Συζήτηση:Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Είναι Προτεσταντικό Ρεύμα;[επεξεργασία κώδικα]

  • Οι Ομολογίες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία δεν ανήκουν στον Προτεσταντισμό και αρχικά είχαν έρθει σε ρήξη με αυτόν

Οι Αναβαπτιστές και οι υπόλοιποι της Ριζοσπαστικής Μεταρρύθμισης προέκυψαν από την Μεταρρύθμιση. Νομίζω πως θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι η Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση δεν άνηκε στο Λουθηρανικό και στο Καλβινιστικό ρεύμα του Προτεσταντισμού. Σήμερα πολλές εκκλησίες και δόγματα δεν θέλουν να αναφέρονται στην Μεταρρύθμιση -ακόμα και αν προέρχονται από αυτήν. Και δογματικά μπορεί να έχουν διαφορές με την δογματική βάση του "maistream" Προτεσταντισμού, αυτό όμως δεν μπορεί να τις ξεκόψει με τις ρίζες τους. Ο Γεώργιος Χατζηαντωνίου στο κεφάλαιο 11 Αναβαπτιστές-Μεννωνίτες του βιβλίου Η Θρησκευτική Μεταρύθμιση του Δέκατου Έκτου Αιώνα αναφέρει πως οι Αναβαπτιστές (βασικό ρεύμα της Ριζοσπαστικής Μεταρρύθμισης) αναπτύχθηκαν μέσα στο [κυρίως] Μεταρρυθμιστικό Κίνημα. Ο φίλος Θεμιστοκλής αν θέλει μπορεί να επεξεργαστεί κατάλληλα την σχετική διατύπωση. --Τρανζίστορ 22:48, 17 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Διαφωνώ μαζί σου. Η λογική ότι επειδή κάποιοι προέρχονται από κάπου είναι μέρος αυτού είναι εσφαλμένη. Εξηγούμαι. Ξέρουμε ότι ο Λούθηρος ήταν Ρωμαιοκαθολικός μοναχός όμως άλλαξε απόψεις και έγινε ένας από τους πρωτεργάτες του Προτεσταντισμού. Αν δεχτούμε την λογική που αναφέρεις θα πρέπει να πούμε ότι όλοι οι Προτεστάντες είναι Ρωμαιοκαθολικοί διότι εκεί βρίσκονται οι "ρίζες τους". Επίσης Νεό εποχίτικες κινήσεις που δημιουργήθηκαν από πρώην Έλληνες Ορθοδόξους θα πρέπει να δέχτουμε ότι είναι Ορθόδοξες εφόσον εκεί "βρίσκονται οι ρίζες τους". Το αν κάποιος ανήκει σε μια κατηγορία ή όχι δεν εξαρτάται από που ήταν πριν αλλάξει αλλά από τις θέσεις που ανέπτυξε αφού άλλαξε. Επίσης με τον Χατζηαντωνίου θα διαφωνούσαν οι ίδιοι οι πρωτεργάτες του Προτεσταντισμού Μαρτίνος Λούθηρος και Ιωάννης Καλβίνος που θεωρούσαν την Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση αιρετική. Άλλοι αναλυτές όπως π.χ. ο Lewis Benson και άλλοι διαφωνούν με αυτά που αναφέρεις.

Με εκτίμηση, --Θεμιστοκλής Π. 06:33, 18 Ιανουαρίου 2008 (UTC)