymphonie συμφωνία τότε θα έπρεπε να παραγράψουμε και τις συμφωνίες του Mahler από τέτοιες. Συνεπώς και η Συμφωνία της Λεβεντιάς που μάλιστα ακολουθεί κλασική τετραμερή δομή δεν μπορεί να αποτελέσει συμφωνικό ποίημα. Το ότι τελειώνει με το Τη Υπερμάχω δεν τη διαχωρίζει μουσικολογικά πολύ από την ενάτη του Beethoven που χρησιμοποιεί την Ode an die Freude. To ότι τα μέρη της έχουν τίτλους θυμίζει και την Rheinische του Schumann. O οποίος προβάλλεται στο άρθρο ως "οπαδός της απόλυτης μουσικής". Όσο για το Κοιμητήρι στη Βουνοπλαγιά (το δεύτερο μέρος της Συμφωνίας της Λεβεντιάς) που είναι επηρεασμένο από κάποιο "πεζό ποίημα", ε δεν ήταν και άγνωστο στο Beethoven να χρησιμοποιεί σκοπούς από ποίηματα και λαϊκά ακόμα τραγούδια της εποχής του ενταμιευμένους στις σονάτες του (και αλλού). Και αυτό ήταν παράδοση από τον καιρό του Bach και ίσως ακόμα πιο πίσω. Ήταν κοινός τόπος στους προκλασικούς και κλασικούς και όμως τότε δεν υπήρχε καν ο όρος "συμφωνικό ποίημα" (επινόηση του Liszt) --Pohjan Poika 10:21, 14 Απριλίου 2007 (UTC)

Η Συμφωνία της Λεβεντιάς είναι προγραμματική συμφωνία, διότι χωρίζεται σε μέρη, όπως οι συμφωνίες. Εξάλλου ο ίδιος ο συνθέτης επέλεξε αυτόν τον όρο και όχι το συμφωνικό ποίημα. Φυσικά, όλη η ορολογία της μουσικολογίας και των τεχνών εν γένει είναι λίγο-πολύ αυθαίρετη, αλλά αποτελεί πλέον σύμβαση, απλά για να καταλαβαίνουμε για τί πράγμα μιλάμε. --Chrysalifourfour (συζήτηση) 19:31, 3 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)