Συζήτηση:Ριζίτικα τραγούδια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η τελευταία "έκδοση" που διάβασα 26-12-2010 λέει σωστά πράγματα, όπως και οι προ-προηγούμενες, πολλά στοιχεία των οποίων είχα γράψει ανωνύμως εγώ, ως ασχολούμενος με την συλλογή, έρευνα και διάδοση των ριζίτικων. Κάποιος είχε σβήσει τον κόπο την προηγούμενων συγγραφέων και έγραψε για "μούσες" κ.λπ., αλλά γιατί είχε σβήσει τα άλλα σωστά; Ευχαριστώ τον άξιο άνθρωπο που είχε τιςγνώσεις και αποκατέστησε το κείμενο, αλλά: Παρακαλώ και στο wikosource, όπου ΕΓΩ έχω γράψει χειρόγραφα όλα τα παρατιθέμενα τραγούδια, να τεθεί και εκεί η εισαγωγή στα επιστημονικά όρια, δυστυχώς δεν έχω τις γνώσεις επί της wikisource και wikipedia. Διαφορετικά θα ζητήσω να διαγραφούν τα τραγούδια μου διότι δεν επιθυμώ να υφίστανται κάτω από την παρούσα εισαγωγή.

Τα τραγούδια που ΕΣΥ είχες πληκτρολογήσει με τα ίδια σου τα χέρια, δεν ξέρω ούτε ποια είναι αυτά, αλλά αν ήταν ριζίτικα τραγούδια, μάθε ότι ακόμα και αν ΕΣΥ πληκτρολόγησες αυτά τα τραγούδια και τα δημοσίευσες στο ιντερνέτ, δεν μπορείς να έχεις καμία απαίτηση πάνω σε αυτά τα τραγούδια. Idaeananvil (συζήτηση) 10:10, 15 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Το χελιδόνι της βλαχιάς είναι το αντιπροσωπευτικο ριζίτικο; καλά που υπάρχει και η βικιπαιδεια και μάθαμε ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα. Ποιοι γράφουν τα άρθρα αυτά ήθελα να ξέρω πραγματικά. Idaeananvil (συζήτηση) 05:28, 15 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Πού ακριβώς το γράφει αυτό; Kvantikos afros (συζήτηση) 05:55, 15 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)
Το βλάχικο τραγούδι δεν είναι όχι άπλα αντιπροσωπευτικό ριζίτικο τραγούδι αλλά αμφιβάλω αν είναι κρητικό. Ωστόσο ΔΕΣΠΟΖΕΙ σε ένα άρθρο για την κρητική μουσικη, γιατι? Idaeananvil (συζήτηση) 08:06, 15 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)
Πέρα από τις εντυπώσεις που θέλει να δημιουργήσει ο συντάκτης, δεν έκανε τον κόπο να αναρτήσει ολόκληρο το ‘’Πότε θα κάμει ξαστεργια’’
Δεν βάζεις πρώτο και κεντρικό θέμα ένα βλάχικο τραγούδι σε ένα άρθρο για την κρητική μουσική και ξεπετάς το ‘’Πότε θα κάμει ξαστεργια’’ και τα ‘’αγρίμια’’, γιατί θα σας το διορθωσω , να μάθετε να κρατάτε τουλάχιστον τα προσχήματα. Idaeananvil (συζήτηση) 08:18, 15 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)
Βλάχικο; Από που προκύπτει ότι είναι βλάχικο; Υπάρχει πηγή ή είναι και αυτό δικό σας αυθαίρετο συμπέρασμα; Υπάρχει και παραλλαγή με "τ΄αηδόνια της ανατολής" αν σας πειράζει τόσο η λέξη βλαχιά. Ή μήπως σας πειράζει που λέει Χριστός Ανέστη; Βλέπω σε διάφορες πηγές να αναφέρεται ως το ποιο παλιό και γι' αυτό λογικά αναφέρεται στο άρθρο. Δεν έχω στη διάθεση μου αυτή τη στιγμή πηγές για την προέλευσή του και δεν επιμένω, αλλά το "αμφιβάλω αν είναι κρητικό" δείχνει ότι ούτε εσείς έχετε. Αφαιρέθηκε χωρίς καμιά δικαιολογία.
Φαίνεται και από τα άλλα λήμματα, πως έχετε μια εμπάθεια προς Χριστιανισμό, Βυζάντιο και Βόρεια Ελλάδα και προσπαθείτε επανειλημμένα να αλλάξετε ιστορικά γεγονότα, αφαιρείτε ολόκληρες παραγράφους και αλλοιώνετε φράσεις, χωρίς να παραθέτετε ΚΑΜΙΑ παραπομπή. Είστε τυφλωμένος από μένος και η ειρωνική και απότομη συμπεριφορά σας είναι απαράδεκτη για κοινό εγχείρημα. Kvantikos afros (συζήτηση) 14:12, 15 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Σχόλιο 8-7-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Η ονομασία "ριζίτικα " σήμερα θεωρείται γενικά μη ευκρινής, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τον Ιδομενέα Παπαγρηγοράκη για τα τραγούδια της Δυτικής Κρήτης τα οποία έχουν την αρχή τους στις ρίζες των Λευκών Ορέων και μόνο (διότι ρίζες υπάρχουν όχι μόνο στα βουνά της κεντρικής Κρήτης, αλλά και στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου κ.τ.λ.). Τόσο η εκδοχή της ετυμολογίας του όρου¨"ριζίτικα" η οποία υποστηρίζει ότι σημαίνει σχέση με την αρχαία Ριζήνια, δηλαδή την περιοχή Μεσκλών, όσο και η εκδοχή η σχετική με τις ρίζες των Λευκών Ορέων φέρνει το ριζίτικο τραγούδι σε άμεση σχέση με την πολυθρύλητη περιοχή Λάκκων (άμεση γειτνίαση και ιστορικές σχέσεις με τα Μεσκλά, κυρίαρχο τόπο-ορμητήριο εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων) και τη φυσική προέκταση αυτής, που είναι το οροπέδιο Ομαλού. Από εκεί, ακολουθώντας τη διαδρομή μέσα από φυσικές διόδους ("περάσματα" της εποχής εκείνης), είναι πιθανό ότι βρίσκουμε τους δρόμους και κύριους τόπους επέκτασης και εξάπλωσης του ριζίτικου στη Δυτική Κρήτη, δηλαδή: -περιοχές όμορες σε σχέση με τους Λάκκους, όπως Μεσκλά,Καράνου, Σκορδαλού, αλλά και Θέρισσο κ.τ.λ. -περιοχή Σφακιών, μέσω του θρυλικού φαραγγιού της Σαμαριάς -περιοχή Κεραμειών, μέσω της επικοινωνίας με Θέρισσο (Κλεφτοπέραμα) -περιοχή Ανατολικού -και ευρύτερου- Σελίνου μέσω του οροπέδιου του Ομαλού -περιοχή Κισσάμου, μέσω της διαδρομής Λάκκοι-Ντερές-Βουκολιές- Παλαιά Ρούματα -περιοχή Αποκόρωνα, μέσω της γειτνίασης με Σφακιά. (Κατά συνέχεια, επίσης,περιοχή Ρεθύμνου). Αξιοσημείωτο στοιχείο σε σχέση με τα παραπάνω είναι το ότι χαρακτηριστικά σημαντικός αριθμός των ριζίτικων αναφέρεται στην περιοχή Λάκκων-Ομαλού και σε γεγονότα ή πρόσωπα που συνδέονται με την περιοχή αυτή. Το θέμα αυτό προσφέρεται για περαιτέρω μελέτη και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν περισσότερο αναλυτικές μελέτες και αναφορές. Τα "ριζίτικα" τραγούδια, δηλαδή τα δημοτικά τραγούδια της λευκορείτικης ρίζας, έχουν κάποια σταθερά χαρακτηριστικά τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα και κανόνες, ως προς τη φυσιογνωμία και το ήθος τους και ιδιαίτερα ως προς τους συγκεκριμένους σκοπούς, οι οποίοι τηρούνται απαρέγκλιτα. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο απόδοσής τους. Αναμφισβήτητα τα ριζίτικα έγιναν ευρύτερα γνωστά τις τελευταίες δεκαετίες, όταν τραγουδήθηκαν και από καλλιτέχνες όπως ο μεγάλος Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος δεν κατάγεται από τη Δυτική Κρήτη αλλά κατόρθωσε, με τον τρόπο του και κύρια με το χρώμα της ψυχής του και την εκφραστική δύναμη της φωνής του, να καταστήσει το ριζίτικο γνωστό πέρα από την Κρήτη και την Ελλάδα. Ασφαλώς το ριζίτικο δεν αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου τόπου ή ανθρώπων. Απεναντίας, είναι μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα. Αυτό διατυπώθηκε ομόφωνα και στο πρόσφατο Συνέδριο για το ριζίτικο τραγούδι, που έγινε στους Λάκκους και διοργανώθηκε από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας. Ωστόσο, είναι αυτονόητα αναγκαία η αναφορά στη φυσική κοίτη του ριζίτικου τραγουδιού, διότι έτσι γίνεται πληρέστερη η προσέγγιση και κατανόησή του.

Είναι ακατανόητο τι ακριβώς ζητάει η αναφοράς να διορθωθεί στο λήμμα, και ακόμα περισσότερο τι ζητάει να προστεθεί ως πληροφορία. Αλλαγή σε απορρίφθηκε. Wolfymoza (συζήτηση) 09:02, 19 Ιουνίου 2017 (UTC)
-επικό-ηρωικό ή νοσταλγικό (ξενιτιάς) ή μεταφυσικό(του Άδη) ή παραινετικό ή ερωτικό στοιχείο θεματολογίας, πάντοτε αυστηρά μέσα στα πλαίσια του ήθους και της φυσιογνωμίας του ριζίτικου -γλωσσικό ιδίωμα -ανομοικατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο ( σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχει ομοικαταληξία στους δυο τελευταίους στίχους)

Είναι γεγονός ότι τα ριζίτικα τραγούδια μελετήθηκαν και αποδόθηκαν από καλλιτέχνες της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κορυφαίο Νίκο Ξυλούρη, ο οποίος, με τον τρόπο του, συνέβαλε τα μέγιστα στην προβολή του ριζίτικου τραγουδιού. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τα όσα διατυπώνονται παραπάνω. Αναφορά: Πηνελόπη Ι. Ντουντουλάκη 79.131.60.22 09:16, 8 Ιουλίου 2016 (UTC)

Σχόλιο 8-7-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Ακόμα, θα ήταν παράλειψη το να μην αναφερθεί η σχέση των ριζίτικων τραγουδιών, για των οποίων την αρχαία και μακραίωνη ιστορία υπάρχουν πλείστες αναφορές, με το βυζαντινό ήχο. Αναφορά: Πηνελόπη Ι. Ντουντουλάκη 79.131.60.22 09:25, 8 Ιουλίου 2016 (UTC)

Προστέθηκε, αλλαγή αναφοράς σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 09:17, 19 Ιουνίου 2017 (UTC)

Εκκρεμεί παραπομπή[επεξεργασία κώδικα]

ο Καβρουλάκης υπονοεί χωρίς να το λέει ξεκάθαρα ότι η ονομασία ριζίτικα προέρχεται από τις ρίζες των βουνών, οπότε μπορώ να βάλω μια παραπομπή εκεί, επίσης η άποψη ότι τα τραγούδια της ρίζας, των προγόνων, της γενιάς, τα ονόμασε ο λαός Ριζίτικα... ακούγεται αρκετά πειστική και τίμια, όσο για την Ριζηνια επειδή είναι χλομή θα βάλω εκεί ότι εκκρεμεί παραπομπή, αν δεν έρθει η πηγή μετά από κάποιο καιρό θα το αφαιρέσω.W5ry3 (συζήτηση) 16:43, 7 Ιουλίου 2019 (UTC)