Συζήτηση:Σταφίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

sovara twra einai auto artho egkiklopaidias i diafimisi

Νάξος , η πατρίδα της σταφίδας στην Ελλάδα ?

Η σταφίδα για περισσότερο από έναν αιώνα ήταν ίσως το σημαντικότερο προϊόν της Ελλάδος και σε αντίθεση με τη σμύριδα Νάξου , εξελίχθηκε αναπτύχθηκε και διατηρείται μέχρι και σήμερα . Γνωστότερη φυσικά είναι η Κορινθιακή σταφίδα (uva Corinthiaca) και γύρω από την ιστορία της έχουν γίνει πολλές μελέτες . Για την προέλευση της σταφίδας και το πότε ήρθε στην Ελλάδα και στην Πελοπόννησο συγκεκριμένα οι απόψεις διίστανται . Πολλοί επιστήμονες και μελετητές πιστεύουν πως η καλλιέργεια της σταφίδας μεταφέρθηκε από την Ζάκυνθο στην Πελοπόννησο .

Υπάρχει όμως και μια καταγραφή από έναν Γάλλο πρόξενο της ονόματι Βωζούρ ο οποίος το 1790 λέει : ‘’Το φυτό δεν είναι αυτόχθον στη Πελοπόννησο , ούτε το μνημονεύει κανείς που έχει γράψει κάτι πριν τον 16ο αιώνα περί σταφίδας , το συμπέρασμα μου μέσα από έρευνα είναι πως το φυτό εισήχθη στη Πελοπόννησο από τη Νάξο το 1580 από τους Ενετούς . Σήμερα αυτό το φυτό δεν υπάρχει στη Νάξο , υπάρχει στην Κόρινθό αλλά και εκεί από τους Ενετούς ‘’ .

Η παραπάνω πληροφορία προέρχεται από το βιβλίο Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1896 / τυπογραφείο της ΕΣΤΙΑΣ / Κ. Μαϊσνερ & Ν. Καργαδούρη / Αθήνα 1896 .

Άλλη τέτοια επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει , υπάρχει όμως το πραγματικό γεγονός της πολύ μεγάλης μετανάστευσης των Ναξιωτών στα Βουρλά της Μικράς Ασίας όπου η συγκεκριμένη περιοχή από τα τέλη του 18ου αιώνα είναι ο βασικός τόπος παράγωγης & εξαγωγής σταφίδας στην Ευρώπη για την Οθωμανική Αυτοκρατορία .