Συζήτηση:Προεστοί/Αρχείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ύφος (σε αρχικές εκδόσεις του λήμματος)[επεξεργασία κώδικα]

«Οι Τούρκοι ούτε τους αδύνατους, τίμιους και φιλήσυχους χριστιανούς προστάτευαν, ούτε και το δίκαιο στους αδικημένους απέδιδαν. Προστάτευαν και δικαίωναν πάντοτε μόνο τους δωροδοκούντες, και μάλιστα αυτούς που δίναν τα περισσότερα.»

«και τους παρέδινε στην τουρκική διοίκηση για να εξευμενίζει τα ατίθασα όργανά της που καταπίεζαν την κοινότητα.»

Οι παραπάνω φράσεις, αν και πιθανώς ανήκουν αυτούσεις στο συγγραφέα της ιστορικής πηγής, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ουδέτερη οπτική γωνία». Δεν στέκομαι στο αν αληθεύουν οι όχι, ωστόσο σε μια εγκυκλοπαίδεια θα ήταν δίκαιο να τις τεκμηριώναμε και κάπως και να μην μοιάζει το κείμενο σαν αγώνας «Καλοί Έλληνες εναντίον κακών Τούρκων». Ο αναγνώστης με λίγα λόγια πρέπει να εξαγριώνεται με τα κακώς κείμενα της εν λόγω επόχής κι όχι με τους Τούρκους σαν λαό γενικότερα. Atlantia 11:11, 24 Ιουλίου 2010 (UTC)

Ιστοριογραφία επιπέδου δημοτικού σχολείου, τι περίμενες δηλαδή... Απλά η ιστορία ήταν παντα πολύπλοκη και εν πολλοίς ακατανόητη διαδικασία την οποία εμείς οι "ορθολογιστές" δυτικοί απλοποιήσαμε σε ασπρόμαυρα σχήματα. Μπορούν να εξηγηθούν όλα μόνο αν υπάρχουν οι (πολύ) κακοί και οι (πολύ) καλοί. Εδώ δεν μπορούμε καν να ξεχωρίσουμε τον σημερινό Τούρκο από τον Οθωμανό, πόσο μάλλον τους Οθωμανούς από την υπόλοιπη τουρκόφωνη πανσπερμία φυλών της Ανατολίας και των Βαλκανίων.--Dipa1965 21:36, 7 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)